Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam koledzy chciałem zaczerpnąć waszej wiedzy i doświadczenia w kwestii spiningowania,mianowicie od jakiego sprzętu powinienem zacząć swoją przygodę z tą metodą, jaki kołowrotek wybrać, jaki kijek?(może na początek coś w rozsądnej granicy cenowej:)) Powiem szczerze że nie mam wielkiej wprawy w spiningowaniu ,jeszcze nie wiem gdzie poszukiwać ryby itd. Posiadam stary kijek jaxona 2.70 i cw 10-40g ale jaki model to nie wiem bo naklejka zdrapana i do tego kołowrotek chyba z najniższej półki. Więc jeśli ktoś z Was zechce mi coś doradzić będe naprawde wdzięczny :) Dodam jeszcze , że wiekszość czasu spędze chyba nad rzeką typu Wisłoka.

Posted

Konkretnie nie napiszę ci jaki kijek bo nie wiem ile masz kasy na sprzęt i jakie ryby chcesz łowić ( nie chodzi o wymiar). Na Wisłokę wystarczy kij do 2,7 metra i c.w. do 18 gram pod wobki i gumki do średniej długości. Co do kręcioła to rozmiar 2000 a optymalnie 3000. Oczywiście to moje zdanie.

Posted

Jeśli chodzi o rybki to okonie,klenie ,szczupaki ,czyli kij jaxona który posiadam do 40c.w. jest za duży?A jeszcze jak mógł byś mi podać np konkretne typy kołowrotków i kijków to miał bym rozeznanie co do kasy:)

Posted
Idź do sklepu - pomacaj. Potem zamów taniej na necie.

I to właśnie jest kwintesencja naszych zakupów :)

Z jednej strony dla portfela dobrze, a z drugiej strony narzekamy na sklepy stacjonarne i ich ofertę :rolleyes:

Posted

Kolego gdyby cena (przynajmniej u nas w Mielcu) była chociaż trochę zbliżona do ofert internetowych (do 100zł różnicy) to by nie było dylematu. Ale jak widzę przykładowo Predatora Mannsa za prawie 4zł to mnie skręca. Nie mówiąc o wędkach :)

Posted
Kolego gdyby cena (przynajmniej u nas w Mielcu) była chociaż trochę zbliżona do ofert internetowych (do 100zł różnicy) to by nie było dylematu. Ale jak widzę przykładowo Predatora Mannsa za prawie 4zł to mnie skręca. Nie mówiąc o wędkach :)

:eek:

No to faktycznie..

Posted

Ok w takim razie na początek rozeznanie w sklepie a potem się zobaczy ,dziekuje za porady:):beer:.A jeszcze powiedzcie mi panowie czy orientujecie czy w Mielcu ktoś zajmuje sie naprawą wedzisk?chodzi mi o to że nakrętka która dokręca kołowrotek pękła i nie dociska go właściwie-co za tym idzie? kołowrotek lata na wszystkie strony:( kij jest już po gwarancji więc lipa.

Posted

Nie to nie będzie żaden porządny kij ,tylko tak jak w temacie coś na początek żeby się poprostu ogarnąć w temacie, może końcem tygodnia znajdę coś czasu żeby podjechać na sklepy i się zorientować.