Jump to content

Recommended Posts

Posted

Poszukuję kaloszy na wyprawy wędkarskie. Na rynku można znaleźć obuwie wykonane z PVC i z pianki EVA. Jak dla mnie powinny być dość wysokie i wyposażone w wyjmowany ocieplacz, który przyda się zimą i wczesną wiosną. Pytanie do kolegów którzy posiadają zarówno standardowe gumiaki wykonane z PVC i do tych, którzy mają z pianki EVA. Jakie są zalety i wady jednych i drugich, gdzie w Rzeszowie można takie kupić za w miarę rozsądną cenę i czy kalosze wykonane z pianki EVA mają wytrzymałą podeszwę i po chodzeniu po kamieniach nic się z nią nie dzieje, nie pęka, nie robią się dziury? Jeśli jakieś modele możecie polecić to poproszę też o linki do aukcji lub stron producentów. Jestem pewien, że nie tylko dla mnie będą to pomocne informacje, ale także dla innych:)

Posted

Też polecam te buciki wyżej bo sam takie mam ale to raczej na zimowe klimaty bo po wyjęciu ocieplacza nie nadają się do chodzenia.:) I trzeba uważać na rozmiar lepiej przemierzyć gdzieś bo nosze buciki 42 a w tych mam 44.

Posted

Póki co to najbardziej mi przypadła do gustu propozycja kolegi @mapet77:) Mam jeszcze pytanie co do wytrzymałości podeszwy w tych kaloszach, czy nic się z nią nie dzieje podczas użytkowania? Czy można je komfortowo użytkować także po wyjęciu ocieplacza i czy ten ocieplacz rzeczywiście spełnia swoje zadanie w zimie? Pozdrawiam:)

Posted

Mam takie jak napisał @mapet77, wkładki są ok ja teraz w nich śmigam jak ide z psem na spacer koło Wisłoka po śniegu i co ważne gumiaki są wygodne ale polecam zakup o jeden numer większy.

Posted

W gumiakach najważniejsze jest to, aby nie ubierać za grubych skarpet. Tzn.: można mieć grube skarpety ale tak jak pisze post wyżej, kolega @Stiff44 kup sobie numer większe. Co do żywotności to muszę powiedzieć, że mam kolegów, którzy używają ich już kilka sezonów i tylko się pozagniatały na zgięciach a jeden pechowiec już w ciągu roku dwie pary załatwił łażąc po lesie (myśliwy). Wszystko zależy od sposobu ich eksploatacji. Dzisiaj byłem w sklepie wędkarskim w Strzyżowie i widziałem tam takie same gumiaki tylko nie pytałem za ile. Moja rada jest taka, żeby nie szukać tych butów w sklepach wędkarskich bo różnica w cenie pomiędzy wędkarskim a a sklepem z odzieżą roboczą może czasami sięgać 20% wartości butów

Posted

Dobrze mówisz, sprawdzałem na stronach firm zajmujących się sprzedażą sprzętu bhp i byłem także w sklepie wędkarskim w Rzeszowie... różnica ok 30 zł:)

• 4 years later...
Posted (edited)

Swoje buty kupowałem w sklepie Zet4 (przy okazji, bo potrzebowałem akurat czegoś innego ;)) i jestem z nich zadowolony. Mam je już trzeci rok i nie przemakają, nie rozpadają się i nic się z nimi złego nie dzieje.

Edited by Droud
  • 3 years later...
Posted (edited)

Szukam kaloszy z pcv nie z pianki ponieważ żywotność mają słabą.Nie chce co roku kupować nowych?.Dobrze aby nie były bardzo ciężkie. Dunlop w swej ofercie ma kilka ciekawych propozycji. Pozdrawiam.

Edited by Piotrek10