Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam

Piszę w związku z wieloma zapytaniami na temat kociołków.

Odlewnia z którą współpracuję posiada w ofercie tego typu produkty także patelnie żeliwne ruszty zawieszane itp.

Jest to stara odlewnia z tradycjami i produkty są najwyższej jakości ( sprawdzone prze zemnie ). Żeliwo jest polskie.

W temacie zlotu widziałem zainteresowanie tego typu rzeczami więc zaproponowałem. Jednak trzeba by poczekać tak do miesiąca aż się wybiorę do fabryki wtedy jest porostu taniej dla kupującego. Chyba że pojawi się większa ilość chętnych to pojadę wcześniej. Ponadto będę dzisiaj się widział z kolesiem z innej firmy która robi dla mnie ramy kuchenne, drzwiczki itp. okazało się że mają w ofercie też kociołki, także te dokręcane od góry.

Ceny kociołków to około 160 zł tradycyjny oraz 190 zł z rusztem. Zdaję sobie sprawę że nie są tanie - na allegro można kupić taniej ale niestety można się rozczarować tak jak ja kiedyś:)

Kociołki które proponuję można zobaczyć min. w unimecie.

Dam znać jeszcze jak będę wiedział coś więcej o tych dokręcanych.

Pozdrawiam.

Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować

Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować

Posted

Gdzieś za dwa tygodnie będę miał emaliowane od środka i dokręcane od góry. Pojemność 8L i jakieś większe. Ceny chyba podobne jak tych wyżej.

  • 1 year later...
Posted

Witam, orientujecie się gdzie w Rzeszowie można nabyć kociołek żeliwny? Odwiedziłem majstra i castorame, ale maja tam kiepski wybór . Mógłbym też zamówić przez internet, lecz w sieci jest tego mnóstwo, a nie chciał bym się naciąć na jakąś "chińszczyznę" może ktoś zna jakąś firmę najlepiej polską która się specjalizuje w odlewaniu takich kociołków ?

Posted (edited)

Widzę że maja siedzibę w Rzeszowie:), jutro podjadę i pogadam ze sprzedawca. Dzięki :beer:

PS. orientujecie się może czym się różni żeliwo szare od czarnego ? w linku poniżej znalazłem kociołek odlany z żeliwa szarego patrząc na wykonanie tego kociołka wydaje się być solidny, firma gwarantuje, że nie jest to chiński produkt co o tym myślicie? http://www.kociolki.pl/gwna/kociolek-zeliwny-farmcook-8l-8.html

Edited by arkadius1987
Posted

Witam, temat ,,pachnący" pięknie, także jeśli to odpowiedni wątek to może Ktoś wrzuci jakieś ciekawe ,,kociołkowe" przepisy np., na żeberka czy karkówkę ?, natomiast jeśli istnieje już wątek w tym temacie to bardzo proszę Moderatora o przeniesienie owego. Pozdrawiam.

Posted (edited)

Kociołki, blachy kuchenne, drzwiczki do pieców oraz wkłady kominkowe np. www.kratki.pl wykonuje się z żeliwa szarego klasy 200. Podział na klasy jest uzależniony od wytrzymałości na rozciąganie. Mamy tu na forum kolegę który jest specem w tej dziedzinie - niestety nicka nie pamiętam ale może się objawi:).

@akradius1987 coś ten kociołek z tego linku wygląda tandetnie, i śmierdzi chińczykiem. A nieuczciwi sprzedawcy nie takie głupoty gadają żeby pozbyć się zalegającego chłamu. Odpowiadam szczerze, bo widziałem już parę kociołków.

Moim zdaniem dobry kociołek powinien być

z dociskaną pokrywą

najlepiej z osobną podstawą

fajnie jak jest emaliowany od środka

ważna jest też waga - im cięższy tym dłużej będzie trzymał ciepło

polski, z polskiego żeliwa

Odlewnie z którymi współpracuję niestety na chwilę obecną jeszcze nie odlewają kociołków ( robią to sezonowo ) Może jak się uda i będą robić to wezmę te najlepsze na zlot.

Edited by kafel
  • 3 weeks later...
Posted

Jeżeli jest ktoś zainteresowany kociołkami będę miał na zlocie PSW.

Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować

Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować

Posted

cena 150 zł. Te które posiadam w chwili obecnej biorę wyłącznie na zlot PSW. Jeżeli będę miał kolejne, wystawię je na giełdzie forum - zgodnie z regulaminem.

Posted

Kafel, jaka to pojemność - 8l? Jak dobrze widzę to w środku nie emaliowany i nogi odkręcane?

Jak powyższe parametry się zgadzają to przerezewuję 1 sztukę do odbiory an zlocie.

Posted (edited)

Kociołki mają 7L , malowane z zewnątrz na czarno, w środku nieemaliowane - przeznaczone do wypalania. Nogi odkręcane. Kociołki bardzo masywne.

Wypalić kociołek można poprzez napuszczenie dzień wcześniej olejem (najlepiej lnianym) a następnie wypaleniu np. w ognisku.

Tutaj poglądowy filmik

osobiście odradzam dolewania oleju jak to pokazano na filmiku gdyż można sobie nieopatrznie brewki opalić i nie tylko :) Jest to niebezpieczne. Samo napuszczenie dzień wcześniej a póżniej wypalenie jest wystarczające.

Tak konserwuje się prawdziwe woki, patelnie żeliwne, gęsiarki itp.

Najważniejsze - żeliwo jest bardzo wrażliwe jet na tzw. szok termiczny. Rozgrzewamy je powoli oraz chłodzimy stopniowo. Nagła zmiana temp. powoduję pęknięcia, dotyczy to żeliwnych wkładów kominkowych, kóz, żeliwnych grilli, kociołków. Ogólnie wszystkich rzeczy zrobionych z żeliwa.

Edited by kafel

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

Privacy Policy