adamus78 Posted February 15, 2013 Posted February 15, 2013 Witam, spiningistów i nie tylko . Mam mały problem i proszę Was o pomoc. Zakupiłem nie dawno kilka sztuk wobków od kolegów z forum i w związku z tym mam pytanie. Nie wiem czy coś żle robie czy z wobkami coś nie tak. Podczas prowadzenia większości z nich ( nie wszystkie) ich praca wydaje mi się co najmniej dziwna, wykładają się na boki, mają nieregularną prace, bądż słabo trzymają się „wody” tzn. przez większość ściągania wyskakują na powierzchnie. Czy tak ma być czy ja coś żle robie? Dodam że wiązałem je bezpośrednio do żyłki 0,16mm. Czy powinienem używać agrafki? Wszystkie wobki zamykają się w przedziale od 2 do 5 cm. A są to miedzy innymi Kenarty. Sieki. Szerszeń Pana Leszka. Czy wystarczy regulacja oczka do którego wiążemy żyłkę? Z góry dzięki za rady.
martin26 Posted February 15, 2013 Posted February 15, 2013 Jeżeli wobek wykłada ci się na prawa stronę musisz oczko odgiąć delikatnie w lewo a jak na prawo to oczko w lewo jak nie pomoże to trzeba delikatnie przygiąć pionowo zmniejsza się kąt natarcia i może to pomóc
zibbi Posted February 17, 2013 Posted February 17, 2013 Załóż jak najmniejszą agrafkę, a jak chcesz wiązać bezpośrednio do żyłki, to tylko na petelce. Jeśli to nie pomoże wtedy musisz sam wyregulować zaczynając od korekty przedniego oczka. Pzdr
adamus78 Posted February 17, 2013 Author Posted February 17, 2013 Dzięki wszystkim za instrukcje. Jak czas pozwoli wypróbuje.
LukaszZ Posted February 18, 2013 Posted February 18, 2013 Przed zarzuceniem woblerka sprawdź też jak pracuje pod samymi nogami. Zobacz czy lepiej chodzi przy szybszym zwijaniu, czy może przy bardzo powolnym. Niektóre wobki muszą "wejść w nurt" zanim zaczną dobrze pracować.
RICARDO Posted February 18, 2013 Posted February 18, 2013 Ja dodam jeszcze że ważna jest też sama prędkość zwijania + uciąg wody, to też ma znaczenie wiem po sobie że czasami się tak dzieje ale to nie jest wtedy wina wobków tylko techniki prowadzenia przynęty.
adamus78 Posted February 18, 2013 Author Posted February 18, 2013 To właśnie zauważyłem, bo w nurcie lepiej je czuć na wędce. Dzięki chłopaki za rady.
Recommended Posts