rapala Posted May 15, 2013 Posted May 15, 2013 Nowy,choć używany dzisiejszy nabytek Phenix Mosquito 230 cm. ,0,5 - 3,5g ,"dwuskład" czyli część właściwa i dołączana rękojeść.Pierwsze wrażenia ...no cóż ,strasznie lekki kijek,pewnie poniżej 100g i jak tu przejść z kogutowej orki na tak delikatne "nic":D. Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować
kroku Posted May 22, 2013 Posted May 22, 2013 Rapala te kije już bardzo ciężko dostać ,czasem u Kawalca można zdobyć blank. Machałem kolegi komarem kijek delikutaśny bardzo, ot taka wykałaczka do dłubania okoni...
rapala Posted May 22, 2013 Author Posted May 22, 2013 Wiesz @kroku ,była okazja to wziąłem bo następna mogła by sie nie trafić.Jak na razie to nic nie mogę napisać na temat tego kijka,więcej miałby do powiedzenia @krs ,bo to on machał nim na Zlocie:D.Obecnie jestem na etapie kompletowania "podzespołów", począwszy od kręciołka a skończywszy na przynętach.
krs Posted May 22, 2013 Posted May 22, 2013 Pozwoliłem sobie wydzielić posty dot. kijka jak w temacie bo to naprawdę ciekawa konstrukcja,warta poświęcenia odrębnego wątku Miałem możliwość połowienia tym "wynalazkiem", na pierwszy rzut oka wydaje się bardzo delikatną wędką przeznaczoną do przynęt w okolicach grama, ja założyłem 5g + guma, bo tylko taką przynętą dysponowałem i dało radę. Wystarczył delikatny wymach i przynęta leci b. daleko, mocniej nie próbowałem rzucać bo to nie moja własność myślę jednak że komfort łowienia to max 3g+mała gumka. Kijek może i wygląda na delikatny ale podczas łowienia sprawia wrażenie solidnego, przyłów okołowymiarowego szczupaka nie będzie problemem. Chętnie widziałbym tego Mosqita w mojej szafie z wędkami
BRC Posted May 23, 2013 Posted May 23, 2013 TO nie jest blank Phenixa , to troszkę prowadzenie w błąd.
rapala Posted May 23, 2013 Author Posted May 23, 2013 Nie jestem fachowcem ale struktura i oplot blanku jest taki sam jak mojej xzogi:D. Ale mogę się mylić...
krs Posted May 23, 2013 Posted May 23, 2013 TO nie jest blank Phenixa , to troszkę prowadzenie w błąd. Wisz może co to za blank ?
BRC Posted May 23, 2013 Posted May 23, 2013 (edited) Na tysiąc procent to ta sama technologia co blanki xzogi, i materiał ten sam. Jutro jak będę się widział z Rapala to zrobię dokładne zdjęcia i wyśle zapytanie do fabryki. Z tego co wiem to Kawalec nie sprzedaje blanków nikomu osobno. Edited May 23, 2013 by rapala
Waski78 Posted September 21, 2013 Posted September 21, 2013 Kolego mógłbyś wrzucić kurtki filmik jak pracuje na rybce?
krs Posted September 22, 2013 Posted September 22, 2013 Kilka sekund z pracy moskita, rybcia była niewielka, holowana na nanofilu 0,04, była też znacznie większa jednak nie została nakręcona samemu ciężko nagrać takie video. Od biedy coś tam zawsze widać. Na dniach postaram się napisać więcej o tym kijku. http://www.youtube.com/watch?v=CjDEJv67Nc0
rapala Posted September 22, 2013 Author Posted September 22, 2013 (edited) Miałem okazję,zanim zmienił właściciela ,poholować kilka rybek.Mogę tylko jedno powiedzieć:super sprawa!Kij pięknie amortyzuje każdy odjazd ryby i pomimo wrażenia "wykałaczki" ma sporo mocy w dolniku. W ramach ciekawostki powiem ,że kolega,który również posiada taki kij na stanie,wyholował jako przyłów ...2 sumiki 110,125 oraz urwał jeszcze większego,niestety nanofil zero,zero -nic ,już nie wytrzymał.Łowiąc okonie praktycznie nie trzeba zacinać ponieważ dzięki specialnej konstrukcji szczytówki,rybki same to robią po pochwyceniu przynęty...Resztę opisze @krs:D Niestety ale z żalem go sprzedałem ,potrzebowałem troszkę innej specyfikacji czyli okonie +opad i takie założenia spełnił już opisywany Fx711-2. Edited September 23, 2013 by rapala
Grzesiek88 Posted September 22, 2013 Posted September 22, 2013 Witam Ja nieco mogę powiedzieć o komarze.Posiadam takowego od niecałego roku łowi się nim rewelacyjnie.Przyłów szczupaka 62 cm nie był problemem kij rewelacyjny do paprochów i jigów bardzo szybki jak na taką kostrukcję mam jednoskład 215cm.Blank to wspólne dzieło Zbyszka Kawalca i phenixa przynajmniej ktak utrzymuje Kawalec.Blanki już raczej nie dokupienia.Phenix dysponuje podobnymi blankami o nazwie mirage ale to już inna konstrukcja niż mosquito.Moim zdaniem tym kijem w każdych warunkach jestem w stanie wydłubać jakąś rybkę.
kroku Posted September 22, 2013 Posted September 22, 2013 Machałem Grześka patykiem fajna zabaweczka. Zadzwoń do mnie jak będziesz w Polsce ale na pewno ! Pzdr
Waski78 Posted September 22, 2013 Posted September 22, 2013 Sumki powyżej metra chyba troszeczkę za wysoko!a co do nanofila czy nikt z was się na nim nie przejechał na plat.jp są fajne plecioneczki , mieszkam w Irlandii 0 cła niewiem jak w Polsce warto zaryzykować w kilka osób robiąc zamówienie.
rapala Posted September 23, 2013 Author Posted September 23, 2013 Też tak uważałem ,że sumiki tych rozmiarów na tym kiju to za gruuubo . Co poradzić skoro również gustują w małych obrotówkach...Ale teraz już mam inne zdanie:D.Nanofil dał radę a operator kija też nie z pierwszej łapanki;). Szkoda tylko hamulca w TP 1000 bo pewnie tarcze trochę stracił ze swojej nominalnej grubości .
krs Posted October 2, 2013 Posted October 2, 2013 Miałem okazję,zanim zmienił właściciela ,poholować kilka rybek.Mogę tylko jedno powiedzieć:super sprawa!Kij pięknie amortyzuje każdy odjazd ryby i pomimo wrażenia "wykałaczki" ma sporo mocy w dolniku. Dokładnie tak jak pisze @rapala, pomimo wrażenia delikatności kijek ma naprawdę spory zapas mocy, holowałem na niego kilka przyłowów w postaci szczupaków ok 50-55cm i to żaden problem dla tej wędki. Przy umiejętnych holu można wyciągnąć znacznie większe ryby. Blank sprawia solidne wrażenie, jak pisał wcześniej Robert z BRC prawdopodobnie produkowany w tej samej technologi co Xzoga (dodam później zbliżenia blanków do porównania). Xzoga nie ma sobie równych jeżeli chodzi o wytrzymałość i jeżeli w tej "wykałaczce" jest blank w tej samej technologi to mogę się tylko z tego cieszyć. Wędki używam przeważnie do kopyt 2" na główkach 2-5g, komfort wyrzutu to 3g plus przynęta, przy 5g główce trzeba już wykonywać delikatniejszy wyrzut ale nie ma tragedii, ciężej nie łowiłem i raczej nie zamierzam. Wędka jest czuła, może nie jakoś ekstremalnie, z pewnością wersja 1 częściowa jest czulsza. Uzbrojona jest w przelotki ale dokładnie nie wiem jakie, ideałem były by Pac Bay Minimy, może w przyszłości przezbroję kijek właśnie w te przelotki. Na pewno nie jest to wędka dla każdego, osoby lubiące szybkie cięte kije raczej nie polubią moskita, kilka osób próbowało na niego łowić i nie każdemu przypadła do gustu, ja takie wędki lubię, niezbyt szybkie o głębokim ugięciu. Przez kilkanaście wyjazdów, trafiło się sporo okoni, prawdziwa frajda to dopiero okoń >30cm, największy jaki udało się wyciągnąć miał 35cm i muszę powiedzieć ze to jest to, dopiero takiej wielkości ryby dają pełną radochę z używania tego kija. Stosuję do niego zamiennie 2 linki - nanofila 0,04 oraz PP 3lb w zależności od ilości brań szczupaczków w łowisku. Wędka sprawdza się idealnie do połowów okonia z brzegu jak i łódki, długość 2,30m jest dla mnie optymalna. Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować
Recommended Posts