tekla1234 Posted April 5, 2013 Posted April 5, 2013 Wita jak w temacie jak podejść klenie naturalnie z muchą,bo na spinning to wiadomo w krzaczkach cicho na kolanach żeby nie zobaczyły wędkarza na tle nieba. Jak je podejść idąc z nurtem rzeki przecież jak tylko się zbirze na odległość rzutu to mnie szczają i po rybach.
Oktawian Posted April 5, 2013 Posted April 5, 2013 Problem w tym, że brodząc z nurtem rzeki, to raczej wszystko wypłoszysz. Proponuję iść pod prąd i sprowadzać muchę do siebie z nurtem rzeki.
kedar Posted April 5, 2013 Posted April 5, 2013 Na Sanie często łowię klenie brodząc środkiem rzeki z prądem i wykonując długie rzuty pod sam brzeg. Kilkanaście razy ładne klenie brały dopiero jak nurt prostował sznur i zabierał muchy w expresowym tempie. Początek ruchu muchy (szczególnie jeśli był to duży goddard sedge) działał na klenie jak magnes:)
tekla1234 Posted April 6, 2013 Author Posted April 6, 2013 Tylko ze ja łowie na rzece ropie co ma od 3do5metrów szerokości i niestety nie jest jak san rzeką górską tylko nizinną.chodziarz pewien odcinek zrobili jako górski ale ja tego nie pochwalam. Ale wracając do tematu to jak ryby widzą i z jakiej odległości mogą mnie namierzyć.
LuJu Posted April 8, 2013 Posted April 8, 2013 (edited) to jak ryby widzą i z jakiej odległości mogą mnie namierzyć. Szczegółowych informacji radziłbym szukać w literaturze. Na ten temat wspomina coś A.Sikora w "Wędkarstwie Muchowym", warto też zapoznać się, jeżeli ją jeszcze gdzieś znajdziesz, z książką Cz.Grudniewskiego "O rybach dla wędkarzy". Generalnie to z jakiej odległości ryba cię widzi zależy od tego jak wysoko jesteś nad wodą, i jak głęboko pod powierzchnią jest ryba. Pomijając oczywiście przejrzystość wody. Radzę zrobić sobie próbę w wannie lub basenie. http://www.flyfishingfromscratch.com/blog/stalking-trout-by-how-trout-see-hear/ Edited April 8, 2013 by LuJu
Recommended Posts