Jump to content

Recommended Posts

Posted

Zima zbliża się wielkimi krokami a wraz z nią truptanie po lodzie w poszukiwaniu tego czego nie połowiło się w sezonie letnim czyli ...okoni:D.A więc,tak jak w temacie ,poszukuję dobrego ,naprawdę dobrego termosu,który jest w stanie utrzymać gorącą herbatę ,kawę itp., przez dłuższy czas ,powiedzmy 8-10h.Pojemność myślę że max. 0.75l ,tak aby zmieścił się w skrzynce wędkarskiej.

Proszę o sprawdzone propozycje.

Posted

@Rapala najlepszy rozgrzewacz na zimowe łowienie to...:D, zresztą sam wiesz:)

A poważnie to poszukaj w sklepach turystycznych. Miałem w jakiejś gazecie turystycznej test termosów, jak będe u rodziców to poszukam jej i coś postaram sie pomóc:)

Posted

Tak ,rozumiem tylko po :beer: czasami kiwok tak się zachowuje jakby były non stop brania;).

Tak jak pisałem ,że najlepsze opinie były by tych ,którzy używają konkretnego modelu.W domu stoi trzy szt. i żaden z nich nie trzyma dłużej jak 2-3 h .A najśmieszniejsze jest to ,że ten ,który jest "najlepszy" to chińczyk z jakiegoś bazaru:D.

Posted

Od siebie mogę polecić termosy Laken. Mam litrowy i służy już kilka lat, upadł ze 3 razy na betonową posadzkę i wciąż trzyma ciepło. Herbata jest gorąca nawet po całodniowym styczniowym spiningowaniu czy też podlodowych wypadach.

Posted

Od siebie polecam termosy Tatonka.Nie drogie,sprawdzone przez kilka sezonów łącznie z wyjazdami na narty.Szczelne,nic nie cieknie,długo trzymają ciepło

Posted

Rapala, z doświadczenia –bo kiedyś to już przerabiałem:

- tylko i wyłącznie termos z zakręcanym korkiem, żadnych automatycznych korków do klikania i lania. Termos z zakręcanym korkiem potrafi byś do 20% bardziej sprawy termicznie jak taki sam termos z automatycznym korkiem

-Termos zawsze przed użyciem należy zahartować (zarówno na ciepło jak i zimno) Ja przed wlaniem właściwego płynu – wlewam 1/2 do ¾ wrzątku na 10-15 minut żeby termos złapał temeprature. Wiele osób tego nie robi –a to podobno połowa sukcesu. Kolejne 15-20% sprawności.

Ja sam używam Warhead 1l. Z dobrych których używam na zasadzie użyczenia to tatonka 0,5 l. Oba z wkręcanym (nie automatycznym) korkiem, szczelne a herbata po 8h można się nadal poparzyć:)

Posted

Potwierdzam z tym hartowaniem, choć czasami braknie na to czasu. Dodatkowo, termos powinien być takiej konstrukcji, która dostosuje go do upodobań wędkarza w zakresie stosowanych metod połowu. Na przykład mam już z 15 lat taki, za pomocą którego mogę wbijać wbijać podpórki w brzeg ;), stalowy, ciężki, duży - "gruntowy". A do jesiennych pogoni za lipasami inny, lekki i wąski, pasujący do kieszeni na plecach w kamizelce. Oba mają taką samą pojemność, a różnica w ciężarze i wielkości dwukrotna!

Pozdro,

LJ

Posted

Tak jak obiecałem, znalazłem gazete z testem termosów i jeżeli chodzi o termosy 1l to najlepiej wypadł Termite Warhead i Quechua, które miały prawie identyczne temperatury płynu względem czasu:) Dla przykładu podam że po upływie 24godzin temperatura płynu wynosiła (dla obu termosów)...62 stopnie celcjusza!

Jeżeli chodzi o termosy o pojemności 0,75-0,8l to najlepiej wypadły takie firmy jak:

-Fjord Nansen

-Laken

-Primus

-Tatonka

Tutaj po 24godzinach (fjord nansen) uzyskał 52,5 stopni celcjusza!

• 3 weeks later...
Posted

To dobry wybór, będziesz zadowolony.

Ale coś jest nie tak -bo albo nie zamówiłeś tego z linku albo sklep coś zamieszał.

I na zdjęciu i w opisie jest wyraźnie

cyt: „Termos w wersji z zakręcanym korkiem (bez automatu).”

Zweryfikuje zamówienie i jak cos to reklamuj –horyzont w takich przypadkach nie robi problemu i pewnie wyśle zwykly korek na swój koszt.

g

Posted

Niestety,ale termos zamówiłem z allegro ...Nie ma sprawy,po prostu moje niedopatrzenie ,jak będzie możliwość zamówienia korka to zamówię a jak nie to też tragedii nie będzie.Zawsze jak nalewam ,to i tak odkręcam korek...Z automatu rozlewa się po kieliszku:D.

Posted

Może trochę to będzie off top, ale może się komuś przyda - dotyczy termosów:).

Czytając ten temat postanowiłem zrobić przegląd swoich posiadanych termosów, kubków termicznych itd.

Pojawił się w nich wewnątrz osad po kawie, herbacie, za nic wrzątek, szczotka i ludwik nie pomagała,

i wrzuciłem po kawałku tabletki do zmywarek, zalałem wrzątkiem i zakręciłam na godzinę...

i po godzinie taaaadam ! ! !

moje stare termosy jak nowe, w denku można zobaczyć własne odbicie,

także polecam tablety jakby ktoś miał podobne problemy - pozdrawiam;))

Posted

Tylko z tabletkami jest ten problem ze sa bardzo żrące.

A termosy nies a z jakiejś hiper ekstra kosmicznie polerowanej stali tytanowo – kosmicznej

:)Wrzuć kiedyś do zmywarki talerz ze zlotymi wykończeniami albo delikatne kieliszki do wina. Złoto już nigdy nie będzie takie samo a kieliszki bez nabłyszczacza bada już zawsze matowe.

Dwie takie operacje na termosie i kolejnym razem osad będzie większy, prawie nie do usunięcia i zaczną się robić wżery,

A na osad z kawy lub herbaty był jakiś sposób – trzeba w necie poszukać jak domowym sposobem to usunąć bez narażania nowego termosu na robienie wżerów.

Tak wiec po każdym użyciu sugeruje zalać termos gorąca woda -trochę odmoczyć, gąbeczka. ludwik i do dzieła. Najwazniesze aby robić to zanim termos definiotywnie zaschnie .. rpzez kilak tygodni w szafce …

Posted

Może i tak, jak ktoś ma nowy termos to może odmaczać, byle to robił regularnie po każdym użyciu, to i może ludwik wystarczy, byle była konsekwencja, moje sprzęty miały już dobre kilka lat i jestem zadowolony z uzyskanego efektu, przynajmniej wizualnie, a czy się zrobiły wżery czas pokaże;))

co do innych sposobów, to znalazłem zabiegi z sodą oczyszczoną i kwaskiem cytrynowym, ale i był jeden osobnik z z jakiegoś forum alpinistycznego co swoje termosy traktuje kretem - co wydaje mi się bardziej harcorowe niż tableta;)

• 2 years later...
Posted

Zależy ile te osoby jedzą :)

Ja czasem korzystam z czegoś takiego:

http://www.decathlon.pl/food-box-2-l-nierdzewny-id_8246377.html#

Dobrze trzyma temperaturę, kiedyś sprawdzaliśmy to po 8h jedzenie (barszcz czerwony z dodatkami) miało 60stopni. Wlany był praktycznie gotujący się.

Wcześniej przed włożeniem pojemników w termosie stał zakręcony słoik z wrzątkiem przez 10 minut żeby termos się nagrzał od środka.

Czasem zabieram w nim obiad do pracy, za te pieniądze dla mnie jest ok. Ja go chyba w jakiejś obniżce kupiłem za 99pln.

Posted
Dnia 28.08.2016 at 03:02, Piotr Madura napisał:

Czy macie coś sprawdzonego do przechowywania obiadu typu zupa/bigos itp. (porcja dla dwóch osób)?

Ja w tym roku zaopatrzyłem się w kaliber 800g i albo na mojej kuchni albo w żar ogniska. Nie kombinuje z myciem pucha do siakich w kosz i po problemie :D

Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować

Posted (edited)

Dzięki za info. Pojemnik Gabriela wygląda dość sensownie i ma sporą pojemność. Ja znalazłem jeszcze czterokrotnie mniejszy (zdaje się, że ciut za mały) "termos na żywność" Fjord Nansen 

https://www.militaria.pl/fjord_nansen/termos_na_zywnosc_fjord_nansen_vel_0,5_l_fn_p73684.xml

ten droższy, ale wygląda o wiele solidniej:

https://www.militaria.pl/esbit/termos_obiadowy_esbit_food_jug_1_l_159-007_kb_p15767.xml

Sprzęcik zamierzam kupić z myślą o dłuższych, jesiennych i zimowych wypadach. Na zasiadce ognisko obowiązkowe, ale chodząc po lesie nie ma o nim mowy.

Edited by Piotr Madura
Posted

Na zasiadki i to z ogniskiem to tylko to:

A co do termosu to musisz zdecydować czy interesują cię tylko dania jednogarnkowe, czy jednak osobno zupka a osobno bigosik. No i w tym z Deca inaczej temperature będzie tryzmał barszczyk czerwony czy żurek z kiełbaska i jajkiem ..a inaczej pojemnik ziemniaków i schabowy z buraczkami na ciepło.To też weź pod uwagę. Bo żurek z kiełbaską to ja w zwykłym Termite warhead trzymałem jak kiedyś na lód chodziłem. Póżniej tylko palstikowa miseczka i plecaczka i litra gorącego żurku z grilowaną kiełbaską jak znalazł.

Bo w tym Esbi raczej nie włożysz pojemników z jedzeniem. Za to ma powłokę ze srebra która działa antybakteryjnie - tez fajna sprawa.

Ja (od kilku lat ) dla siebie jak i na prezenty czy tym podobne okazje użytkuje i stosuje produkty firmy Termite. I jestem mega zadowolony z nich. Bardzo dobrze trzymają temperature, mają normalne korki i są dobrze spasowane.

Może pomyśl nad czymś takim x 2 - http://termite.pl/product/termos-warhead-jar-braun-2/

A w Skalniku maja -20% na termosy. http://www.skalnik.pl/camping-termosy,termos-vacuum-1-5l,145-k-1530-1877-p

Posted

W zasadzie opcja kupienia dwóch osobnych pojemników dla dwóch osób jest zdecydowanie bardziej rozsądna. Nie zawsze będzie się razem nad wodą, a i można dwa różne specjały w razie widzimisię spakować. Pooglądam jeszcze to i owo i za jakiś czas zdecyduję. Jest to też ciekawy pomysł na prezent, zwłaszcza dla kogoś kto nie ma w pracy możności wyskoczenia gdzieś na obiad.

• 1 year later...
Posted

Zima idzie więc odświeżam temat.

POLECAM!!!

TERMOS ESBIT próżniowy Vacuum Flask +2 kubki + 2 korki /tradycyjny + automat/

Służył 7 lat !!! i zostawiłem go na mecie w Norwegii :wub:

Jedyny minus trochę poobdzierany z powłoki antypoślizgowej.

Duży PLUS - ryja można poparzyć nawet po kilkunastu godz.

Cechy:

wykonany ze stali nierdzewnej

podwójne ścianki

z zewnątrz pokryty warstwą antypoślizgową

wewnętrzna powłoka podnosząca właściwości termiczne

w komplecie dwa korki (automatyczny i tradycyjny)

w komplecie dwa kubki

produkowany w 3 pojemnościach: 0,5 / 0,75 / 1,0 litr

Dane techniczne:

pojemność 1000ml

temperatura wlanego płynu 98°C

temperatura otoczenia 20 ± 2°C

zdolność do utrzym. temp po 6h > 80°C

zdolność do utrzym. temp po 12h > 65°C

zdolność do utrzym. temp po 24h > 50°C

LUB

Na zimę planuje Vacuum Flask Plus 1L ESBIT - ma 2 kubki jeden stalowy próżniowy !!!! i jeden korek podobno przez automat są straty!  na tradycyjnym korku ma lepsze osiągi !

TERMOS PRÓŻNIOWY Vacuum Flask Plus 1L ESBIT +KUBEK

Temperatura wlanego płynu~ 98 °C

Temperatura otoczenia~ 20 ± 2 °C

Zdolność do utrzym. temp. po 6 h~ 85 °C

Zdolność do utrzym. temp. po 12 h~ 75 °C

Zdolność do utrzym. temp. po 24 h~ 60 °C