Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Jak w tytule mam problem z kołowrotkiem shimano z wolnym biegiem! Tzn w momęcie brania ryby jak kręce korbką żeby przejść z wolnego biegu na normalny tryb coś przeskakuje , terkocze , dopiero po chwili "łapie" i w podczas holu powtarza się to 2 -3 razy. Chyba coś na trybach!? Miał ktoś podobną sytuację? Kołowrotek już nie jest na gwarancji więc pozostaje naprawa na własną ręke!

Edited by uchal
Posted

Kilka lat temu wybrałem się z dwoma kolegami na ryby. Zarzuciłem dwa kije z gruntu na trupy. Stały spokojnie , aż kolega zainteresował się kołowrotkami z wolnym biegiem. Podejrzewam, że trzymając sprzęgło wolnego biegu obracał korbką. Spowodowało to awarię kręciołka. Miał takie same dolegliwości jak opisujesz w swoim. Po rozebraniu go na części wypadła sprężynka od wodzika (sprzęgiełka) do przełączania wolnego biegu. I zaczął się problem, dwóch naprawdę dobrych speców próbowało złożyć mechanizm, niestety bezskutecznie. Każdy z osobna powiedział mi to samo "albo kołowrotek składany był przy pomocy specjalnego pomocniczego przyrządu, albo na zaprogramowanym komputerowo robocie". Do tej pory leży bezużyteczny w szufladzie. To dość solidny i trochę skomplikowany (jeśli chodzi o sprzęgiełko w.b.) koreański młynek Shina Euro Cast BR4140. :(

Posted

Wiesz to by się zgadzało! Ale ja swoją sprężynkę zamieściłem na swoje miejsce i wygląda na to że wszystko działa jak powinno!

Zamykam!