redfer Posted August 31, 2013 Share Posted August 31, 2013 Witam, Mam pytanie do osób które posiadają taki kołowrotek. Mam zamiar kupić ten kręcioł i do niego sznur cortland 333 Plus Pływający Dt 5 28yard. Ile potrzebuję podkładu Taimen Backing 20LB żeby odpowiednio nawinąć sznur ? Podkład jest w szpulach po 50yard i nie wiem czy jest to za mało czy wystarczy ? Wiem że najlepiej zobaczyć samemu ale składam zamówienie przez internet i nie mam możliwości sprawdzenia. Mam zamiar popróbować muchy:) i powoli kompletuję podstawowy sprzęt. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
VeJeK Posted August 31, 2013 Share Posted August 31, 2013 Na FlyTiers (czy jakoś tak) temat wałkowany nie raz . Ja miałem taki kręciołek i też zadawałem takie pytanie . W swoim kręciole nie miałem podkładu przez 3/4 czasu jaki go miałem . Po jakimś tam czasie dałem może ok z 7-8m plecionki 25lb ale nawinąłem tak tylko w razie "w" gdybym miał gada i gdyby ten gad chciał wyciągnąć całą linkę . Ale na dobrą sprawę nie widzę potrzeby żeby dawać tam jaki kol wiek podkład Link to comment Share on other sites More sharing options...
redfer Posted August 31, 2013 Author Share Posted August 31, 2013 Dzięki za info. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kai Posted August 31, 2013 Share Posted August 31, 2013 Miałem ten kołowrotek i też linke dt5 i ledwo się mieściła bez podkładu więc raczej podkład w nim opada Link to comment Share on other sites More sharing options...
Orzel Posted August 31, 2013 Share Posted August 31, 2013 Ja ostatnio nawijałem i mam do sznura WF5 podkład 20lbs 50 jardów i wg mnie jest idealnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
LuJu Posted September 3, 2013 Share Posted September 3, 2013 Witam, Ile potrzebuję podkładu Taimen Backing 20LB żeby odpowiednio nawinąć sznur ? To proste - nawiń ładnie linkę na kołowrotek (nie ważne którą stroną jeżeli to ma być DT), dowiąż podkład i nawijaj tak długo, żeby zostało ci parę milimetrów do brzegu szpuli kołowrotka. Potem utnij podkład, rozwiń całość i nawiń odwrotnie, tj. podkładem do szpuli ( nie zapomnij przywiązać, a nuż weźmie ci rekordowa ryba). Na pewno nie będzie ci potrzebne więcej podkładu niż jest na szpuli. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts