Jump to content

Recommended Posts

Posted

Jak w temacie,czy ma ktoś doświadczenie w takim sposobie połowu karpia,chcę umieścić zestaw w bliskiej odległości od zatopionego drzewa,odległość od brzegu 60/70m odkręcenie hamulca nie wchodzi w grę wiadomo gdzie karp zaparkuje będę łowił na plecionkę z przyponem strzałowym z florocarbonu nie wiem jak ustawić kije czy w prostopadle do plecionki boję się czy nie wyłamie mi sygnalizatora a pływają tam bestie ponad 25kg:eek:,czy bardziej pionowo jak na rzekach co by wędka zamortyzowała pierwszy odjazd ryby, łowisko dobrze znane niektórym staw nr 2 w Rzemieniu :),wtargaliśmy zimą na lód dwa ścięte drzewa które teraz fajnie siadły na dnie,a jak to mówią gdzie patyki tam wyniki:)

Posted

witam...

hmm... wiesz Pebar ciężka sprawa z tym łowieniem na sztywno bo nie wiadomo co jest lepsze po zacięciu: czy trzymać karpia na sztywno mając nadzieje że nie mogąc wpłynąć w krzaki odbije prawdopodobnie w naszym kierunku czy zaraz po zacięciu otworzyć kabłąk, dać mu looz i płynąć po niego...

Każda z tych możliwości ma swoje wady i zalety ja osobiście najpierw spróbowałbym go przytrzymać a jeżeli bym go spiął to po następnym braniu otwieram kabłąk i płynąc na łódce zwijam żyłkę mając nadzieje że ryba jest wciąż na haku...

Oczywiście zależy to od tego ile masz zaczepów w łowisku...

Sam nie łowiłem jeszcze na sztywno bo nie miałem potrzeby a to co Ci teraz napisałem podsłuchałem od chłopaków...

pozdrawiam i powodzenia...

Posted

Na weryni np. najlepiej stosowac sztywniaki, tak przynajmniej było 2008 roku, bo wieksze karpie lubiały wjedzać w te podwodne druty itp ..... i wiekszośc wyjeta, ale jak wziol ten wielki sazan to juz nie było szans:/

Posted

wiem wlasnei ze pontonów nie wolno używać itp wiec dlatego mowie bez szans .... nawet pół godz czekalem z polozona wedka na wolnym biegu i nie puściło, bo zdarzalo sie ze po 10-15 min sam sie uwolni z schroniska....

Kiedyś były potwory a teraz nie wiem, dlatego "kolegów" pytam , rok temu bylem 1 raz to mi powiedziano ze karpi juz nie ma tyle co bylo 2 lata temu czy 3;)

Posted

No cóż @Pebar temat trudny ale nie do ogarnięcia.Nie miałem zbyt wiele okazji do tego typu łowienia,wolę wygodne wyrko i ustawiony wolny bieg:D.Nie jestem jakimś "ekspertem" od łowienia karpi ale to co mi podpowiada logika i jakieś tam doświadczenie to

Kije ustawić równolegle do lustra wody.Kiedy kij będzie ustawiony pionowo po braniu dużego karpia na pewno znajdzie się w wodzie ponieważ nie zdoła zamortyzować siły odjazdu karpia.

Spróbować metody na popuszczoną plecionkę czyli dać 1-2m zapasu , niech po prostu luźno wchodzi do wody.

Nie stawiać zestawów bezpośrednio obok zaczepów.5-7m będzie w sam raz.Jak dobrze i umiejętnie im posypiesz to na pewno wejdą w nęcone miejsce,nie ma bata.

Spróbować zastosować ciężarek o jak największej masie o ile istnieje możliwość wywiezienia lub wyniesienia zestawu i koniecznie na bocznym klipsie.

Co do samego sprzętu to nie będę się wypowiadał bo jest to oczywiste.

No i rzecz oczywista siedzenie przy kijach;).

Połamania;).

Posted
Patent z łódką nie wchodzi w grę. Zakaz pływania jest na łowisku. Szczerze łowię tam chwilkę i nie wiedziałem że tam takie potwory pływają:)

Dominik zajrzyj na tablicę koło dyżurki są tam zdjęcia szczęśliwców z wielkimi rybami,a ile ich zostało tego nikt nie wie,widzę że trzeba będzie samemu metodą prób i błędów opracować metodę na to sztywne łowienie myślę to zrobić tak w tylnej podpórce zastąpić klasyczny uchwyt pod wędkę na Butt Cups,a po naszemu końcówka w kształcie tulejki gdzie wkłada się dolnik kija,przednia podpórka do góry dzięki czemu będę miał amortyzację na pierwszy odjazd a po zacięciu nie zwijać plecionki tylko wolno cofać się do tyłu odciągając rybę od drzewa,większe karpie tam często spławiają się po zacięciu,nie będzie innej możliwości tylko ucieczka ryby w prawo lub lewo,albo spinka:D,oczywiście gruby i mocny hak na zestaw końcowy , tyle teorii wszystko wyjdzie w praktyce:):)