MilanND Posted September 21, 2011 Posted September 21, 2011 Fotka strzelona w RAWie po obróbce w Photoshopie i zapisana w JPG. Wrzuciłem ją na forum w temacie ,,Wisła" i jakoś taka blada wyszła... Patrzę na tą zapisaną na kompie - ta na miniaturce jest ok ale jak otwieram ją za pomocą IrfanView, Paint oraz PictureViewer - fotki są jakieś wyblakłe, takie bez koloru - nijakie. Fotka otwarta za pomocą ,,Podgląd obrazków i faksów systemu Windows'' oddaje prawidłowo kolory, to samo jak otworzę zdjęcie w PSie - kolorki takie jak mają być jednak gdy zapiszę ją na kompie gdzieś te barwy uciekają. Ktoś wie o co chodzi i co robię źle? Rozchodzi się o fotkę poniżej. Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować
LukaszZ Posted September 22, 2011 Posted September 22, 2011 Musisz pokazać obie foty bo ciężko skumać dokładnie ocb. Na moje oko zdjęcie jest poprawnie naświetlone i ma odpowiednią kolorystykę.
MilanND Posted September 22, 2011 Author Posted September 22, 2011 W linku normalne foto. Jak widać różnica jest kolosalna http://imageshack.us/photo/my-images/233/dsc0600o.jpg/
Gochu Posted September 22, 2011 Posted September 22, 2011 Milan złów takiego 80cm to zdjęcie będzie idealne
MilanND Posted September 22, 2011 Author Posted September 22, 2011 Gochu, Prędzej zjem łabędzia z moimi zdolnościami... A problem jest i chcę go rozwiązać zanim trafi się ten kabanek, o którym mówisz
rapala Posted September 22, 2011 Posted September 22, 2011 Różnica?U mnie fotka z linku i ta zamieszczona w temacie są identyczne:rolleyes:.
komandos Posted September 22, 2011 Posted September 22, 2011 Z tego co widzę to różnica jest i to nie taka mała. Ta druga ma żywsze kolory nie jest taka wyblakła .
MowiaMiBoski Posted September 22, 2011 Posted September 22, 2011 U mnie na telefonie tez obydwie fotki sie nie roznia.
rapala Posted September 22, 2011 Posted September 22, 2011 Kiedy wklejam fotki to u mnie kolory są w porządku.Może ten temat Cię na coś naprowadzi http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?p=178167
LukaszZ Posted September 22, 2011 Posted September 22, 2011 Sprawdź czy zapisujesz jpgi w przestrzeni sRGB
MilanND Posted September 23, 2011 Author Posted September 23, 2011 Poszukałem tego całego sRBG. Znalazłem to tylko w funkcji ,,Zapisz dla Web...". NA miniaturce pokazuje zdjęcie nieostre (przeżyję to) ale po otworzeniu w Irfan'ie ma już normalne kolorki także temat do zamknięcia. Dzięki za pomoc. Pozdro.
Recommended Posts