Jump to content

Recommended Posts

Posted

Łapie ktos klenie na "konika polnego" z wody tzn.cos jak na muche:)??

Byłem wczoraj z kolega na koncu złotnik i wpadly dwie sztuki po 40cm i kilka mniejszych 20-30cm:)......woda nie jest zimna wiec mozna wchodzic smialo:D

Posted

Raz z ciekawości założyłem ważkę dość dużą, na pewno większą od konika. Rzuciłem na grunt i czekam, dosłownie parę sekund i branie potężnego klenia 55+. Koniki też sprawdzą się jak i chrabąszcze.

Posted

Ja łowię muchówką na koniki polne na Solince i Solinie ,robie muchy z pianki .Są bardzo skuteczne ,łowię dużo kleni.Fajna zabawa ,polecam spróbować.

Posted

Klenia na koniki łapałen za łebka :rolleyes:na wędkę spławikową pomiędzy dolny przelot spławika a gumkę zakładało się ołów i wyciągało się grunt z 1,20 cm do haka i na wode

spławik wtedy pływał i widać branie było z daleka zabawa przednia ,ale to tylko w upalne dni jak klenie spławialy się pod wierzchiem

Posted

Klenia na koniki łapałen za łebka :rolleyes:na wędkę spławikową pomiędzy dolny przelot spławika a gumkę zakładało się ołów i wyciągało się grunt z 1,20 cm do haka i na wode

spławik wtedy pływał i widać branie było z daleka zabawa przednia ,ale to tylko w upalne dni jak klenie spławialy się pod wierzchiem

Posted

Czy "coś jak na muchę" znaczy za pomocą wędki i linki muchowej z żywą przynętą na haczyku, czy z kulą wodną lub spławikiem z powierzchni?

Ja czasem łowię na muchy grasshopper (ta grupa much zalicza się do tzw terrestriali - czyli owadów lądowych, nie mających stadiów rozwojowych związanych z wodą, które trafły do niej przypadkowo). Wiąże muchy z pianki i zimowej sarny. Nóżki można zrobić z cienkich gumek albo wiązanych w supełek promieni bażanta. Nieelegancko się tym rzuca, bo cieżkie są, ale wygląda na to, że pacnięcie w wodę doskonale wabi klenie.

Sposób połowu na linkę muchową i żywego konika polnego opisał E.Hemingway w opowiadaniu "Big Two-Hearted River" jest to więc klasyka literatury i klasyczna metoda wędkarska, ale nie jest połowem "na muchę". Natomiast przypomnieć należy, że łowić tak nie można na wodach P&L.

Pozdrawiam,

LJ