Jump to content

Recommended Posts

Posted

A ja mam pytanie czy z tego parowara uwalniają się zapachy??? Chodzi mi o to czy przy wyrobie śmierdziuchów zapach będzie się rozchodził po domu?

Posted

Ja jeśli paruje kulki to mam zrobioną obręcz z drutu , dopasowaną pod rozmiar garczka, i na ten drut doczepiam cienką warstwe gazy , na której położone są kulki i przykrywam to pokrywką.;)

Posted

Po pewnym namyśle oraz przejrzeniu opinii na necie ,postanowiłem nie naciągać się na koszty i zastosowac rozwiązanie jak w powyższym filmie.Siatka zakupiona i nawet część roboty już wykonane.Koszty niewielkie a i praca nieskomplikowana.Z zakupionego kawałka siatki (1x 0,50 m),wyjdzie trzy poziomowy koszyk.Nawet po małych poszukiwaniach w domu,znalazł się odpowiedni gar.Jedną z zalet,oprócz "taniości" takiego rozwiązania jest to ,ze w przypadku parowania śmierdziuchów ,można ewakuować sie z tym na zewnątrz domu.

Posted

Po problemie ,koszyk wykonany .Nakład finansowy to 14 zł za siatkę + 3 roboczogodziny w domowym zaciszu.Trzy sita pomieszczą ( na luźno) jednorazowo około 280-ciu kulek 18mm. Po pierwszym parowaniu zrobię test w szklance i zobaczę czy jest duża różnica w pracy tych samych kulek ( parowanie a gotowanie) .

Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować

Posted (edited)

Koszyk do parowania przeszedł dzisiaj chrzest bojowy:D.Oprócz kilku niezaprzeczalnych zalet jakie daje parowanie kulek ,dochodzi jeszcze jedna a mianowicie możliwość jednorazowego przygotowania kulek o różnych (zbliżonych) smakach.Jest to doskonałe udogodnienie pozwalające zaoszczędzić sporo czasu w przypadku przygotowywania niewielkich ilości kulek na wczesnowiosenne ,krótkie zasiadki.

Edited by rapala
  • 8 months later...
Posted

Tak garczek jest przykryty. W zależności od średnicy kulek od 5 do 8min. Np. 18mm - ok.7min.Parowar miałem zakupić ale pomyślałem,że nie warto,gar już miałem,podjechałem do marketu,zakupiłem 1,5mb siatki z drobnym oczkiem (ocynk) a reszta to już nożyce,kleszczyki i 1h wolnego czasu.Taki "parowar" oprócz taniości ma tą zaletę,że dysponując butlą gazową ,możemy parować smierdziuchy na zewnątrz,nie narażając się tym samym na ataki reszty domowników;)