Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam. Dostałem od was kilka wiadomości odnośnie łowienia mojego na Rzemieniu. Postaram się odpowiedziec na niektóre tutaj. Tajemnice to sa w służbach specjalnych nie w naszym wedkowaniu.

Zaczynając. Każdy z nas powinien dojśc do jakiegos konsensusu "najważniejsza praktyka". Nie wiem czy poznaliście łowisko dokładnie, chodzi mi o dobre rozpoznanie struktury dna, głebokosci, w miejscu w którym łowicie. Rzemien można podzielić na dwa takiejakby sektory. Jeden to jest część głębsza czyli ta od drogi i płytsza część północna. Jaki przypon? Nie ma uniwersalnego przyponu musicie dostosować go do warunków na łowisku i gdzie łowicie. Będe "pisał tak jaby do jednej osoby' Jeśli łowisz bliżej drogi gdzie jest miej namułku na dnie i miej liści przypon mozesz założyć krótszy. Ja konstruuję go z haczyków Pelzer Mako S.F. Seria 3 rozmiar dobierasz do kulki, jeśli zakładasz kulke 16 rozmiar chaczyka 6 jeśli większa rozmiar chaczyka wiekszy np.4. przypon robię sztywny na fluotokarbonie długości 10-15 cm. kulka tonąca pojedyńcza. Jesłi łowisz od północnej strony czyli pod koniec stawu to haczyk jaki ja stosuję Pelzer Mako S.F. seria 5 rozmiar tak jak wcześniej zależy od wielkości kulki. Pzrypon robie kombi haczyk wiążę węzłem bez węzła do miękkiej plecionki bez żadnych rurek a do niej dowiązuję w odległosi około 3cm od haczyka fluorokarbon. Trzeba sie nauczyć wiązać, ale po pewnym czasie dochdzi się do wprawy. przypon troszkę dłuższy, ponieważ tam jest wiecej liści i namułku na dnie. Stosuję w tym miejscu bałwanka kulka tonocą zbalansowana połówką pływaczka. Kulki staraj sie ogólnie zkładać 16-18 nie wieksza. I tak jak doradzali inni, śmierdziele. Choć dobre są owocowe w ciepłe pory roku. Zestaw samozacinający. Owocowe na zestaw półprzelotowy bo możesz trafić na amura a jak wiemy one raczej na samozacinające nie bardzo. Pozdrawiam i sukcesów w połowach.

Dlatego dałem ten wpis tutaj aby każdy mógł sie wypowiedzieć i moze jeszce coś doradzić. Karp złapany przeze mnie na stawie w Rzemieniu 11,20kg. był w paradzie rekordów Karp Maks w tamtym rok. Pozdrawiam.

Ps. Nakreśliłem tylko te podstawowe sprawy. Taktyka nęcenie itp. każdy musi dojśc sam.

Posted

A czy nie pomyliłeś się? Z rozmów z wędkarzami (zresztą też z prezesem koła ) dowiedziałem się, że od drogi jest płytko (sprawdzałem za pomocą markera 1,20m). Strona północna (czyli przeciwległa) jest głębsza. Najgłębiej jest podobno w okolicach pierwszego od drogi krzaka w wodzie, którego widać (jest tam taki rów i głębokość wynosi ok 1,80m).

Posted (edited)

Raczej nie pomyliłem się. {Najgłębiej jest podobno w okolicach pierwszego od drogi krzaka w wodzie, którego widać (jest tam taki rów i głębokość wynosi ok 1,80m)} Twoje słowa. Sam sobie odpowiedziałeś na swoje pytanie.

Edited by rapala