Jump to content

Recommended Posts

Posted

Znalazłem fajne mapki wojskowe Podkarpacia i postanowiłem zapodać taki temat a nóż się komuś to przyda i wykorzysta je podczas wypraw wędkarskich;).Tu jest link do tej strony http://www.bikeforum.pl/showthread.php?t=14805&page=1

Mapki w wysokiej rozdzielczości (można sobie powiększyć interesujący nas obszar i wydrukować nie tracąc jakości) i jak to wojskowe ,zawierające masę szczegółów takich jak polne drogi (czasami istotne odnośnie dojazdu do wody)czy nawet pojedyncze drzewa.Jest tylko mały problem z linkami:(.Autor pisze że całość (300MB) obejmuje 22 mapki tylko po "zassaniu" i rozpakowaniu wszystkie mapki z trzech części się powtarzają:confused: i obejmują tylko część Podkarpacia.Chyba że ja coś źle robię?

Z tego co wyczytałem to mapki były dołączone do jakiegoś tam wydania Nowin kilka lat temu.Może warto pokombinować i jakoś "zassać" wszystkie a następnie umieścić je w bazie danych portalu?Tylko czy nie wchodzimy tu już na prawa autorskie?;)

Na fotkach powiększenia niektórych regionów;).

Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować

Posted

ja "chyba" mam tą mape faktycznie były jej części (ale to jest cała polska i tych czesci jest ohoohooo) w nowinach, mój tata sobie chwali tą papkę (a jest geodetą:cool:)

a jak dla mnie to ta mapka ma lichy papier

ps

o ile to jest ta sama mapka :rolleyes:

Posted (edited)

To jest ta sama mapa (kiedyś rzeczywiście dołączana do Nowin). Zwie się Wojskowy Atlas województwa podkarpackiego. Składa się z dwudziestu kilku dużych arkuszy w formie książki. Mimo dość sporej skali 1:100 000 bardzo przydatna. Zawsze leży tylnej półce w aucie i już jest dość sfatygowana. Najdokładniej poskanowane mapy topograficzne ma geoportal (1:10 000) i kiedyś myślałem jak to ściągnąć w całość ale dałem sobie spokój bo gdybym chciał wydrukować to wyszłaby z tego biblia.

Edited by bronzo77
  • 6 months later...
  • 2 years later...
Posted

Jak by kogoś interesowało jak płynął Wisłok przed zbudowaniem zapory albo interesują go jak wyglądały inne tereny teraz znajdujące się pod zbiornikami zaporowymi, tu: Archiwum Map WIG (Polski strona) - News jest archiwum starych wojskowych map. Dla przykładu część Rzeszowa: http://www.mapywig.org/m/WIG_maps/series/025K/P48-S34-G_RZESZOW_zachod_1938.jpg i część podkarpacia; http://www.mapywig.org/m/WIG_maps/series/100K_300dpi/P48_S34_RZESZOW_300dpi.jpg

:)

• 6 years later...
Posted
W dniu 5.04.2011 o 08:10, rapala napisał:

Znalazłem fajne mapki wojskowe Podkarpacia i postanowiłem zapodać taki temat a nóż się komuś to przyda i wykorzysta je podczas wypraw wędkarskich;).Tu jest link do tej strony http://www.bikeforum.pl/showthread.php?t=14805&page=1

Mapki w wysokiej rozdzielczości (można sobie powiększyć interesujący nas obszar i wydrukować nie tracąc jakości) i jak to wojskowe ,zawierające masę szczegółów takich jak polne drogi (czasami istotne odnośnie dojazdu do wody)czy nawet pojedyncze drzewa.Jest tylko mały problem z linkami:(.Autor pisze że całość (300MB) obejmuje 22 mapki tylko po "zassaniu" i rozpakowaniu wszystkie mapki z trzech części się powtarzają:confused: i obejmują tylko część Podkarpacia.Chyba że ja coś źle robię?

Z tego co wyczytałem to mapki były dołączone do jakiegoś tam wydania Nowin kilka lat temu.Może warto pokombinować i jakoś "zassać" wszystkie a następnie umieścić je w bazie danych portalu?Tylko czy nie wchodzimy tu już na prawa autorskie?;)

Na fotkach powiększenia niektórych regionów;).

Szukam takiej mapy i nie mogę nic nigdzie znaleźć Czy mógłbyś przesłać mi te mapki np na maila?

Posted
W dniu 5.04.2011 o 17:59, opelot napisał:

Mam taki komplecik "spakowany":D w trzech paczkach, tylko nie wiem jak to zapodać na forum:confused:

Hej, a czy mógłbyś te "spakowane mapy" przesłać na maila?