Jump to content

Recommended Posts

Posted

W tamtym roku jadac na spontana na ryby musiałem kupic jakieś materiały PVA!! Nie było nic innego jak własnie Jaxon i wziąłem siatke 5m i nić! Powiem szczerze że nie miałem jakichkolwiek problemów z tymi materiałami:-)) a nić jeszcze gdzieś leży w torbie!!:-))

Posted (edited)

Myślę że materiały PVA firmy Jaxon w tym wypadku nie odbiegają jakościowo od oferty innych polskich firm.Po prostu jeden producent tylko inna etykieta;).W dobie ogromnego napływu różnych towarów z krajów azjatyckich to już norma.Chciałem jeszcze na jedną kwestię zwrócić uwagę a na mianowicie ,na czas rozpuszczania się materiałów PVA.O ile w ciepłej wodzie czas ten jest bardzo szybki o tyle w wodzie zimnej ,czas ten może się wydłużyć do kilkunastu minut a w skrajnych przypadkach (woda bardzo zimna),użyty materiał PVA może w ogóle nie ulec rozpuszczeniu.Następstwem takiej sytuacji jest tzw. "glut"-galaretowata masa,która oblepi naszą przynętę. Efektem tak pozostawionego zestawu w wodzie ,będzie całkowity zanik brań.Dla tego ,szczególnie wiosną,zawsze przed rozpoczęciem wędkowania z użyciem materiałów PVA,sprawdzajcie w wodzie przy brzegu ,czas rozpuszczania się siatki PVA (stosowania worków na wiosnę w ogóle nie polecam);).

Edited by rapala
Posted

Ja używam nici PVA z Jaxona i nie narzekam, myślę że nie ma co na droższe kasy wydawać bo i tak się "rozpłyną".

Posted

@Rapala ja akutat czasem na wiosne używam worków PVA i nie miałem z nimi problemów(gluty)!:-))

Napewno zależy to od firmy!

Pozdrawiam

Posted

Wspomniałem o tym ponieważ kilka lat temu,kiedy wczesną wiosną ,wyciągnąłem zestaw z zastosowaną do nęcenia punktowego siatką PVA,na haku znajdowały się jej resztki.Była to produkt bardzo znanej polskiej firmy karpiowej.Od tego zdarzenia zawsze sprawdzam na zasadzie testu każdy nowo zakupiony produkt PVA-tak dla pewności :).Zwracam również uwagę na ...zapach.Niektóre produkty ,potrafią mieć nieprzyjemny zapach... octu.

Posted

Jeżeli chodzi o "bardzo znaną polską firme karpiową" to zgodze sie z Tobą bo ze 3 lata temu na wiosne miałem problemy z ich produktami PVA!!:-((

Jednak wystarczyła zmiana firmy na zagraniczną i problem "umarł śmiercią naturalną"!!!:-))

• 1 month later...