Jump to content

Recommended Posts

Posted

Ostatnimi laty oddałem się tylko spiningowaniu. Nie znaczy to, że wcześniej się tą techniką nie zajmowałem. Stało się tak dlatego że znudziło mnie statyczne wędkowanie i czasem tylko jak jadę nad wodę z partnerką zabieram dwa solidne kije na drapieżnika, którego łowię przeważnie na trupka. Partnerka nie uznaję jak gdzieś łażę. Muszę siedzieć przy niej to cały powód.

Wracając pewnego pięknego dnia z bezowocnego pstrągowania (górne rejony Wisłoki Przeczyca, Kamienica) zahaczyłem o stawy w Strzegocicach. Mając do dyspozycji kij pstrągowy i kołowrotek z żyłką 0.18 i plecionką 0.10 postanowiłem popróbować szukać okoni. Założyłem mając na uwadze sztywność kija szpulę z żyłką (kruchość pyszczka okonia) dowiązałem 5cm. silikonową przynętę. Znając ukształtowanie dna wybrałem zatopioną górkę podwodną porośniętą z rzadka glonami. Po bodajże 3 rzucie branie i po delikatnym holu wyciągam pięknego okonia ok.40cm. Z drugiej strony stawu 2 gostków siedzących nad gruntówkami zaczyna kombinować czy nie wyjąć spiningów. U mnie następnych kilka rzutów i znowu delikatne branie. Jestem pewny, że to duży okoń i że ciągnę go wraz z kupą glonów. Idzie ciężko, ale mając na względzie kruchość pyszczka holuję bardzo powoli. Trochę to trwa, ale już przy brzegu widzę dzięki polaroidom, ze to szczupak i to duży. Burza mózgu i już wiem. Jakieś dzieciska wykopały przy brzegu stawek w który wpłynęła woda. Naprowadzam niczego nie spodziewającego się kaczodzioba pod stawek i wtedy dosłownie wskakuję mu na ogon. Szczupak w szoku widząc postać daje szusa, a ja tylko przytrzymuję go tak, że wjeżdża do stawku. Łapię go, dociskam do ziemi, chwyt pod skrzela i prawie 90cm. szczęścia lśni w słońcu. Dwóch gostków widzących to biegnie do samochodu montować spiningi. Daj wam boże, chociaż nie wierzę w to że tam czeka drugi.