Jump to content

Recommended Posts

Posted

Tak trochę z innej paki, mam parę sieków w których obluzował się ster, macie jakiś sprawdzony klej trzymający poliwęglan z pianką?:)

Posted
Tak trochę z innej paki, mam parę sieków w których obluzował się ster, macie jakiś sprawdzony klej trzymający poliwęglan z pianką?:)

Ja używam cyjanopanu może nie jest idealny ponieważ jest mało czasu na zamocowanie steru ale spojone miejsca trzymają długo

• 1 year later...
Posted

Zna ktoś klej którym podobnie jak kropelką można szybko wkleić ster na łowisku, ale żeby nie wiązał w 2-3sekundy tylko np 15 czy 20?:)

- - - Updated - - -

Oczywiście może być i dłużej, byle godzinę nie wiązał i nie trzeba było 2 składników mieszać ;)

Posted

Nie ma takiego kleju. Jednak na łowisku można się poratować. Jest to sprawdzony mój sposób. Najlepsza jest zapałka, bo jest sucha. Możemy użyć też kawałek suchego drewienka, którego na łowisku nigdy nie brakuje. Nożem strugamy cieniutki plasterek i wciskamy go pod ster, tak aby ster ustabilizować. Woda zrobi za nas resztę. Drewienko napęcznieje i usztywni ster na tyle że z biedą na dzień wędkowania wystarczy. Jeżeli jest to w tym dniu wobler jedynie skuteczny warto spróbować. Później w domu możemy wkleić stosując klej DISTAL

Posted

niestety tylko cyjanoakryle tak szybko wiążą, lepiej sobie na łowisku zabawy z klejeniem, smarowaniem i naprawianiem odpuścić - z reguły źle się to kończy... lepiej przygotować sobie zapas :)

Pm

Ewentualnie poxipol 10 min

Posted

Na łowisku używana, uszkodzona przyneta jest zazwyczaj namoczona wodą. Wtedy wszelkie próby klejenia są bezsensowne. Sposób z zastosowaniem przysłowiowej "drewnianej drzazgi" jest dobry. Po przyjeździe do domu suszymy wobler w temperaturze pokojowej i na drugi dzien kleimy ster najlepiej dwuskładnikowym żywicowym typu np.poxipol. Sam używam sprawdzonego w bojach poxipolu, który zgodnie z instrukcją łączy już w 10 minut.