biedula Posted October 7, 2012 Posted October 7, 2012 Jaka główka jigowa (rozmiar, gramatura) do gumki boleniowej Knight 6,3 cm przy połowie przy dnie. http://allegro.pl/knight-boleniowe-gumy-super-skuteczny-zestaw-i2684147789.html pozdro
martin26 Posted October 21, 2012 Posted October 21, 2012 Sądząc po rozmiarach tej gumki będzie to wielkość haka 2/0 a gramatura to już zależy od warunków panujących nad wodą.
martin26 Posted October 21, 2012 Posted October 21, 2012 Znalazłem taką gumkę w moich pudełkach i do tego pasuje wielkość haka 1/0, także przepraszam za wcześniejsze wprowadzenie w błąd
art-ski Posted October 21, 2012 Posted October 21, 2012 To zależy od głębokości wody i prądów. Do prowadzenia w pobliżu dna np. na Wisłoce gdzie najczęściej wędkuję (czyli na niedużej rzece i niezbyt głębokiej zwłaszcza w tym roku) wystarczy główka 7g. hak jak niżej. Do śmigania na znacznie wieksze odległości na większych rzekach zwiększasz ciężar główki. Na b.dużych rzekach i głębokościach gdzie panują konkretne prądy nawet trzykrotnie od podanego. Do wędkowania przy powierzchni w tym roku używałem nawet ciężarka 5g. przy żyłce 0.18mm. oczywiście na Wisłoce.
geo Posted November 6, 2012 Posted November 6, 2012 (edited) Jaka główka jigowa (rozmiar, gramatura) do gumki boleniowej Knight 6,3 cm Kolego identycznej gumeczki używam do połowu boleni(czerwiec,lipiec),lubią je również sandacze.Ja używam wyłącznie hak nr 2/0.Taki radzę używać, wtedy łuk kolankowy nie wchodzi w wrażliwy ogonek przez co pracuje bardzo ciekawie.Poza tym nie przeciążaj gumeczki max 8 g główka.Przy szybkim prowadzeniu co jakiś czas gumka wyskakuje i zabiera za sobą powietrze.Wpadając powtórnie do wody powstają pęcherzyki powietrza,w tą ścieżkę wpada zazwyczaj boleń i już nie pozostaje nic innego jak obserwacja rapy która płynie za gumeczką... Wielka wada-przy tym rozmiarze często haki nie wytrzymują uderzenia nawet przy wyregulowanym hamulcu. Byle do 1 maja;) Rapa ze zdjęcia dała się oszukać na tę gumkę (perła z czarnym grzbietem). Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Edited November 6, 2012 by geo
Recommended Posts