Laskovik Posted October 29, 2011 Posted October 29, 2011 Witam Mam pytanie czy mógłbym umieścić fotki z waszych wypraw wedkarskich w mojej pracy? Chodzi mi o fotki znajdujące się w galeriach:D zadnych twarzy jedynie same ryby oraz miejsca bo sam nie jestem w stanie zrobic tych wszytskich zdjec:D a moja praca jest pod tytulem Atrakcyjność Podkarpacia pod wzgledem turystyki wędkarskiej:) Pozdrawiam:)
manitu Posted October 29, 2011 Posted October 29, 2011 Kolego jeżeli chodzi o moje zdjęcia to nie ma problemu,jeżeli tylko Ci sie przydadzą! Pozdrawiam:beer:
Dominik18king Posted October 30, 2011 Posted October 30, 2011 Oczywiście moje zdjęcia chodź nie wiele też możesz użyć.
mapet77 Posted October 30, 2011 Posted October 30, 2011 Koledzy, punkt 5 Regulaminu wyraźnie mówi o konsekwencjach takiego postępowania. Poza tym zdjęcia zamieszczone w serwisie są kompresowane do odpowiedniej wielkości, co powoduje utratę ich jakości przy wydrukach w większym formacie. www.fishing.org.pl/content.php?r=207-REGULAMIN
krs Posted October 30, 2011 Posted October 30, 2011 Jeżeli autor zdjęcia zgodzi się na jego udostępnienie to nie będziemy mieli nic przeciwko. Tak jak pisał @mapet zdjęcia są skompresowane, raczej do druku się nie nadają. Docelowo wprowadzimy znak wodny który będzie umieszczany na każdym zdjęciu, wszystko po to chronić materiały naszych forumowiczów przed dowolnym rozpowszechnianiem w sieci.
Dominik18king Posted October 30, 2011 Posted October 30, 2011 Więc kolego najlepszym rozwiązaniem tej kompresji będzie indywidualne napisanie do goscia na którego zdjęciach ci zależy do twojej pracy licencjackiej. Według mnie pisz na PW.
LuJu Posted October 30, 2011 Posted October 30, 2011 (edited) W czasie sprawdzania pracy promotor i recenzent powinien zwrócić uwagę na nazwisko autora w opisie zdjęć. Nawet jeżeli ty nim jesteś, to każde swoje zdjęcie podpisujesz, ewentualnie piszesz fot. autor. Tak więc ostatecznie, jak napisali koledzy powyżej, musisz indywidualnie pytać o zgodę autora każdego zdjęcia i podpisać je jego nazwiskiem. Podrawiam, LJ PS. Poza tym chciałbym zwrócić uwagę, że Podkarpacie to rejon obejmujący, patrząc od zachodu, część Austrii, Czech, Polski, Ukrainy i Rumunii. Chodziło ci zapewne o województwo podkarpackie Edited October 30, 2011 by LuJu
Laskovik Posted October 30, 2011 Author Posted October 30, 2011 tak dokladnie o nasze wojewodztwo tylko chodzi:) wiec dobrze jezeli bede chcial jakies zdjecie wykorzystac napisze do autora o zgode:) Pozdrawiam Pkt.7 Regulaminu!
Laskovik Posted October 30, 2011 Author Posted October 30, 2011 Akurat wędkarstw jest moją pasją taką jak waszą chciałbym tylko niektóre zdjęcia użyć po to żeby pokazać co zyje w naszych wodach:) to raczej nie zaszkodzi tego Forum a materiały stąd posluza jako materiał naukowy więc raczej to pomoże forum a napewno nie zaszkodzi bo bedzie w bibliografii. pozdrawiam:D
LuJu Posted October 30, 2011 Posted October 30, 2011 Oczywiście, że nie zaszkodzi. Chodzi o coś innego. Praca dyplomowa jest takim rodzajem pracy naukowej gdzie przykłada się szczególną uwagę do pewnych form - po prostu musisz pokazać, że je znasz i umiesz wykorzystać. Jedną z takich form jest umiejętne korzystanie z materiałów objętych prawami autorskimi. Na pewno wielu z autorów zdjęć chętnie je udostępni i to nawet z pokazaniem swojej twarzy. Wprawdzie Administrator forum zgodnie z pkt. 3 regulaminu, posiada niewyłączną licencję na publikowanie m.in. zdjęć, ja rozumiem ją jednak, jako prawo do publikowania ściśle w związku z działalnością forum (tj. w różnych miejscach na forum, w materiałach promujących forum itp. - być może się mylę, proszę o wykładnię Administratora w tej sprawie ). Twoja praca nie jest w tym sensie związana z działanością forum i jako taka wymaga zgody poszczegónych autorów na publikowanie zdjęć. Oczywiście po uzyskaniu takiej zgody, można by, na chwałę forum , podać źródło zdjęcia np. Zdjęcie 1. Medalowy sandacz złowiony w listopadzie w Wisłoku przez Jana Kowalskiego. Fot J. Kowalski, źródło: www.fishing.org.pl. Myślę, że wzorem może tu być Wikipedia, gdzie każdy materiał ma ściśle określoną licencję.
Recommended Posts