Pittspeed Posted May 26, 2012 Posted May 26, 2012 Byłem niedawno 2 razy nad wisłokiem, na feedera, łowiłem na białe robaki, do tego zanęta sklepowa, i za każdym razem płocie wchodziły mi w zanęte, to było dosyć denerwujące poniważ, odrazu po rzucie było branie, oczywiście takie, że ciężko było zaciąć, jednak udało mi się z 2 płocie wyciągnąć, bardzo małe, może wie ktoś jak wyeliminować tą drobnice aby nie brała.
mapet77 Posted May 26, 2012 Posted May 26, 2012 Pittspeed, trzeba cieszyć się każdą złowioną rybką! Ale na poważnie to najłatwiej jet zmienić przynętę na większą-czerwony robak, rosówka czy ziarna różnego rodzaju. Jeśli wchodzi drobnica w zanętę to tylko kwestia czasu, że do zanęty dobierze się grubsza ryba. Ja przy każdym "ładowaniu" koszyczka dosypuję odrobinę pelletu 6mm, który w mojej opinii jest jednym ze skuteczniejszych środków zachęcających większe ryby do aktywnego żerowania. Średnica 6mm i większa pozwala na selekcję większych leszcze, płoci czy innych gatunków ryb. Zamiast drogiego pelletu możesz używać jeszcze gotowanych nasion np.: konopi, łubinu, kukurydzy, pęczaku itp. Powodzenia nad wodą kolego.
lenox Posted May 27, 2012 Posted May 27, 2012 @Mapet próbowałeś już łowić brzany na pellet w naszym Wisłoku? Na wyspach jest to jedna z lepszych przynęt na te ryby,ale nie wiem czy u nas się sprawdzi.Namierzyłem spore sztuki i chciałbym spróbować nęcić pelletem i łowić na niego.
mapet77 Posted May 27, 2012 Posted May 27, 2012 Póki co to na odcinku na którym łowię to nie występują. Ale jak się zaopatrzę w odpowiednio mocny kijaszek to warto spróbować.
tomek96 Posted June 15, 2012 Posted June 15, 2012 Na wyspach jest to jedna z lepszych przynęt na te ryby,ale nie wiem czy u nas się sprawdzi.Namierzyłem spore sztuki i chciałbym spróbować nęcić pelletem i łowić na niego. Na wyspach ryby są przezwyczajone do peletu dlatego dobrze na niego reagują ,a na naszych rzekach ryby tej przynęty nie znają więc wątpie aby były jakieś częstsze brania
mapet77 Posted June 15, 2012 Posted June 15, 2012 Wyprawa po złote runo - Blogi - Podkarpacki Serwis Wędkarski niech to będzie odpowiedzią na Twojego posta odnośnie "nieprzyzwyczajenia" naszych ryb do pelletu. Od tamtej nocy w moim koszyczku pellet zajmuje około 50% "wsadu"
Recommended Posts