Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam.

Chciałbym wiedzieć czy używacie atraktorów zapachowych spryskując nimi blachy, woblery czy inne urządzenia na które łowicie. Chciałbym wiedzieć czy faktycznie zapachy tak przyciągają drapieżniki typu okonie czy szczupaki.

Zawsze myślałem, że przy łowieniu stacjonarnym białorybu ma to znaczenie, włączając ewentualnie suma, ponieważ np. szczupak kieruje się głównie wzrokiem i linią boczną.

Spinning dopiero poznaję, więc proszę o wyrozumiałość :rolleyes:

Pozdrawiam.

Edited by bartosz
Posted (edited)

Witam,

Kiedyś zakupiłem jakiś atraktor, tak po prostu aby z ciekawości zobaczyć "co to jest"..

Przyznaje kilka razy posmarowałem nim niektóre gumy, a efekt był taki sam jak na tych nieposmarowanych.

Osobiście uważam że jest to niezły produkt ale JEDYNIE marketingowy i handlowy.

Jeśli ryba weźmie nam na przynętę posmarowaną takim specyfikiem, to nie można z góry zakładać że wzięła przez atraktor. Równie dobrze mogłaby wziąć bez niego, a nam w tedy wydaje się - super są te atraktory ;)

Osobiście wierzę w swoje umiejętności + narzędzia do łowienia + prowadzenie przynęty. Taki atraktor słabo do mnie nie przemawia.

Edited by salmo_pike
Posted

Dawno dawno temu na kotwicę zakładałem kawałek słoniny a gumy przypiekałem rozgrzanym gwoździem. Ponoć miało być więcej brań, ale nie było:D

Miałem też "magiczny" żel do smarowania przynęt, ale go zgubiłem i to dobrze, bo nie działał.