Pittspeed Posted April 14, 2012 Posted April 14, 2012 Mam takie pytanie, czy ktoś na forum może sam robi przypony włosowe? Mugł by ktoś opisać jak zrobić taki przypon, i kilka zdjęć zamieścic? Denerwuje mnie cena w sklepach wołają sobie min 5zł za chaczyk i 20 cm plecionki.
strongbow Posted April 14, 2012 Posted April 14, 2012 (edited) Proponował bym przeszukać Google jest mnóstwo tematów zdjęć i filmików:D:beer: Na początek kup plecionkę odpowiedniej grubości w stosunku do żyłki głównej ,haczyki z oczkiem..no i metoda wiazania węzła baz węzła. Edited April 14, 2012 by strongbow
bartosz Posted April 14, 2012 Posted April 14, 2012 Zobacz tutaj: http://www.tandembaits.com/index.php?art=16&arid=241 lub w ang
Guest Posted April 14, 2012 Posted April 14, 2012 Mam nadzieję, że to wszystko wyjaśni, jeśli nie, pisz - pomożemy:> Węzeł bez węzła
Mateusz91 Posted April 14, 2012 Posted April 14, 2012 Kolega @bartosz wrzucił dobry filmik przedstawiający wiązanie tzw. "węzła bez węzła". Jak już będziesz wiązał przypon, pamiętaj o pozycjonowaniu włosa tak aby włos przylegał do zewnętrznej strony haczyka. Ma to duże znaczenie przy zacięciu podczas pobierania przez karpia kulki. Tutaj, jako alternatywe masz też bardzo popularny D-rig: Sposobów wiązania przyponów jest dużo, tylko szukać i testować.
Dominik18king Posted July 21, 2012 Posted July 21, 2012 Witam. Ostatnio robiłem przypony włosowe i rurki termokurczliwe zgrzewałem wkładając do gorącej wody. Ładnie się zgrzewały ale okazało się że haczyk w kontakcie z wodą tak się nagrzewał ze przerywał jedno z głównych włókien plecionki. Jak polecacie zgrzewać rurki? Czy zwykła suszarka do włosów wystarczy może para? Może jakaś plecionka lepsza? Ja używałem zwykłej plecionki znanej i lubianej firmy JAXON 25 lbs.
Guest Posted July 21, 2012 Posted July 21, 2012 Osobiście jest to dla mnie dziwne, bo ja również ZAWSZE zgrzewam rurkę termokurczliwą w gorącej wodzie, ale nigdy nie miałem problemów z jakimś szczególnym nagrzewaniem się haczyka, bądź pękaniem plecionki. Używam haków Ownera, 13,50 za 6 sztuk bodajże, haki b.dobre, miałem na nie jedną spinkę od początku sezonu, ale przy samym brzegu, więc wątpię, że to wina haka, do tego plecionka firmy HIKARA i nigdy problemów nie było. W filmach P. Mroczek zgrzewał zawsze nad parą z czajnika i też mu się zgrzewało, więc pewnie i tu by zadziałało. Nie próbuj przypadkiem zgrzewać nad ogniem, gdyż na 90% przepalisz plecionkę. Może za długo trzymasz w gorącej wodzie - u mnie jest to kwestia kilku sekund.
Dominik18king Posted July 21, 2012 Posted July 21, 2012 Moim zdaniem jest to wina plecionki. 9 zł więc szału nie ma zwłaszcza że to JAXON. Woda nie była wrząca bo najpierw ją przelewałem do kubka. Może polecicię jakąś dobrą plecionkę w cenie do 30 zl.
rapala Posted July 21, 2012 Posted July 21, 2012 Jedne z najlepszych plecionek na rynku to produkty Krystona oraz Kordy ale niestety ceny ...Jeżeli szukasz czegoś w miarę taniego a zarazem posiadającego dobre opinie to proponuję poszukać w ofercie Sufix-a Sufix > Plecionki przyponowe karpiowe > Sklep wędkarski FISHING-MART .Moim zdaniem bardzo dobra relacja jakości do ceny.
Guest Posted July 21, 2012 Posted July 21, 2012 O plecionkach sufixa słyszałem dość dużo dobrego. Osobiście w tym roku sprzedawca nakłonił mnie do zakupu plecionki hikary, do 9 kg bodajże, jak na razie spisuje się całkiem dobrze, co prawda nic b.dużego nie wycholowała, ale z karpiem 5kg dała sobie spokojnie radę;p
Mateusz91 Posted July 22, 2012 Posted July 22, 2012 Moim zdaniem jest to wina plecionki. 9 zł więc szału nie ma zwłaszcza że to JAXON. Woda nie była wrząca bo najpierw ją przelewałem do kubka. Może polecicię jakąś dobrą plecionkę w cenie do 30 zl. Osobiście mogę polecić pletkę w otulinie ProLogica, miękka otulina. Jeszcze mnie nie zawiodła:): ProLogic Plecionka Reptilian 25m / 25 lbs Black Silt
manitu Posted July 22, 2012 Posted July 22, 2012 Kolega też używa pletki Prologic (nie pamiętam jakiej) i też nie narzeka na nią!! Co do mnie to 90% moich przyponów bazuje na pletce Foxa Coretex i Sufix też w otulinie,a 10% to przypony sztywne i kombinowane!!:-))
fiurek7 Posted January 1, 2014 Posted January 1, 2014 Bez urazy każdy karpiarz zanim zacznie przygode z miskami, powinnien nauczyc sie krecic przypony. kolego to nie trudne, google, you tube i jedziesz:) powodzenia:)
adasio Posted January 2, 2014 Posted January 2, 2014 Jeśli chodzi o plecionki do przyponów to polecam ogólnie produkty trzech firm Sufix - ogólnie bardzo dobra relacja jakości do ceny, po prostu produkt dobry. Kryston - materiały droższe i już dla wędkarzy bardziej wymagających ,spory wybór, jakość : pierwsza liga ! PB Products - plecionki dla koneserów , produkt świetny choć nie należy do tanich . Od dwóch poprzednich sezonów stosuję i nie zmieniam na inny.Polecam : PB Products Jelly Wire Silt oraz PB Products Skinless Silt obie plecionki w otulinach. Mój kumpel zakupił ostatnio plecionkę : KORDA N-TRAP SOFT, tak na sucho produkt wygląda dość solidnie , ale czy to dobry wybór okaże się w sezonie.
Michał82 Posted January 2, 2014 Posted January 2, 2014 Ja łowiłem cały sezon na plecionki Prologica i złego słowa nie powiem.
kriko Posted January 2, 2014 Posted January 2, 2014 (edited) Potwierdzam co napisał kolega @adasio. Sam mam Krystona, PB jak i Korde N-trap. Moje opinie to takie Kryston Gold - bardzo dobry materiał przyponowy, super sie robi przypony na tej plecionce, samobója bym sobie strzelił gdybym miał z niej zrezygnowac. Kryston Jat Black - również dobry przypon, czarny, z cieniutką otulinką, trzeba uwazać podczas ściagania jej bo można uszkodzić plecionkę dość łatwo. Nadaje sie przeważnie do łowisk z mułem jak i ciemnym dnem. PB (nie pamietam który model) - dobry materiał na łowiska o dośc jasnym dnie jak i ciemnym. Plecionka jest bardzo miękka. Bardzo duzo karpi wyjołem dzieki tej plecionce, co na 2 kiju miałem inne i ani pikniecia. Korda N-Trap to już inna bajka - powiem krótko "poezja". Super jakość plecionki. Owszem cena jest dość wysoka ale warto. Kolega @Michał coś wspominał o prologicu i że podobno dobre materiały? a że tak spytam jaki model? Pamietasz:)? BO ja mam jakiś prologica ale zawiodłem się i schowalem rzuciłem w kąt w niezapomnienie. Otulina jest fatalnej jakości. Podobno TB ma dobre materiały przyponowe za rozsądne ceny. Edited January 2, 2014 by kriko
Michał82 Posted January 2, 2014 Posted January 2, 2014 Viper- fajna miękka plecionka Reptilian- w otulinie, słaba otulina, robiłem przypony ściągając z niej otuline i było ok - pewnie tą masz.
Dominik18king Posted January 8, 2014 Posted January 8, 2014 Panowie czy nie ma ktoś z was plecionki Korda Super Natural 18 lbs lub 20:confused: Zamienił bym się powiedzmy 8 za 8 metrów za Korda N-Trap soft 30 lbs kolor brązowy. Trochę szkoda 70 zł, a 20 metrów raczej nie potrzebuje.
kriko Posted January 8, 2014 Posted January 8, 2014 Trochę szkoda 70 zł, a 20 metrów raczej nie potrzebuje. Yyy ale skoro masz jedna z najlepszych plecionek przyponowych, to nie lepiej na lata trzymać? Nic sie jej nie stanie po roku czy 2
Dominik18king Posted January 8, 2014 Posted January 8, 2014 Oczywiście że jej się nic nie stanie. Chce mieć kilka rodzajów przyponów w zależności od tego gdzie będę łowił. 20 metrów nie użyję chyba przez całe życie. Super Natural też ma bardzo dobre opinie, a jest bez otuliny i jak sama nazwa wskazuje nie jest sztywna. Chyba nie tylko ja robię kilka rodzajów przyponów?
Recommended Posts