Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam

Mam pytanie czy mógłbym umieścić fotki z waszych wypraw wedkarskich w mojej pracy? Chodzi mi o fotki znajdujące się w galeriach:D zadnych twarzy jedynie same ryby oraz miejsca :) bo sam nie jestem w stanie zrobic tych wszytskich zdjec:D a moja praca jest pod tytulem Atrakcyjność Podkarpacia pod wzgledem turystyki wędkarskiej:)

Pozdrawiam:)

Posted

Jeżeli autor zdjęcia zgodzi się na jego udostępnienie to nie będziemy mieli nic przeciwko. Tak jak pisał @mapet zdjęcia są skompresowane, raczej do druku się nie nadają. Docelowo wprowadzimy znak wodny który będzie umieszczany na każdym zdjęciu, wszystko po to chronić materiały naszych forumowiczów przed dowolnym rozpowszechnianiem w sieci.

Posted (edited)

W czasie sprawdzania pracy promotor i recenzent powinien zwrócić uwagę na nazwisko autora w opisie zdjęć. Nawet jeżeli ty nim jesteś, to każde swoje zdjęcie podpisujesz, ewentualnie piszesz fot. autor. Tak więc ostatecznie, jak napisali koledzy powyżej, musisz indywidualnie pytać o zgodę autora każdego zdjęcia i podpisać je jego nazwiskiem.

Podrawiam,

LJ

PS. Poza tym chciałbym zwrócić uwagę, że Podkarpacie to rejon obejmujący, patrząc od zachodu, część Austrii, Czech, Polski, Ukrainy i Rumunii. Chodziło ci zapewne o województwo podkarpackie ;)

Edited by LuJu
Posted

tak dokladnie o nasze wojewodztwo tylko chodzi:) wiec dobrze jezeli bede chcial jakies zdjecie wykorzystac napisze do autora o zgode:)

Pozdrawiam

Pkt.7 Regulaminu!

Posted

Akurat wędkarstw jest moją pasją taką jak waszą chciałbym tylko niektóre zdjęcia użyć po to żeby pokazać co zyje w naszych wodach:) to raczej nie zaszkodzi tego Forum a materiały stąd posluza jako materiał naukowy więc raczej to pomoże forum a napewno nie zaszkodzi bo bedzie w bibliografii.

pozdrawiam:D

Posted

Oczywiście, że nie zaszkodzi. Chodzi o coś innego. Praca dyplomowa jest takim rodzajem pracy naukowej gdzie przykłada się szczególną uwagę do pewnych form - po prostu musisz pokazać, że je znasz i umiesz wykorzystać. Jedną z takich form jest umiejętne korzystanie z materiałów objętych prawami autorskimi. Na pewno wielu z autorów zdjęć chętnie je udostępni i to nawet z pokazaniem swojej twarzy. Wprawdzie

Administrator forum zgodnie z pkt. 3 regulaminu, posiada niewyłączną licencję na publikowanie m.in. zdjęć, ja rozumiem ją jednak, jako prawo do publikowania ściśle w związku z działalnością forum (tj. w różnych miejscach na forum, w materiałach promujących forum itp. - być może się mylę, proszę o wykładnię Administratora w tej sprawie ). Twoja praca nie jest w tym sensie związana z działanością forum i jako taka wymaga zgody poszczegónych autorów na publikowanie zdjęć. Oczywiście po uzyskaniu takiej zgody, można by, na chwałę forum ;), podać źródło zdjęcia np.

Zdjęcie 1. Medalowy sandacz złowiony w listopadzie w Wisłoku przez Jana Kowalskiego. Fot J. Kowalski, źródło: www.fishing.org.pl.

Myślę, że wzorem może tu być Wikipedia, gdzie każdy materiał ma ściśle określoną licencję.