rapala Posted April 3, 2013 Posted April 3, 2013 Na ten sezon zaplanowałem sobie pewną zmiane przy kręceniu kulek.A więc zamiast gotowania - parowanie. Teraz pozostaje wybór urządzenia do parowania.Czy zainwestować w tańszy parowar np. takiZadbaj o zdrowie, gotuj na parze - Parowar Clarus - m.allegro.pl ,czy lepiej na początek poprostu dorobić sita do dużego gara i na gaz?Jak ktoś ma doświadczenia w tym sposobie przygotowania kulek proszę o info.
Michał82 Posted April 3, 2013 Posted April 3, 2013 A ja mam pytanie czy z tego parowara uwalniają się zapachy??? Chodzi mi o to czy przy wyrobie śmierdziuchów zapach będzie się rozchodził po domu?
maciup96 Posted April 3, 2013 Posted April 3, 2013 Ja jeśli paruje kulki to mam zrobioną obręcz z drutu , dopasowaną pod rozmiar garczka, i na ten drut doczepiam cienką warstwe gazy , na której położone są kulki i przykrywam to pokrywką.
VeJeK Posted April 6, 2013 Posted April 6, 2013 Tutaj "supertopnik" ma zrobiony własny parowar Fajne i raczej proste do wykonania
rapala Posted April 6, 2013 Author Posted April 6, 2013 Po pewnym namyśle oraz przejrzeniu opinii na necie ,postanowiłem nie naciągać się na koszty i zastosowac rozwiązanie jak w powyższym filmie.Siatka zakupiona i nawet część roboty już wykonane.Koszty niewielkie a i praca nieskomplikowana.Z zakupionego kawałka siatki (1x 0,50 m),wyjdzie trzy poziomowy koszyk.Nawet po małych poszukiwaniach w domu,znalazł się odpowiedni gar.Jedną z zalet,oprócz "taniości" takiego rozwiązania jest to ,ze w przypadku parowania śmierdziuchów ,można ewakuować sie z tym na zewnątrz domu.
rapala Posted April 8, 2013 Author Posted April 8, 2013 Po problemie ,koszyk wykonany .Nakład finansowy to 14 zł za siatkę + 3 roboczogodziny w domowym zaciszu.Trzy sita pomieszczą ( na luźno) jednorazowo około 280-ciu kulek 18mm. Po pierwszym parowaniu zrobię test w szklance i zobaczę czy jest duża różnica w pracy tych samych kulek ( parowanie a gotowanie) . Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować
rapala Posted April 13, 2013 Author Posted April 13, 2013 (edited) Koszyk do parowania przeszedł dzisiaj chrzest bojowy:D.Oprócz kilku niezaprzeczalnych zalet jakie daje parowanie kulek ,dochodzi jeszcze jedna a mianowicie możliwość jednorazowego przygotowania kulek o różnych (zbliżonych) smakach.Jest to doskonałe udogodnienie pozwalające zaoszczędzić sporo czasu w przypadku przygotowywania niewielkich ilości kulek na wczesnowiosenne ,krótkie zasiadki. Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Edited April 13, 2013 by rapala
JURI Posted December 26, 2013 Posted December 26, 2013 Rapala bardzo fajna konstrukcja. Rozumiem że garnek jest przykryty podczas parowania? Ile minut parujesz kulki??
rapala Posted December 26, 2013 Author Posted December 26, 2013 Tak garczek jest przykryty. W zależności od średnicy kulek od 5 do 8min. Np. 18mm - ok.7min.Parowar miałem zakupić ale pomyślałem,że nie warto,gar już miałem,podjechałem do marketu,zakupiłem 1,5mb siatki z drobnym oczkiem (ocynk) a reszta to już nożyce,kleszczyki i 1h wolnego czasu.Taki "parowar" oprócz taniości ma tą zaletę,że dysponując butlą gazową ,możemy parować smierdziuchy na zewnątrz,nie narażając się tym samym na ataki reszty domowników;)
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now