b@lonRMI Posted November 8, 2012 Posted November 8, 2012 Witam koledzy chciałem zaczerpnąć waszej wiedzy i doświadczenia w kwestii spiningowania,mianowicie od jakiego sprzętu powinienem zacząć swoją przygodę z tą metodą, jaki kołowrotek wybrać, jaki kijek?(może na początek coś w rozsądnej granicy cenowej:)) Powiem szczerze że nie mam wielkiej wprawy w spiningowaniu ,jeszcze nie wiem gdzie poszukiwać ryby itd. Posiadam stary kijek jaxona 2.70 i cw 10-40g ale jaki model to nie wiem bo naklejka zdrapana i do tego kołowrotek chyba z najniższej półki. Więc jeśli ktoś z Was zechce mi coś doradzić będe naprawde wdzięczny Dodam jeszcze , że wiekszość czasu spędze chyba nad rzeką typu Wisłoka.
Dominik18king Posted November 8, 2012 Posted November 8, 2012 Konkretnie nie napiszę ci jaki kijek bo nie wiem ile masz kasy na sprzęt i jakie ryby chcesz łowić ( nie chodzi o wymiar). Na Wisłokę wystarczy kij do 2,7 metra i c.w. do 18 gram pod wobki i gumki do średniej długości. Co do kręcioła to rozmiar 2000 a optymalnie 3000. Oczywiście to moje zdanie.
b@lonRMI Posted November 9, 2012 Author Posted November 9, 2012 Jeśli chodzi o rybki to okonie,klenie ,szczupaki ,czyli kij jaxona który posiadam do 40c.w. jest za duży?A jeszcze jak mógł byś mi podać np konkretne typy kołowrotków i kijków to miał bym rozeznanie co do kasy:)
ryba7 Posted November 9, 2012 Posted November 9, 2012 Wszystko zależy ile chcesz wydać na taki zestaw.
LukaszZ Posted November 9, 2012 Posted November 9, 2012 Idź do sklepu - pomacaj. Potem zamów taniej na necie.
salmo_pike Posted November 9, 2012 Posted November 9, 2012 Idź do sklepu - pomacaj. Potem zamów taniej na necie. I to właśnie jest kwintesencja naszych zakupów Z jednej strony dla portfela dobrze, a z drugiej strony narzekamy na sklepy stacjonarne i ich ofertę
LukaszZ Posted November 9, 2012 Posted November 9, 2012 Kolego gdyby cena (przynajmniej u nas w Mielcu) była chociaż trochę zbliżona do ofert internetowych (do 100zł różnicy) to by nie było dylematu. Ale jak widzę przykładowo Predatora Mannsa za prawie 4zł to mnie skręca. Nie mówiąc o wędkach
salmo_pike Posted November 9, 2012 Posted November 9, 2012 Kolego gdyby cena (przynajmniej u nas w Mielcu) była chociaż trochę zbliżona do ofert internetowych (do 100zł różnicy) to by nie było dylematu. Ale jak widzę przykładowo Predatora Mannsa za prawie 4zł to mnie skręca. Nie mówiąc o wędkach No to faktycznie..
b@lonRMI Posted November 9, 2012 Author Posted November 9, 2012 Ok w takim razie na początek rozeznanie w sklepie a potem się zobaczy ,dziekuje za porady:).A jeszcze powiedzcie mi panowie czy orientujecie czy w Mielcu ktoś zajmuje sie naprawą wedzisk?chodzi mi o to że nakrętka która dokręca kołowrotek pękła i nie dociska go właściwie-co za tym idzie? kołowrotek lata na wszystkie strony:( kij jest już po gwarancji więc lipa.
jon987 Posted November 12, 2012 Posted November 12, 2012 Taniej cie wyjdzie zrobić to samemu no chyba że to jakiś porządny patyk to lepiej dać to komuś kto zajmuje sie tym zawodowo.
b@lonRMI Posted November 13, 2012 Author Posted November 13, 2012 Nie to nie będzie żaden porządny kij ,tylko tak jak w temacie coś na początek żeby się poprostu ogarnąć w temacie, może końcem tygodnia znajdę coś czasu żeby podjechać na sklepy i się zorientować.
Recommended Posts