maciup96 Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 Robił ktoś z was lub miał doczynienia z kulkami robionymi na bazie zwykłej , rybnej zanęty wedkarskiej ?Podobno są na to efekty.
uchal Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 jak masz młynek do kawy to pewnie wystarczyło by ją zemleć i by "było". Ja preferuję mieszanie własnych mixów. Właśnie mi się suszy 2 kg kulek robionych wczoraj i 3 kg w lodówce . Oczywiście błędów się nie ustrzegłem . Ostatnio na pewniaka wchodze na swoję miejsce tuż przed zmrokiem i nic nie łowię przez całą noc! Rano okazało się że zrobiłem 3 kg pop-upów
Mateusz91 Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 (edited) Ostatnio na pewniaka wchodze na swoję miejsce tuż przed zmrokiem i nic nie łowię przez całą noc! Rano okazało się że zrobiłem 3 kg pop-upów Hahaha tekst mistrzostwo!:beer: Tak swoją drogą, to nie wiem czy mielenie rybnej zanęty w młynku do kawy, jest najlepszym rozwiązaniem. Już nie chodzi o skuteczność, ale raczej o późniejsze walory smakowe kawy Ja nie jestem przekonany to tego typu wynalazków z kulkami. Jeździć, to może i na frolic - jak ktoś tutaj udowadniał. Jednak dobra kulka, to dobra kulka! Edited May 9, 2012 by Mateusz91
zibbi Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 Hahaha tekst mistrzostwo!:beer: Tak swoją drogą, to nie wiem czy mielenie rybnej zanęty w młynku do kawy, jest najlepszym rozwiązaniem. Już nie chodzi o skuteczność, ale raczej o późniejsze walory smakowe kawy Ja nie jestem przekonany to tego typu wynalazków z kulkami. Jeździć, to może i na frolic - jak ktoś tutaj udowadniał. Jednak dobra kulka, to dobra kulka! Święta prawda. Choć zdarzają się łowiska (głównie chodzi mi tu o te niekomercyjne), że prędzej pojedzie na ten frolik, czy kilka ziaren kuku, niż nawet najlepszą kulkę, także wszystko zależy od wody, pory roku, miejsca i wielu innych, tak więc jak to powiedział chyba Mroczek -wszystko zależy od wszystkiego A co do kulek z zanety, to moim zdaniem raczej szału nie zrobią, aczkolwiek nie próbowałem nigdy.
uchal Posted May 10, 2012 Posted May 10, 2012 Kulki robiłem z dodatkiem drożdży i glukozy. dopiero póżniej przeczytałem że dodatek glukozy wspomaga fermentację drożdży , no i tak nabomblowało że wszystkie pływały ! Jeśli chodzi o frolic to dla mnie świetna alternatywa do metody , można z niego zrobić pastę do oblepiania koszyczka i wybrać te pływające kułeczka na haczyk .
manitu Posted May 10, 2012 Posted May 10, 2012 Panowie niektóre komponenty dodane do miksu w dużych ilościach powodują późniejszą pływalność kulek!!! Tak jest np w przypadku mączki krylowej!! Dlatego zanim weźmiemy sie za komponowanie własnego miksu warto poczytać o różnych komponentach i jak one wpływają na nasz miks!!:-))
uchal Posted May 10, 2012 Posted May 10, 2012 Błąd z mączką krylowa zrobiłem ze 4 lata temu! . Ja jestem oczytany w tych sprawach! Widocznie 3 letnia przerwa w kręceniu kulasów wytrąciła mnie troszkę z rytmu
GrzechMarcin Posted May 22, 2012 Posted May 22, 2012 Napisze może ktoś przepis na kuleczki ? Waniliowe albo Scopex
johny Posted May 22, 2012 Posted May 22, 2012 Te najprostsze, z pozyskaniem składników nie powinno być problemów. Oczywiście to tylko początek, do własnych testów. A czy waniliowe albo scopex, to bez różnicy bo aromaty są, możesz jechać z tego samego przepisu. 30% mąki sojowej 30% mielonego pokarmu dla ptaków 25% mąki kukurydzianej 10% mleka w proszku 5% mąki ziemniaczanej 30% kaszy manny 25% mąki kukurydzianej 25% mąki sojowej 10% mleka w proszku 10% mielonych konopi 20% mielonego pelletu rybnego 20% mąki kukurydzianej 20% mąki sojowej 10% mąki rybnej (łososiowej) 10% mąki pszennej 10% kazeiny 10% prażonych konopi
uchal Posted May 22, 2012 Posted May 22, 2012 Usunięto zbędny cytat ! Nic dodać nic ująć. Ja bym jeszce dodał ostre przyprawy np. pieprz cayene "prymat". 1 op. na2 kilo miksu. A jeśli mają być wypasione to betaina choć podobno najlepiej posypać już ugotowane kulki świerzo po gotowaniu.
zejaz Posted May 26, 2012 Posted May 26, 2012 kiedyś zrobiłem kulki z zanęty + przyprawa do piernika, zagotowałem, i wrzuciłem do piekarnika żeby szybciej wyschły, łowiłem nimi na żwirowni w Budach Głogowskich, efekt to Leszcz około 1 kg, jest to do tej pory jedyna biała ryba powyżej 20 cm jaką tam złowiłem (a łowiłem często). Więc jak to mówił ktoś wcześniej wszystko zależy od łowiska.
Mateusz91 Posted May 26, 2012 Posted May 26, 2012 Ostatnio podczas rozmowy ze znajomym, zeszliśmy na temat kulasków z zanęty. Znajomy kulał i podobno kulaski na bazie zanęty szybciej pracują od zwykłych, robią się od razu chropowate, rozsypują się wręcz po 24h. Jeśli tak na prawdę jest, to fajna alternatywa do krótkotrwałych wypadów bądź też zawodów.
fordo48 Posted May 26, 2012 Posted May 26, 2012 Witam , Uwaga czytać ostatni post bo oedzwał sie najlepszy znawca tematu , dobre sobie :D:Dnaprawde wie co napisać , ja czytam bardzo uważnie może akurat mi się to przyda .hahahaha :D:D:D.
mapet77 Posted May 26, 2012 Posted May 26, 2012 No i kolega fordo48 już tylko może przeglądać forum, bez udziału w dyskusji. Było się nie wychylać...
strongbow Posted May 28, 2012 Posted May 28, 2012 Gdyby kózka nie skakała to by prawo głosu miała:D:D:D
Mateusz91 Posted May 28, 2012 Posted May 28, 2012 Faktycznie, jakieś "nieżyczliwe" to nasze społeczeństwo forumowe.
johny Posted May 28, 2012 Posted May 28, 2012 A takie kulki z samej zanęty rolowały mu się? Czy coś tam jeszcze dodawał.
Mateusz91 Posted May 28, 2012 Posted May 28, 2012 Kulanie normalnie jak przy mixie bazowym Ja nie zamierzam kombinować z tego typu wynalazkami, może ktoś się pokusi o szersze testy, wolę tradycyjnie:D
johny Posted May 28, 2012 Posted May 28, 2012 Mnie też nie przekonuje takie kulanie. Jakbym już miał eksperymentować to bym próbował zrobić kulki z pelletu. Jest tam dużo białka, wyszły by kulaski rybne, tylko ze zmieleniem pelletu jest problem.
manitu Posted June 4, 2012 Posted June 4, 2012 Dzisiaj skomponowałem sobie próbny miksik, jutro kulanie a za pare dni test nad wodą:-)) Oto komponenty jakie wykorzystałem: -mix 50/50 -mączka sardynkowa -enzym fish mączka -mączka krewetkowa -morskie glony -mieszanka pieprzu i papryki -3 rodzaje ziół -mączka GLM +płynne składniki Zobaczymy co z tego wyjdzie:-)) Pozdrawiam
rapala Posted June 4, 2012 Posted June 4, 2012 Kulki pływające:D Oczywiście żart ale dobrze przemyśl proporcje mączek względem mixu bazowego.Kiedyś robiąc kulki ,chciałem "podrasować" mix , sypnąłem za dużo mączki krewetkowej,efekt mógł być tylko jeden -1,4kg pop-upów:D.Powodzenia.
manitu Posted June 4, 2012 Posted June 4, 2012 To wyjdą popki:-))haha Wiem jak to jest z tą mączką krewetkową!:-)) U mnie w miksie dawkuje ją 5% na 1kg miksu, więc nie powinno być problemu z pływalnością!! Dzięki:-))
uchal Posted June 11, 2012 Posted June 11, 2012 Dzisiaj skomponowałem sobie próbny miksik, jutro kulanie a za pare dni test nad wodą:-)) Oto komponenty jakie wykorzystałem:-mix 50/50 -mączka sardynkowa -enzym fish mączka -mączka krewetkowa -morskie glony -mieszanka pieprzu i papryki -3 rodzaje ziół -mączka GLM +płynne składniki Zobaczymy co z tego wyjdzie:-)) Pozdrawiam Manitu składniki są super , Ja robie właśnie podobne ! Ale z tego co tu widzę to masz za dużo lekkich składników. W zasadzie to musiałbyś do mieszanki 50/50 w ilości 60% , a jak wiadomo nie jest to najlepszy składnik kulek , chyba że do długotrwałego nęcenia ! Mączki GLM , krewetkową , sardynkową wymieszaj i dodaj w ilości 30 %(krewetkowej daj najmniej) , enzym 5% ,to jeśli nie chcesz żeby pływały . Pozatym ja bym dodał troszkę ziaren typu murzynek czy konopia - ryby lepiej żerują po tych nasionach. No i proteiny mleczne z 10 %! Dokładnie nic ci nie zdradzę bo sam jestem w momęcie testowania. Ale mix dostałem od znajomego włocha i podobno że sprawdza sie bardzo dobrze!
manitu Posted June 11, 2012 Posted June 11, 2012 @Uchal dzięki za rady:-)) Przy następnych napewno wykorzystam Twoje uwagi:-)) Powodzenia z Twoim miksem, daj później znać jak poszły testy! Pozdrawiam
Guest Posted June 13, 2012 Posted June 13, 2012 Witam, mam zamiar zabrać się za kulanie własnych kulek. Dlatego rozmyślam, czy lepiej kupić mix 50/50, czy lepiej komponować własny mix z produktów takich jak np. mąka kukurydziana, sojowa, mleko w proszku itp. Jest ktoś w stanie odpowiedzieć, co mniej więcej znajduje się w mixach 50/50 i czym je wzbogacać? Pozdrawiam
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now