Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

Mam pytanie do osób które posiadają taki kołowrotek.

Mam zamiar kupić ten kręcioł i do niego sznur cortland 333 Plus Pływający Dt 5 28yard. Ile potrzebuję podkładu Taimen Backing 20LB żeby odpowiednio nawinąć sznur ? Podkład jest w szpulach po 50yard i nie wiem czy jest to za mało czy wystarczy ? Wiem że najlepiej zobaczyć samemu ale składam zamówienie przez internet i nie mam możliwości sprawdzenia.

Mam zamiar popróbować muchy:) i powoli kompletuję podstawowy sprzęt.

Pozdrawiam

Posted

Na FlyTiers (czy jakoś tak) temat wałkowany nie raz .

Ja miałem taki kręciołek i też zadawałem takie pytanie .

W swoim kręciole nie miałem podkładu przez 3/4 czasu jaki go miałem .

Po jakimś tam czasie dałem może ok z 7-8m plecionki 25lb ale nawinąłem tak tylko w razie "w" gdybym miał gada i gdyby ten gad chciał wyciągnąć całą linkę .

Ale na dobrą sprawę nie widzę potrzeby żeby dawać tam jaki kol wiek podkład :)

Posted

Miałem ten kołowrotek i też linke dt5 i ledwo się mieściła bez podkładu więc raczej podkład w nim opada ;)

Posted
Witam,

Ile potrzebuję podkładu Taimen Backing 20LB żeby odpowiednio nawinąć sznur ?

To proste - nawiń ładnie linkę na kołowrotek (nie ważne którą stroną jeżeli to ma być DT), dowiąż podkład i nawijaj tak długo, żeby zostało ci parę milimetrów do brzegu szpuli kołowrotka. Potem utnij podkład, rozwiń całość i nawiń odwrotnie, tj. podkładem do szpuli ( nie zapomnij przywiązać, a nuż weźmie ci rekordowa ryba). Na pewno nie będzie ci potrzebne więcej podkładu niż jest na szpuli.