Jump to content

Muchy na Biały Dunajec

Dzienciol

Recommended Posts

Byłem tam ostatnio i bardzo mi się spodobało. Coś łowiłem, ale szału nie było. W necie jest dużo(za dużo) "przepisów" na skuteczną dunajecką muchę, ale wole zapytać u znajomych. Jak i na co łowić na Białym Dunajcu? Krótka nimfa się sprawdziła, więc poproszę o porady jak wiązać zestaw, jakie muchy i jak prowadzić. Z góry dziękuje:beer:

Krótka nimfa sprawdza się praktycznie wszędzie ale czy to jest taka prawdziwa metoda muchowa? Wiązanie zestawu jest proste żyłka długości wędziska grubości od 0,16 do 0,20 mm z trokiem 50-80 cm powyżej nimfy prowadzącej.Do troka możemy wiązać mokrą muchę, nimfetkę lub nimfę i to prawie wszystko.Pozostaje jeszcze kwestia prowadzenia w różnej wodzie różnie to może wyglądać jest kilka sposobów i trików.Jakie muchy to wieczorem.

Edited by rapala

• 11 months later...

Siema spędziłem ostatnio na Białym Dunajcu cały tydzień i muszę przyznać ze jest to czarująca rzeka dużo pstrąga w większych rozmiarach od miejscowych słyszałem o pstrągach 70+ które tam pływają ja łowiłem na nimfę (imitacja chruscika) efekty możecie zobaczyć na filmach które wrzucam:) nimfę wiązałem jak Troka na okonie czyli żyłka główna kretlik i dwa odcinki zyłki 0.14 jeden około 35-45 cm drugi 30 cm :)

• 1 month later...

Nie to żebym się czepiał, jednak to nie były oficjalne treningi przed zawodami dla wedkarzy z licencją zawodniczą, to znaczy przypon max 2 x długości wędki, druga sprawa w wędkarstwie muchowym nie można używać krętlików :eek:. Ale to tak na marginesie ponieważ jeśli kiedyś byłbyś kontrolowany to mogą wyniknąć nieprzyjemności.

Nic nie słyszałem o tym ze nie można używać krętlików? nawet byłem kontrolowany na Dunajcu.... wiec? A przypon z żyłki miałem ok 2x długość wędki

Nie wiem jak jest na Dunajcu, ale na Sanie nie można stosować żadnych elementów zmieniających pływalność zestawu oprócz linki i muchy. Krętlik zmienia.

Już znalazłem

Regulamin OS Dunajec

III. Zasady połowu i ochrona ryb.

2. Połów ryb odbywa się wyłącznie metodą muchową, tj. na jedną wędkę wyposażoną w kołowrotek i linkę muchową, uzbrojona w co najwyżej dwie sztuczne muszki, wykonane na pojedynczych haczykach bez zadziorów lub pozbawionych zadziorów. Zabrania się dodatkowego zewnętrznego

obciążania linki lub przyponu za wyjątkiem linki obciążonej w jej konstrukcji.

Edited by LuJu

Wszystko to jest kwestią interpretacji:

Standardowo w zestawach muchowych nie stosuje się krętlików, nie ma takiej potrzeby.

Ale w przypadku nimfy stosuje się koraliki do wiązania skoczka (łożyskują dodatkowy przypon względem linki głównej).

Więc jak traktować takie koraliki? Też nie wolno ich stosować? Przecież też mają swoją wagę.

Albo mini agrafki do wiązania much?

Niestety wiele przepisów pozostaje niesprecyzowanych i powoduje niejasności.

Koralik jest z tworzywa sztucznego i chyba ma gęstość podobną do żyłki. Co do agrafek i mikroringów to, w prawdzie ja nigdy kłopotów nie miałem, ale słyszałem, że potrafili się przyczepić.

Na marginesie, ostatnio po dłuższym czasie założyłem sobie taki koralik do skoczka, i szybko zdemontowałem. Bardziej mi się to plątało niż zestaw zrobiony na sztywno. Najważniejsze, żeby skoczek był na sztywnej żyłce.

Edited by LuJu