Jump to content

Fluocarbon

ryba7

Recommended Posts

Witam towarzyszy, nie znalazłem takiego tematu na forum a jedynie kilka postów więc zakładam nowy temat. Ma ktoś z forumowiczów jakieś doświadczenia z fluocarbonem? Chodzi mi o przypony końcowe w zestawie z plecionką. Jakiej marki fluo, jaka grubość, jak łączyć itd Wszelkie informacje mile widziane;) Potrzebuję jakiś fluo do plecionki 0,18 i boleniowania.

Edited by ryba7

• 2 months later...

Jakoś nie jestem do nich przekonany. Cały czas myślę, że mogły by się nie sprawdzić przy potncjalnym ataku szczupaka. Osobiście wolę wolframy są cienkie i dosyć wytrzymałe. To tylko moja opinia :)

Pozdrawiam

Dodam do wypowiedzi @dedek -na pewno się nie sprawdzą szczególnie przy szczupakach,to kwestia jak głęboko połknie naszą przynętę.Jak trafi na zęby to tnie jak żyłkę.Szkoda ryb,które odpłyną z przynętą i fluocarbonem,lepiej stosować odpowiednie (stalki wolframki)przypony szczególnie na ryby zębate.:)

Jeśli chodzi o stosowanie fluorocarbonu to tylko na okonie i sandacze. Ewentualnie jako przypon w miejscach gdzie dużo skał, małży i innych mogących uszkodzić plecionkę. Już 1 kilowy szczupaczek tnie renomowany f.c. o wytrzymałości 10kg. Przetestowałem (sporo dużych kaczodziobych straciłem) i jedyne co mogę polecić jeśli chodzi o łowienie szczupaków to ten najsolidniejszy o grubości min. 1,5mm. lub grubszy. Ale te grubsze sztywne jak drut i nadają się tylko do konkretnych sliderów i im podobnych.

A jako przypon do zestawu boleniowego masz coś godnego polecenia?

Kupuj w renomowanych sklepach nie na rynku f.c. japońskiej prod. o grubości 0.25-0.27mm. ma wytrzymałość około 6 kg. jest całkowicie niewidoczny w wodzie. Ja na bolka wiązał bym przypon o długości ok. 1 metra, ale 80cm powinien wystarczyć.

No i bez żadnych krętlików, agrawek. Bezpośrednio plecionka - f.c. - błystka.

Ja zawszę stosuje przypon z fluorocarbonu i tylko na szczupaki i złowiłem ich setki i nigdy nie miałem ściny , fakt faktem łowię na ciężko jerki i fluorocarbon musi by leader , stosuje 30 i 50 Lb . Bywało że po agresywnym szczupłym co głęboko zażarł przynętę było widać przerysowania ale dalej był bardzo mocny . Dla pewności zmieniałem na nowy i nigdy się nie zawiodłem , druga sprawa kupowałem zawsze za dużą wodą być może nie trafiłem na jakąś podróbę. Mam takie pytanie do was koledzy , w jakim celu zakładacie przypon na bolka ?

Mam takie pytanie do was koledzy , w jakim celu zakładacie przypon na bolka ?

Niektóre plecionki są zbyt widoczne w wodzie. Fluorocarbon zwłaszcza ten cieńszy jest w wodzie całkowicie niewidoczny. Boleń idealny wzrokowiec z pewnością na czystej wodzie zobaczy plecionkę. Osobiście nie stosuję przyponów, ale na bolki używam plecionek mało widocznych w wodzie.;)

A jakie to są jeśli można wiedzieć ?

Jeśli pytasz o te mało widoczne plecionki to Berkley Nanofil, FireLine Crystal, Dragonowskie Invisible. Ogólnie białe, które na tle nieba są dla ryb najmniej widoczne. Każda plecionka w ciemnym kolorze lub jakimś jaskrawym fluo na tle nieba są przez rybę b.szybko dostrzegane. A boleń to idealny wzrokowiec.