odidos Posted February 13, 2013 Posted February 13, 2013 Poszukuję kaloszy na wyprawy wędkarskie. Na rynku można znaleźć obuwie wykonane z PVC i z pianki EVA. Jak dla mnie powinny być dość wysokie i wyposażone w wyjmowany ocieplacz, który przyda się zimą i wczesną wiosną. Pytanie do kolegów którzy posiadają zarówno standardowe gumiaki wykonane z PVC i do tych, którzy mają z pianki EVA. Jakie są zalety i wady jednych i drugich, gdzie w Rzeszowie można takie kupić za w miarę rozsądną cenę i czy kalosze wykonane z pianki EVA mają wytrzymałą podeszwę i po chodzeniu po kamieniach nic się z nią nie dzieje, nie pęka, nie robią się dziury? Jeśli jakieś modele możecie polecić to poproszę też o linki do aukcji lub stron producentów. Jestem pewien, że nie tylko dla mnie będą to pomocne informacje, ale także dla innych:)
mapet77 Posted February 13, 2013 Posted February 13, 2013 Ja po lesie hulałem całą zimę w tych UNIVERSAL Możesz je kupić w miarę tanio w Suponie w Rzeszowie na ul. Miłocińskiej
ThePrzemyślanin Posted February 13, 2013 Posted February 13, 2013 Ja użytkuje podobne, nie do zajechania.. Polecam.
texel Posted February 14, 2013 Posted February 14, 2013 Oferta SUPONu skierowana do wędkarzy: Ubrania robocze,odzież robocza,buty robocze,rękawice robocze i ochronne,apteczka samochodowa | SUPON
Sasanek Posted February 14, 2013 Posted February 14, 2013 Buty śniegowe Demar Hunter Special dla leśników i myśliwych (3801) - sklep internetowy zaopatrzenieBHP.pl Mi polecił te szpileczki kolega z forum, przetestowałem i polecam.
Kai Posted February 14, 2013 Posted February 14, 2013 Też polecam te buciki wyżej bo sam takie mam ale to raczej na zimowe klimaty bo po wyjęciu ocieplacza nie nadają się do chodzenia. I trzeba uważać na rozmiar lepiej przemierzyć gdzieś bo nosze buciki 42 a w tych mam 44.
odidos Posted February 14, 2013 Author Posted February 14, 2013 Póki co to najbardziej mi przypadła do gustu propozycja kolegi @mapet77:) Mam jeszcze pytanie co do wytrzymałości podeszwy w tych kaloszach, czy nic się z nią nie dzieje podczas użytkowania? Czy można je komfortowo użytkować także po wyjęciu ocieplacza i czy ten ocieplacz rzeczywiście spełnia swoje zadanie w zimie? Pozdrawiam:)
stiff43 Posted February 14, 2013 Posted February 14, 2013 Mam takie jak napisał @mapet77, wkładki są ok ja teraz w nich śmigam jak ide z psem na spacer koło Wisłoka po śniegu i co ważne gumiaki są wygodne ale polecam zakup o jeden numer większy.
mapet77 Posted February 14, 2013 Posted February 14, 2013 W gumiakach najważniejsze jest to, aby nie ubierać za grubych skarpet. Tzn.: można mieć grube skarpety ale tak jak pisze post wyżej, kolega @Stiff44 kup sobie numer większe. Co do żywotności to muszę powiedzieć, że mam kolegów, którzy używają ich już kilka sezonów i tylko się pozagniatały na zgięciach a jeden pechowiec już w ciągu roku dwie pary załatwił łażąc po lesie (myśliwy). Wszystko zależy od sposobu ich eksploatacji. Dzisiaj byłem w sklepie wędkarskim w Strzyżowie i widziałem tam takie same gumiaki tylko nie pytałem za ile. Moja rada jest taka, żeby nie szukać tych butów w sklepach wędkarskich bo różnica w cenie pomiędzy wędkarskim a a sklepem z odzieżą roboczą może czasami sięgać 20% wartości butów
odidos Posted February 14, 2013 Author Posted February 14, 2013 Dobrze mówisz, sprawdzałem na stronach firm zajmujących się sprzedażą sprzętu bhp i byłem także w sklepie wędkarskim w Rzeszowie... różnica ok 30 zł
texel Posted February 14, 2013 Posted February 14, 2013 GUMIAKI OCIEPLANE Z PCV 401 - URGENT - sklep Gvarant artykuły BHP KALOSZE PIANKOWE TYPU EVA - ABM - sklep Gvarant artykuły BHP KALOSZE GRENE OCIEPLANE 1965-340039 - GRENE - sklep Gvarant artykuły BHP GUMOFILCE BUTY FILCOWE TYPU LEŚNIK - 3M - sklep Gvarant artykuły BHP BUTY ROBOCZE WYSOKIE Z PCV MORNAS OB E CI - PANOPLY - sklep Gvarant artykuły BHP BUTY GUMOWE OCIEPLANE LAUTARET - PANOPLY - sklep Gvarant artykuły BHP BUTY BEZPIECZNE WYSOKIE Z PCV ECRINS S5 CI SRC - PANOPLY - sklep Gvarant artykuły BHP
Droud Posted December 19, 2017 Posted December 19, 2017 (edited) Swoje buty kupowałem w sklepie Zet4 (przy okazji, bo potrzebowałem akurat czegoś innego ;)) i jestem z nich zadowolony. Mam je już trzeci rok i nie przemakają, nie rozpadają się i nic się z nimi złego nie dzieje. Edited December 19, 2017 by Droud
Piotrek10 Posted December 20, 2020 Posted December 20, 2020 (edited) Szukam kaloszy z pcv nie z pianki ponieważ żywotność mają słabą.Nie chce co roku kupować nowych?.Dobrze aby nie były bardzo ciężkie. Dunlop w swej ofercie ma kilka ciekawych propozycji. Pozdrawiam. Edited December 20, 2020 by Piotrek10
TOmaSZ Posted December 20, 2020 Posted December 20, 2020 Panowie podepne się wodery jakie polecicie?Do bioder.
Piotrek10 Posted December 21, 2020 Posted December 21, 2020 (edited) Jeśli z pcv to demar pross.Sa stosunkowo lekkie i wytrzymałe. Edited December 21, 2020 by Piotrek10
Recommended Posts