Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam. Trochę nudą zawiało bo niema gdzie pojechać za bardzo na ryby. Wymyśliłem zrobić sobie regał na wędki. Na pewno niektórzy mają takie już porobione, więc jak by ktoś zamieścił fotkę w celu pobudzenia mojej wyobraźni będę wdzięczny. Dodam że to co już w necie znalazłem - nie podoba mi się, i niema na czym się wzorować.

Dzięki:beer:

Posted
Dzięki - koncepcja jest.

Fajna sprawa taki regał, sam myślę o czymś takim, ale raczej nie mam zdolności ani możliwości samodzielnego wykonania. Jeśli Kolega robi takie rzeczy to chętnie bym zamówił. Pozdrowionka

Posted

Ten na suficie fajna sprawa,myślę że tu wielkich zdolności nie trzeba,troszkę poszperać na strychu,w garażu czy piwnicy i coś na projekt się znajdzie. :)

Posted (edited)

Właśnie robimy 2 regały z bratem. Jak będą gotowe rzucę fotki. Jeżeli się spodoba on jest chętny robić na zamówienie:) Ten podsufitowy będzie najprostszy w wykonaniu, ale myślę że ładniejszy byłby w drewnie.

Edited by kafel
Posted

Regał już prawie skończony. Zostało dokładnie przeszlifować elementy, dopasować, skleić, polarierować, pocałować, użytkować:) Dopinam fotki po wstępnym montażu, jak będzie gotowy całkowicie to też pokarzę zainteresowanym. Namawiam do klecenia takiej cepelli każdego. Specjalne podziękowania dla @andre.

Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować

Posted

Salomon, naprawdę niezły wynalazek :) Może napiszesz mały poradnik, albo chociaż co potrzebowałeś ? Sam chętnie bym sobie zrobił taki stojak.

Posted
Może napiszesz mały poradnik, albo chociaż co potrzebowałeś ? Sam chętnie bym sobie zrobił taki stojak.

Potrzebne mi było:

4 sztachety :) dł. około 1200mm

1 deska dł około 1000mm szerokości nie pamiętam - ale to wg uznania

drewniany wałek fi 12 dł około 1000mm

drewniany wałek fi 8 dł około 1500 mm

10 specjalnych wkrętów do mebli

papier ścierny 80 i 220

otwornica do drewna

wiertarka

wiertła - na pewno 8 i 12

klej wikol

lakier domalux

piłka do metalu

pilniki do drewna

kątownik i ołówek

gumowy młotek

6 browarów - marka i typ wedle uznania:)

święty spokój i chęci

Materiał dostępny w Rzeszowie w sklepie na literę C (żeby nie reklamować) czyta się przez Ka:)

To chyba tyle jak coś to pytać:beer:

Pozdrawiam

Posted

Pomysł bardzo fajny i godny polecenia.A tak od siebie,to tą deseczkę na której stoją wędki wmontował bym pod niewielkim kątem.Wiadomo,po niejednej wyprawie z wędek spływa woda,a i na koniec sezonu umyte kijki ładnie by sobie obsychały.

• 3 weeks later...
Posted

Regał ukończony. Fotka jak obiecałem dołączona. Uchwyty na kije filcowane. Zaślepki na każdej śrubce - co mogłem zrobiłem najlepiej jak potrafię. Jak ktoś wymyśli coś podobnego niech podrzuci fotkę.

Pozdrawiam

Posted
Regał ukończony. Fotka jak obiecałem dołączona. Uchwyty na kije filcowane. Zaślepki na każdej śrubce - co mogłem zrobiłem najlepiej jak potrafię. Jak ktoś wymyśli coś podobnego niech podrzuci fotkę.

Pozdrawiam

Gratuluję, fajnie wyszło! Pozdrowionka

Posted

Fajny regał. Mistrzowska robota. Jeżeli mogę coś doradzić to przydały by się jakieś zabezpieczenia na kołowrotki, bo mogą łatwo spaść.

Posted

Elegancki regał na wędziska! Zwłaszcza że robiony samodzielnie, kilka godzin pracy i efekt cieszy oko dużo bardziej niż "kupne", wiem coś o tym. Pozdrawiam;)

Posted (edited)

Więc zrobiłem regał. Kosztował mnie kilka zł (kwestia gwoździków i wkrętów). Udało się nawet bez wyżynarki, chociaż nie mogłem wymyślić jak zrobić te półkola. Naszkicowałem cyrklem, powywiercałem dużo otworów na tych liniach i powyciągałem obcęgami delikatnie. Zamiast gumy w półkolach zastosowałem gąbkę a uchwyty na kołowrotki odgiąłem lekko do góry żeby nie pospadały.

Dzieło sztuki na miarę kolegi salomona to nie jest ale egzamin praktyczny zdaje na 5 :D

Dzięki salomon za pomysł :beer:

Edited by bartosz
  • 3 months later...
  • 2 years later...