Jump to content

Recommended Posts

Posted

Punkt 18 mówi:

Podczas wędkowania w wodach „górskich" okręgu wprowadza się obowiązek stosowania haczyków bezzadziorowych lub pozbawionych zadziorów. Przynęty sztuczne mogą być uzbrojone maksymalnie dwa haczyki o pojedynczym ostrzu lub jeden haczyk o trzech ostrzach.
Ten obowiązek nie dotyczy:

połowu na inne metody i przynęty niż sztuczna przynęta i sztuczna mucha w wodach górskich gdzie te metody i przynęty są dopuszczone.

przynęt o wielkości powyżej 12 cm, które mogą być uzbrojone w maksymalnie dwa haki, bezzadziorowe lub pozbawione zadzioru o maksymalnie trzech ostrzach.
Używanie do połowu przynęt sztucznych i sztucznych much innych niż wymienione wyżej spowoduje konsekwencje regulaminowe.

Czy ja dobrze to interpretuję że jeśli łowię woblerem mniejszym niż 12cm to mogę mieć tyko jedną kotwiczkę (oczywiście bezzadziorową)???

Jeśli tak to którą z doświadczenia polecacie zostawić tą tylną czy dolną?

Czy ma sens wieszanie do woblera nie kotwiczki a 2 haczyki???

I ostatnie pytanie: Jak dokładnie mierzyć długość woblera? sam korpus ze sterem? czy może oczka tez się liczą? a co z kotwiczką z tyłu??? 

• 2 weeks later...
Posted

Aanyone? Wiem że do sezonu jeszcze daleko ale już knuję i planuję... i bije z myślami czy w ogóle "brać się" za wody górskie... ale że mam ich wiele w pobliżu to bym jednak chciał, tylko trzeba się przygotować. To co mnie zastanawia, to dlaczego skoro na pobliskich wodach głównie trzeba mieć bezzadziory to tak ciężko je dostać w lokalnych sklepach... Czy na Sanie powyżej Sanoka nikt na spinning nie łowi??? (że mucharzy jest dużo to wiem)

Będę wdzięczny kolegom za rozwianie moich wątpliwości z pierwszego posta.