kafel Posted May 23, 2013 Posted May 23, 2013 Witam Piszę w związku z wieloma zapytaniami na temat kociołków. Odlewnia z którą współpracuję posiada w ofercie tego typu produkty także patelnie żeliwne ruszty zawieszane itp. Jest to stara odlewnia z tradycjami i produkty są najwyższej jakości ( sprawdzone prze zemnie ). Żeliwo jest polskie. W temacie zlotu widziałem zainteresowanie tego typu rzeczami więc zaproponowałem. Jednak trzeba by poczekać tak do miesiąca aż się wybiorę do fabryki wtedy jest porostu taniej dla kupującego. Chyba że pojawi się większa ilość chętnych to pojadę wcześniej. Ponadto będę dzisiaj się widział z kolesiem z innej firmy która robi dla mnie ramy kuchenne, drzwiczki itp. okazało się że mają w ofercie też kociołki, także te dokręcane od góry. Ceny kociołków to około 160 zł tradycyjny oraz 190 zł z rusztem. Zdaję sobie sprawę że nie są tanie - na allegro można kupić taniej ale niestety można się rozczarować tak jak ja kiedyś Kociołki które proponuję można zobaczyć min. w unimecie. Dam znać jeszcze jak będę wiedział coś więcej o tych dokręcanych. Pozdrawiam. Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować
Macio33 Posted May 23, 2013 Posted May 23, 2013 (edited) W Nomi w promocji po 159zł :-) dokręcany od góry http://www.nomi.pl/pl-PL/produkt/481429/9702/Grill/Grill-zeliwny-klasyczny--45l-/search/kocio%C5%82ek Edited May 23, 2013 by Macio33
kafel Posted May 23, 2013 Author Posted May 23, 2013 Gdzieś za dwa tygodnie będę miał emaliowane od środka i dokręcane od góry. Pojemność 8L i jakieś większe. Ceny chyba podobne jak tych wyżej.
arkadius1987 Posted April 2, 2015 Posted April 2, 2015 Witam, orientujecie się gdzie w Rzeszowie można nabyć kociołek żeliwny? Odwiedziłem majstra i castorame, ale maja tam kiepski wybór . Mógłbym też zamówić przez internet, lecz w sieci jest tego mnóstwo, a nie chciał bym się naciąć na jakąś "chińszczyznę" może ktoś zna jakąś firmę najlepiej polską która się specjalizuje w odlewaniu takich kociołków ?
rapala Posted April 2, 2015 Posted April 2, 2015 Możesz sprawdzić tą ofertę http://olx.pl/oferta/kociolek-zeliwny-CID628-ID6p92b.html#0d30da178c ...Z tego co sie orientuję to takie lub podobne kociołki odlewają w Stalowej Woli lub Mielcu.W Unimecie mieli kociołki z polskich odlewni.
arkadius1987 Posted April 2, 2015 Posted April 2, 2015 (edited) Widzę że maja siedzibę w Rzeszowie:), jutro podjadę i pogadam ze sprzedawca. Dzięki PS. orientujecie się może czym się różni żeliwo szare od czarnego ? w linku poniżej znalazłem kociołek odlany z żeliwa szarego patrząc na wykonanie tego kociołka wydaje się być solidny, firma gwarantuje, że nie jest to chiński produkt co o tym myślicie? http://www.kociolki.pl/gwna/kociolek-zeliwny-farmcook-8l-8.html Edited April 2, 2015 by arkadius1987
tomek85 Posted April 2, 2015 Posted April 2, 2015 Witam, temat ,,pachnący" pięknie, także jeśli to odpowiedni wątek to może Ktoś wrzuci jakieś ciekawe ,,kociołkowe" przepisy np., na żeberka czy karkówkę ?, natomiast jeśli istnieje już wątek w tym temacie to bardzo proszę Moderatora o przeniesienie owego. Pozdrawiam.
Leszek Posted April 2, 2015 Posted April 2, 2015 Poczytaj tutaj: http://www.fishing.org.pl/content.php?r=187-W%CADKARSKIE-SMAKI
tomek85 Posted April 2, 2015 Posted April 2, 2015 Poczytaj tutaj:http://www.fishing.org.pl/content.php?r=187-W%CADKARSKIE-SMAKI Dziękuję Leszku. Pozdrawiam.
kafel Posted April 2, 2015 Author Posted April 2, 2015 (edited) Kociołki, blachy kuchenne, drzwiczki do pieców oraz wkłady kominkowe np. www.kratki.pl wykonuje się z żeliwa szarego klasy 200. Podział na klasy jest uzależniony od wytrzymałości na rozciąganie. Mamy tu na forum kolegę który jest specem w tej dziedzinie - niestety nicka nie pamiętam ale może się objawi:). @akradius1987 coś ten kociołek z tego linku wygląda tandetnie, i śmierdzi chińczykiem. A nieuczciwi sprzedawcy nie takie głupoty gadają żeby pozbyć się zalegającego chłamu. Odpowiadam szczerze, bo widziałem już parę kociołków. Moim zdaniem dobry kociołek powinien być z dociskaną pokrywą najlepiej z osobną podstawą fajnie jak jest emaliowany od środka ważna jest też waga - im cięższy tym dłużej będzie trzymał ciepło polski, z polskiego żeliwa Odlewnie z którymi współpracuję niestety na chwilę obecną jeszcze nie odlewają kociołków ( robią to sezonowo ) Może jak się uda i będą robić to wezmę te najlepsze na zlot. Edited April 2, 2015 by kafel
kafel Posted April 18, 2015 Author Posted April 18, 2015 Jeżeli jest ktoś zainteresowany kociołkami będę miał na zlocie PSW. Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować
kafel Posted April 18, 2015 Author Posted April 18, 2015 cena 150 zł. Te które posiadam w chwili obecnej biorę wyłącznie na zlot PSW. Jeżeli będę miał kolejne, wystawię je na giełdzie forum - zgodnie z regulaminem.
Gabriel Posted April 20, 2015 Posted April 20, 2015 Kafel, jaka to pojemność - 8l? Jak dobrze widzę to w środku nie emaliowany i nogi odkręcane? Jak powyższe parametry się zgadzają to przerezewuję 1 sztukę do odbiory an zlocie.
kafel Posted April 20, 2015 Author Posted April 20, 2015 (edited) Kociołki mają 7L , malowane z zewnątrz na czarno, w środku nieemaliowane - przeznaczone do wypalania. Nogi odkręcane. Kociołki bardzo masywne. Wypalić kociołek można poprzez napuszczenie dzień wcześniej olejem (najlepiej lnianym) a następnie wypaleniu np. w ognisku. Tutaj poglądowy filmik osobiście odradzam dolewania oleju jak to pokazano na filmiku gdyż można sobie nieopatrznie brewki opalić i nie tylko Jest to niebezpieczne. Samo napuszczenie dzień wcześniej a póżniej wypalenie jest wystarczające. Tak konserwuje się prawdziwe woki, patelnie żeliwne, gęsiarki itp. Najważniejsze - żeliwo jest bardzo wrażliwe jet na tzw. szok termiczny. Rozgrzewamy je powoli oraz chłodzimy stopniowo. Nagła zmiana temp. powoduję pęknięcia, dotyczy to żeliwnych wkładów kominkowych, kóz, żeliwnych grilli, kociołków. Ogólnie wszystkich rzeczy zrobionych z żeliwa. Edited April 20, 2015 by kafel
bosy Posted April 21, 2015 Posted April 21, 2015 http://mamczur.com.pl/odlewnia/oferta.html Pod tym linkiem robią świetne kociołki. Polecam wersję 5l w sam raz dla grupki do ok 8 osób. 10l dobra na duże imprezy np zawody:) Pzdrw
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now