Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

W nadchodzącej zimie mam zamiar zaopatrzyć się w wędkę i kołowrotek które miałyby służyć przede wszystkim do połowu sandaczy i okoni. Interesuje mnie lekki zestaw składający się z dobrej, mocnej wklejanki oraz kołowrotek max 3000 wielkość (chociaż pewnie zostanę przy 2000). Łowiska na których chciałbym łowić na ten sprzęt to Wisłoka (zdecydowanie najwięcej), Wisłok oraz jakieś bajoro raz czy dwa razy na rok (99% moich wypadów to ww. rzeki). Metoda to boczny trok oraz z opadu na lżejsze gumy (do 12g). Poczytałem na różnych stronach opinie na temat sprzętu tego typu i na dzień dzisiejszy wybór padł na poniższe sprzęty:

Wędka: Dragon Fishmaker 3-18g 2,75m

Kołowrotek: Red Arc Tuff-Body 10200

Mam w związku z powyższym pytania do kolegów którzy łowią na te metody oraz posiadają sprzęt podobnej klasy i zastosowania:

1. Czy to dobry wybór jeśli chodzi o planowane zastosowanie tego sprzętu?

2. Czy w tych pieniądzach (powiedzmy do 800 zł za komplet) polecacie coś innego?

3. Czy ktoś posiada ww. sprzęt (kołowrotek na pewno posiadacie, bardziej zależy mi na wędce) i podzieli się opinią na jego temat?

4. Inne sugestie?

Pozdrawiam i czekam na Waszą pomoc.

Posted

Ja polecam world champion tango . Uzuwam 2.4m i 1-7 gr . Łowię okonie i szczupaki do 50 cm . Czuła i szybka . Krótki dolnik kwalifikuje ją na łódkę , no i to łączenie części odwrotnie niż w większości co zapobiega w pewnym stopniu dostawaniu się piasku do środka ! Polecam.

Posted

Do 4 gramów , ale na rzekę to będzie za mało! Myślę ż są modele o większej gramaturze wyrzutu do 15 gr. Ogólnie kijek polecam!

• 3 weeks later...
Posted

korzystam z takiego zastawienia

Dragon Millenium HD Super Fast 2,70 5-25 gr + Red Arc Tuff-Body 10200

wędka nie bardzo na sandała ale dobra na okonie szczupłe do 60cm i bolenia

kołowrotek super nic lepszego za taką kasę nie znajdzie

Posted

"noespa" z pewnością będziesz zadowolony z proponowanego zestawu. Używam kijów "D" od kilku lat i jestem zadowolony, sprawdzają się w każdych warunkach. Co do młynka to znajomi użytkownicy je chwalą. Jedna tylko uwaga, natychmiast po zakupie dać młynek do przeglądu i konserwacji. Po nasmarowaniu i skręceniu działa bez zarzutu.