ThePrzemyślanin Posted June 16, 2012 Posted June 16, 2012 Cześć ! Chciałbym chłopaki zadać Wam kilka pytań, próbuję zacząć przygodę z płociami na spławik przy najbliższym mojej zasiadce na Solinie. Na tej miejscówce na której będę, głębokość waha się od 1,5m do ok. 12/13m. Nie wiem na jakiej głębokości zaczaić się na płoć. Będę łowił z pontonu lub z brzegu jeszcze nie wiem. Pytania : -Jakiej mieszanki użyć ? (Kukurydza, groch, łubin, makaron ? Co!? ) -Na jakiej głębokości łowić ? Wszelkie dodatkowe podpowiedzi mile widziane.
komandos Posted June 16, 2012 Posted June 16, 2012 Po co zakładasz nowy temat skoro on już istnieje i te pytania zadałeś w innym?
ThePrzemyślanin Posted June 16, 2012 Author Posted June 16, 2012 Bo nie uzyskałem więcej odpowiedzi, wolał bym bazować na doświadczeniu kilku osób niż jednej. A jak nie masz nic do dodania to może się nie odzywaj " Komandosie "
komandos Posted June 16, 2012 Posted June 16, 2012 Nie uzyskałeś więcej odpowiedzi bo albo nikt więcej nie wiem albo nie chce napisać, zresztą nie wszyscy jeszcze przeczytali Twoje pytanie, poczekaj trochę dłużej to może ktoś Ci odpowie. PS. Nie kozacz na forum bo nad wodą byś zapewne się inaczej zachowywał.
strongbow Posted June 16, 2012 Posted June 16, 2012 Spokojnie panowie nad woda łowi się rybki i pije piwko:D Komandos ma racje nie zaczynaj kolejnych postów..cierpliwość,,..
ThePrzemyślanin Posted June 18, 2012 Author Posted June 18, 2012 No.. '' cierpliwości ''. Dwa dni i cisza Dzięki za pomoc.
komandos Posted June 20, 2012 Posted June 20, 2012 Tu coś jest na ten temat: Porady Wędkarskie - Forum Wielotematyczne - Softland.info .
ThePrzemyślanin Posted June 20, 2012 Author Posted June 20, 2012 Dzięki, można zastąpić tę ziemię z wędkarskiego jakąś zwykłą gliną wykopaną saperką ?
mapet77 Posted June 21, 2012 Posted June 21, 2012 Możesz użyć przesianej przez sito ziemi z kretówki (najlepiej jakby była świeżo wykopana), to powinno zastąpić ziemię sklepową. Z gliną jest taki problem, że musisz ją wysuszyć i zmielić aby był dobry efekt. Koniecznie musisz przesiać ziemie przez sito!
jon987 Posted June 21, 2012 Posted June 21, 2012 Zanęta na płoć musi robić zadymę i najlepiej jak jest ciemna, ja zawsze stosowałem płoć Trapera do tego bułka tarta i ziemia z kretówy oraz konopie mielone i całe płocie to uwielbiają.
ThePrzemyślanin Posted June 21, 2012 Author Posted June 21, 2012 To sobie chyba podaruję to sito, wydatek rzędu ok. 40 dych. Nie dużo jednak dość mocno opustoszał mój portfel po ostatnich zakupach. Przepis jako taki mam już na zanętę, Sklepowa chyba Trapera (jeszcze nie wiem czy jest u mnie w mieście w wędkarskim), Bułka tarta (w jakiej proporcji do zanęty?) i może kukurydza, groch bądź makaron Jak myślicie?
jon987 Posted June 22, 2012 Posted June 22, 2012 Sito to podstawa bez niego nawet nie mieszam zanęty,jak nie masz kasy to kup sobie w ogrodniku kawałek siatki jakiś koło z drutu troche wysiłku ale masz sito za ok 10zł.
Kajtelek2 Posted June 22, 2012 Posted June 22, 2012 (edited) Kup gotowa i po sprawie,dobra firmowa sprawdzona http://allegro.pl/zaneta-mvde-super-roach-groundbait-1kg-i2431397978.htmlhttp://allegro.pl/mvde-zaneta-turbo-black-2kg-i2434222946.html a przynęta biały,lub płatki owsiane. Edited June 22, 2012 by Kajtelek2
Laskovik Posted June 22, 2012 Posted June 22, 2012 Ja używam zanęt MC-Karp no to jest mistrzostwo świata, raz ze sa bardzo tanie zanęty a lepsze niż zanęty "makrowe". Zanęta płociowa czerwona pachnie anyżem ma bardzo intensywny zapach, mistrzostwo świata lun zanęta "Rzeka" kilka kulek rzuciłem, aż się kotłowało coś pięknego te zanęty. Wiem, że teraz zareklamowałem ale mówie te zanęty warte takiej chwały. Brud, Gutkiewicz mogą co najwyżej te MC-Karp mieszać w wiaderku. Pozdrawiam
ThePrzemyślanin Posted June 22, 2012 Author Posted June 22, 2012 Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Mam jeszcze ostatnie pytanie, na zasiadce będę ok. tygodnia i z tego co widziałem na różnych filmikach to ludzie idą raz nad wodę zostawiają 2 wiadra zanęty i jokersa. A ja będąc przez tak długi czas jak bym chciał łowić to jak, ściągać ryby za każdym razem czy ona się utrzyma na łowisku ? Będę też łowił na feeder i spinning więc nie będę siedział tylko nad płocią więc nie wiem jak to jest. Codziennie regularnie będę nęcił leszczyka z pontonu.
tomek96 Posted June 23, 2012 Posted June 23, 2012 (edited) Mam jeszcze ostatnie pytanie, na zasiadce będę ok. tygodnia i z tego co widziałem na różnych filmikach to ludzie idą raz nad wodę zostawiają 2 wiadra zanęty i jokersa.Nie ma potrzeby sypać drogich zanęt i jokersa na długą zasiadkę. Lepiej nęcić tanią zanęta z dodatkiem rożnych ziaren i odrobiny pinki Edited June 24, 2012 by rapala
ThePrzemyślanin Posted June 27, 2012 Author Posted June 27, 2012 A przecieranie zanęty na sicie jest konieczne ?
komandos Posted June 28, 2012 Posted June 28, 2012 Ja nigdy nie używam sita i jakoś łowie i nie narzekam.
karol Posted June 28, 2012 Posted June 28, 2012 W rzece może nie ma to takiego znaczenia, ryba podejdzie w zanętę plus do tego nurt, który ją rozmywa. Natomiast na wodach stojących myślę, że przy płociach sito do zanęty powinno się znaleźć w ekwipunku. Zanęta nie będzie mieć grudek przez co ryba sie nie naje i utrzyma w łowisku , będzie mieć równomierną konsystencje i będzie pracować, kilka razy zdarzało mi się łowiąc bez sita ze zanęta była źle domoczona i kulki wypływały sobie na powierzchnie.
VeJeK Posted October 1, 2013 Posted October 1, 2013 Witam Postanowiłem że swoje pytanie napisze w tym temacie Jaki % mieszanki zanętowej na jesień Stanowi u was glina ? Chodzi mi oto Czy Jesienią Dawać np 70% gliny i 30% zanęty czy może na odwrót ? Będę łowił na Feedera na Wisłoku Wiem że pytanie dla niektórych dosyć proste ,ale wolę być pewien żeby ryb nie przekarmić i utrzymać je w łowisku
Krzysiek76 Posted October 1, 2013 Posted October 1, 2013 Wczesną wiosną i pózną jesienią to zanęty kupnej daję bardzo mało 1kg na 3-4 kg glinki lub ziemi, a nawet samą ziemię( glinkę) z robactwem. Jestem niedzielnym wędkarzem, może ktoś bardziej doświadczony lepiej odpowie ale lepiej dać mniej niż pozwolić słabo żerującej rybce się najeść. Wrzucam 3-4 kulki i obserwuję co na to rybki, jak są chętne do współpracy:D to delikatnie donęcam.
tomek96 Posted October 12, 2013 Posted October 12, 2013 Ja na 4godzinną zasiadkę wczesną wiosną i późną jesienią przygotowuję w proporcji objętościowo 1cz zanęty i 2 lub 3 cz gliny jeżeli występują ruchy wody lub głębokość przekracza 2m lub ziemię torfową na łowiskach do 2 m. Zaś w pełni sezonu zanęta z gliną w proporcji 1 do 1 z tym że zanęty nigdy nie mam więcej niż 1,5kg. Do przygotowanej i przesianej przez sito zanęty z gliną dodaję 100-300g pinki i połowę doklejam bentonitem w stosunku 4 7 i 10% tak aby kule pracowały przez cały czas wędkowania i wabiły ryby a z niesklejonej zanęty część zostawiam na donęcanie a część od razu wrzucam do wody aby szybko zwabiły rybę
Wędkarz 17 Posted February 27, 2015 Posted February 27, 2015 Tak jak kolega wyżej napisał.Sito 3x3mm jest najbardziej optymalne wiadomo do uklejek 2x2 a może i 1x1.Martwa pinka jest lepsza bo nie ucieka ryby mogą spłynąć np po 1 h a twoja pineczka spi***** chyba że dokleisz bentonitem ale to już precyzja musi być.Zanęta czarna konopie prażone mielone zapach wanilii dość uniwersalny zapach ściąga wszelakie karpiowate ale też zachowaj umiar.Bułka tarta jest git smuży dość mocno zlep ją wodą i ładuj na wodzie stojącej.Nie przekarmisz w lecie na wiosce i jesień zachowaj umiar.Haczyk 18 i pinka,biały,larwa chruścika,ochotka
gammalub Posted February 24, 2021 Posted February 24, 2021 Dużo zależy też od zbiornika wodnego, jeśli jest silny prąd o wiadomo, że trzeba dać więcej gliny. Największą skuteczność mi dają zanęty na ryby przygotowane pod dane gatunki. Następna ważna rzecz to pora roku. Jeśli ryba żeruje to zanęty musimy dać więcej, niż np. w zimie kiedy metabolizm i aktywność ryby jest bardzo niewielka.
fordo48 Posted May 6, 2021 Posted May 6, 2021 (edited) Witam Ja tam nigdy nie cuduje ze zanętami łowie po starodawnemu sobie to znaczy pszenica, otręby , chleb , bułka , ziemniak siekany czerwony i rosówka tęż jeszcze jak to podam do wody mam taką stara siatkę z pralki na długim sznurku wkładam cały suchy chleb i ciężarek zawiązuje to i na długim kiju podaje to do wody sobie chleb sie rozmywa i mi nęći dodaje oczywiście troche zapachu wanilii lub kolędry . A łowię tylko dla przyjemnośći wszystkie ryby wracają sobie dalej do wody , jak mam sobie zjeść rybkę to idę do skelpu i kupuje sobie jaką zechce od 1999 roku żadnej ryby nie biorę a mam takie swoje miejsca Na zbiorniki komercyjne nie lubię jezdzić i żadne stawy lubię wodę bierzącą . Edited May 6, 2021 by fordo48
Recommended Posts