Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cześć

Ponieważ nie mam czasu bujać się po sklepach, mam szybkie pytanie do kolegów z Rzeszowa.

W którym sklepie kupię jakąś przyzwoitą 0,18mm.

Miałem wątłą przyjemność zużyć 150m robinsona za 22 pln.. (teraz wiem że był to szit)

Posted

Jeśli zadowoli Cię Trabucco T-Force, Stroft lub Sufix, to znajdziesz je w dawnej "Mumie", obecnie obok przejazdu kolejowego przy ul. ks. Jałowego (dawna Turkienicza). Jadąc od Lisa Kuli, skręcasz w prawo na krzyżówce przed samym przejazdem kolejowym i 50 m po prawej stronie po schodkach (duże napisy na witrynie, trudno przeoczyć).

Posted

Ponoć Mumy już nie ma. Trabucco bardzo szybko traci wytrzymałość podczas łowienia w brudnej wodzie. Przy łowieniu w Wisłoku to chyba podstawowe kryterium. Ostatnio miałem żyłkę Fiume 0,18. Jakościowo bije T-Force na głowę. Nie traci wytrzymałości, nie chłonie osadu, bardzo wytrzymała. Byłem zachwycony. Ostatnio kupiłem 0,16. Zawiązuje węzeł i żyłka strzela. Dopiero po odcięciu jakiś 40 metrów udało się zawiązać w miarę pewny węzeł. Jednak i tak po jednym łowieniu idzie do kosza. Wracam do 0,18, jednak przed zakupem sprawdzę jej wytrzymałość. Jeśli nie strzeli to kupuje. Żyłka jest dostępna w Karinie, cena poniżej 20zł.

Posted

Osobiście polecam HM80 Dragona- 28 zł.Żyłka produkowana w Japonii i to widać.Zero bajeru ze strony Dragona.:)

Posted

Zero bajeru ze strony Dragona ??? Nie miałem tej HM80 ale musi być naprawdę super skoro jest to:

"...Żyłka hybrydowa, wyprodukowana w tzw. procesie fluoryzacji nylonu, na bazie udoskonalonej technologii krystalizacji, w trakcie której pojedyncze włókna nylonu ulegają wydłużeniu i wzmocnieniu na poziomie wiązań łańcuchów molekularnych...."

Sam czasem nie wiem dlaczego robi się z nas idiotów. Nie każdy jest chemikiem (akurat jestem ;)) i jak czytam te piepszoty, które są z premedytacją pisane w ten sposób, żeby 90% wędkarzy uważało, że musi być to naprawdę CUDO.

Co nie znaczy, że żyłka nie jest bardzo dobra; tylko wku...a mnie takie podejście producentów.

Miesiąc temu kupiłem Trabucco Spinn 0,18 i sz... mnie trafił. 2 tyg po raz kolejny kupiłem Trabucco Spinn 0,16 i znów mnie sz... trafił. Miałem o niej taką dobrą opinię... może była jakaś zleżała, w każdym bądź razie już do niej nie wrócę.

Posted

Stary kup sobie Mikado Dino i będziesz łowił tak samo jak na Trabucco a koszt znacznie niższy. Od bodajże trzech sezonów używam tej żyłki i jest ok. Wolę w sezonie wymienić kilka razy żyłkę na nową niż przepłacać za tzw żyłki renomowanych firm, a wierz mi przetestowałem wiele żyłek. Pozdro.

Posted

No cóż to jest tak jak z kobietami.Jeden woli jedną dobrą inny woli szukać i próbować,:a i tak nie będzie zadowolony.:D

Posted

Wolę kupić ze średniej półki, wymieniać ją co 2 miesiące a i tak jestem do przodu na "nietraceniu" przynęt. Trabucco była dla mnie najrozsądniejsza i chyba poszukam czegoś innego.

Posted

Ja tam używam sobie Trabucco T-Force i problemów nie mam. Testowałem 0,14 , 0,16 i 0,18 i nie widziałem problemów i "musu" aby kupować inną. Obecnie mam na szpuli żyłkę z tamtego sezonu i nadal jest oki a wędkuje często. Faktem jest, że co jakiś czas odcinam 2-3m końcowego odcinka żyłki, bo przeciera się o kamyki i inne obiekty, ale reszta żyłki jest w stanie bdb. Średnica 0,14mm wytrzymała hol tołpygi 4,5h(tej co miała ponoć ponad 30kg) i to jakoś mnie przekonało do niej.

Posted

Po przeczytaniu, wszystkich Waszych rozważań wiem że nic wiem. Dzięki koledzy! :)

Spróbuję tego z.a.j.e.biaszczego dragona, jak okaże przy próbie wiązania że to zbuk to od razu idę na dołową :D

[edit]

Temat ostatecznie chyba można zamknąć, a co ciekawsze posty pozostawić w odpowiednim miejscu.

Posted
Ponoć Mumy już nie ma.

Być może pod inną marką, ale wydaje mi się, że sklepik prowadzi to samo małżeństwo, które prowadziło "Mumę" za hotelem Rzeszów - w każdym bądź razie sympatyczne ludziska.

W przypadku Trabucco, zgadzam się, że szybko "łapie kolor" i jest nieco przegrubiona, lecz jest dość popularna stąd wskazanie (nie wiem jakie "Danin" preferuje), natomiast osobiście, raczej jestem konserwatystą i ufam Sufixowi jeśli chodzi o żyłki, a Power Pro jeśli chodzi o plecionki.

Posted

moim zdaniem lepiej zainwestować w plecionke 00,6 lub 00,8 koszt jest 3 krotnię większy od dobrej żyłki, ale nie traci się plecionki prawie wogóle, i większość zaczepów udźwignie,

przykładowo 00,8 ma 10 kg wytrzymałości, a żeby tyle żyłka miała to muśi być 0,30 conajmniej, plecionke możesz stosować do połowów zarówno mniejszych ryb, jaki i z powodzeniem poradzi sobie z durzymi rybkami

Posted
Sklep już chyba nie funkcjonuje. W tamtym tygodniu była resztka towaru - wszystko po 1 zł.

Faktycznie, dzisiaj chciałem zrobić drobne zakupu i niestety zastałem puste półki i zamknięty sklep.

• 4 years later...
Posted
Stary kup sobie Mikado Dino i będziesz łowił tak samo jak na Trabucco a koszt znacznie niższy. Od bodajże trzech sezonów używam tej żyłki i jest ok. Wolę w sezonie wymienić kilka razy żyłkę na nową niż przepłacać za tzw żyłki renomowanych firm, a wierz mi przetestowałem wiele żyłek. Pozdro.

Czy dostanę w którymś sklepie w Rzeszowie ?