Jump to content

Recommended Posts

Posted

witam!

panie Zdzisławie, mam pytanie odnośnie przeróbki wędki, mam kongera brawo 265 i jak dla mnie jest troszkę za długi i chyba trochę za bardzo się gnie (ja lobię szybkie kijki) (choć niby ma być pod klenie/ a akcja "brawo" podobno na klenia jest najodpowiedniejsza :rolleyes:)

panie Zdzisławie tak sobie pomyślałem, skrócić ten kijek o jakieś 15/20 cm / co się wtedy stanie ??

czy on się usztywni ?? i będzie szybszy?? a i czy jak go skrócę to z blankiem się nic nie stanie ?? (nie zacznie się strzępić/czy coś, i nie straci mocy ??)

według mnie ten zabieg skrócenia (oczywiście od szczytówki) właśnie zrobi go trochę sztywniejszym i zwiększy to cw ( czy się mylę :rolleyes:)

proszę o odpowiedz i doradzenie jak z tego kijka zrobić coś szybszego i czy to co chce zrobić w ogóle na sens (na klenie) :rolleyes:

Posted

Samej wędki nie znam mógłbym coś powiedzieć gdybym wziął kijaszka do ręki. Co do skrócenia wędki przysłowie mówi „... uciąć skrócić i … wyrzucić ...”. W pierwszej kolejności należało by zobaczyć czy zmiana osprzętu, przelotek i ich prawidłowe zamontowanie nie poprawi zdecydowanie pracy, szybkości, funkcjonalności wędki sądzę, że tak. Ewentualne skrócenie wędki wiąże się z demontażem przelotek i osprzętu (w wypadku korka i uchwytu fizyczne ich unicestwienie). Samo skracanie należy przeprowadzić i od góry, i od dołu (równe części wędki) po dosłownie pół centymetra i sprawdzenie efektu, znowu pół centymetra i sprawdzenie …. i tak dalej, i tak dalej do zadowalającego stanu ale wolał bym przerobić jeśli blank jest tego warty, a może lepiej sprzedać i zamówić coś Hand Made. Koszt przeróbki, a koszt budowy nowej na tanim blanku Batsona RX6 jest podobny.

Posted

@michał85 kijek zrobi się zdecydowanie bardziej szybki i bedzie można łowić troszkę ciężej, ale nie bardzo ciężko ponieważ nadal będzie do lekkie wędzisko. Jest to niegłupi pomysł "usztywnienia" kijka. Odnośnie szczytówki jak odpowiednio delikatnie i pracyzyjnie się utnie nic się nie będzie rozdwajać. Nałoży się przelokę szczytową(polecam fuji SIC na szczyt), dołoży się omotkę i nic nie będzie widać:):)

Posted

wielkie dzięki za pomoc koledzy

ps.

i chyba tak zrobię, a co,.. trzeba coś kombinować a w najgorszym przypadku "utnę , skrócę i wyrzucę ;)

(próbowałem uzbroić kijka ale nie przewlekałem linki przez wszystkie przelotki (ominąłem ostatnio/szczytową) i powiem wam ze akcja jak dla mnie jest lepsza, kijek zachowuje się sztywniej)