Jump to content

Termos dla wędkarza


rapala

Recommended Posts

Zima zbliża się wielkimi krokami a wraz z nią truptanie po lodzie w poszukiwaniu tego czego nie połowiło się w sezonie letnim czyli ...okoni:D.A więc,tak jak w temacie ,poszukuję dobrego ,naprawdę dobrego termosu,który jest w stanie utrzymać gorącą herbatę ,kawę itp., przez dłuższy czas ,powiedzmy 8-10h.Pojemność myślę że max. 0.75l ,tak aby zmieścił się w skrzynce wędkarskiej.

Proszę o sprawdzone propozycje.

Link to comment
Share on other sites

@Rapala najlepszy rozgrzewacz na zimowe łowienie to...:D, zresztą sam wiesz:)

A poważnie to poszukaj w sklepach turystycznych. Miałem w jakiejś gazecie turystycznej test termosów, jak będe u rodziców to poszukam jej i coś postaram sie pomóc:)

Link to comment
Share on other sites

Tak ,rozumiem tylko po :beer: czasami kiwok tak się zachowuje jakby były non stop brania;).

Tak jak pisałem ,że najlepsze opinie były by tych ,którzy używają konkretnego modelu.W domu stoi trzy szt. i żaden z nich nie trzyma dłużej jak 2-3 h .A najśmieszniejsze jest to ,że ten ,który jest "najlepszy" to chińczyk z jakiegoś bazaru:D.

Link to comment
Share on other sites

Długo szukałem czegoś dobrego, w końcu kupiłem podobnie jak @krs termos z korkiem zakręcanym. Klasyczny chińczyk kupiony w hurtowni w Zaczerniu. Trzyma spokojnie ponad 24h. Przy połowach na lodzie trzeba go na chwile odkręcić bo się poparzyć można. Minus brak kubka. Poza tym polecam

Tu podobny TERMOS COLA BERGNER 1 L (3734888871) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Link to comment
Share on other sites

Od siebie mogę polecić termosy Laken. Mam litrowy i służy już kilka lat, upadł ze 3 razy na betonową posadzkę i wciąż trzyma ciepło. Herbata jest gorąca nawet po całodniowym styczniowym spiningowaniu czy też podlodowych wypadach.

Link to comment
Share on other sites

Rapala, z doświadczenia –bo kiedyś to już przerabiałem:

- tylko i wyłącznie termos z zakręcanym korkiem, żadnych automatycznych korków do klikania i lania. Termos z zakręcanym korkiem potrafi byś do 20% bardziej sprawy termicznie jak taki sam termos z automatycznym korkiem

-Termos zawsze przed użyciem należy zahartować (zarówno na ciepło jak i zimno) Ja przed wlaniem właściwego płynu – wlewam 1/2 do ¾ wrzątku na 10-15 minut żeby termos złapał temeprature. Wiele osób tego nie robi –a to podobno połowa sukcesu. Kolejne 15-20% sprawności.

Ja sam używam Warhead 1l. Z dobrych których używam na zasadzie użyczenia to tatonka 0,5 l. Oba z wkręcanym (nie automatycznym) korkiem, szczelne a herbata po 8h można się nadal poparzyć:)

Link to comment
Share on other sites

Potwierdzam z tym hartowaniem, choć czasami braknie na to czasu. Dodatkowo, termos powinien być takiej konstrukcji, która dostosuje go do upodobań wędkarza w zakresie stosowanych metod połowu. Na przykład mam już z 15 lat taki, za pomocą którego mogę wbijać wbijać podpórki w brzeg ;), stalowy, ciężki, duży - "gruntowy". A do jesiennych pogoni za lipasami inny, lekki i wąski, pasujący do kieszeni na plecach w kamizelce. Oba mają taką samą pojemność, a różnica w ciężarze i wielkości dwukrotna!

Pozdro,

LJ

Link to comment
Share on other sites

Tak jak obiecałem, znalazłem gazete z testem termosów i jeżeli chodzi o termosy 1l to najlepiej wypadł Termite Warhead i Quechua, które miały prawie identyczne temperatury płynu względem czasu:) Dla przykładu podam że po upływie 24godzin temperatura płynu wynosiła (dla obu termosów)...62 stopnie celcjusza!

Jeżeli chodzi o termosy o pojemności 0,75-0,8l to najlepiej wypadły takie firmy jak:

-Fjord Nansen

-Laken

-Primus

-Tatonka

Tutaj po 24godzinach (fjord nansen) uzyskał 52,5 stopni celcjusza!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Termos zakupiony ,wybór padł na ten http://www.e-horyzont.pl/termos-z-korkiem-zakrecanym-honer-0-7-l_36524t .Pierwsze testy wypadły bardzo dobrze ,po ok 5h stwierdziłem tylko bardzo nieznaczny spadek temperatury zawartości.Niestety w pośpiechu nie zwróciłem uwagi ,że oferowany model posiada korek automatyczny.Trzeba będzie zamówić (o ile można) zwykły korek,ponieważ te automaty jakoś mi nie leżą.

Link to comment
Share on other sites

To dobry wybór, będziesz zadowolony.

Ale coś jest nie tak -bo albo nie zamówiłeś tego z linku albo sklep coś zamieszał.

I na zdjęciu i w opisie jest wyraźnie

cyt: „Termos w wersji z zakręcanym korkiem (bez automatu).”

Zweryfikuje zamówienie i jak cos to reklamuj –horyzont w takich przypadkach nie robi problemu i pewnie wyśle zwykly korek na swój koszt.

g

Link to comment
Share on other sites

Niestety,ale termos zamówiłem z allegro ...Nie ma sprawy,po prostu moje niedopatrzenie ,jak będzie możliwość zamówienia korka to zamówię a jak nie to też tragedii nie będzie.Zawsze jak nalewam ,to i tak odkręcam korek...Z automatu rozlewa się po kieliszku:D.

Link to comment
Share on other sites

Może trochę to będzie off top, ale może się komuś przyda - dotyczy termosów:).

Czytając ten temat postanowiłem zrobić przegląd swoich posiadanych termosów, kubków termicznych itd.

Pojawił się w nich wewnątrz osad po kawie, herbacie, za nic wrzątek, szczotka i ludwik nie pomagała,

i wrzuciłem po kawałku tabletki do zmywarek, zalałem wrzątkiem i zakręciłam na godzinę...

i po godzinie taaaadam ! ! !

moje stare termosy jak nowe, w denku można zobaczyć własne odbicie,

także polecam tablety jakby ktoś miał podobne problemy - pozdrawiam;))

Link to comment
Share on other sites

Tylko z tabletkami jest ten problem ze sa bardzo żrące.

A termosy nies a z jakiejś hiper ekstra kosmicznie polerowanej stali tytanowo – kosmicznej

:)Wrzuć kiedyś do zmywarki talerz ze zlotymi wykończeniami albo delikatne kieliszki do wina. Złoto już nigdy nie będzie takie samo a kieliszki bez nabłyszczacza bada już zawsze matowe.

Dwie takie operacje na termosie i kolejnym razem osad będzie większy, prawie nie do usunięcia i zaczną się robić wżery,

A na osad z kawy lub herbaty był jakiś sposób – trzeba w necie poszukać jak domowym sposobem to usunąć bez narażania nowego termosu na robienie wżerów.

Tak wiec po każdym użyciu sugeruje zalać termos gorąca woda -trochę odmoczyć, gąbeczka. ludwik i do dzieła. Najwazniesze aby robić to zanim termos definiotywnie zaschnie .. rpzez kilak tygodni w szafce …

Link to comment
Share on other sites

Może i tak, jak ktoś ma nowy termos to może odmaczać, byle to robił regularnie po każdym użyciu, to i może ludwik wystarczy, byle była konsekwencja, moje sprzęty miały już dobre kilka lat i jestem zadowolony z uzyskanego efektu, przynajmniej wizualnie, a czy się zrobiły wżery czas pokaże;))

co do innych sposobów, to znalazłem zabiegi z sodą oczyszczoną i kwaskiem cytrynowym, ale i był jeden osobnik z z jakiegoś forum alpinistycznego co swoje termosy traktuje kretem - co wydaje mi się bardziej harcorowe niż tableta;)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Zależy ile te osoby jedzą :)

Ja czasem korzystam z czegoś takiego:

http://www.decathlon.pl/food-box-2-l-nierdzewny-id_8246377.html#

Dobrze trzyma temperaturę, kiedyś sprawdzaliśmy to po 8h jedzenie (barszcz czerwony z dodatkami) miało 60stopni. Wlany był praktycznie gotujący się.

Wcześniej przed włożeniem pojemników w termosie stał zakręcony słoik z wrzątkiem przez 10 minut żeby termos się nagrzał od środka.

Czasem zabieram w nim obiad do pracy, za te pieniądze dla mnie jest ok. Ja go chyba w jakiejś obniżce kupiłem za 99pln.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Dnia 28.08.2016 at 03:02, Piotr Madura napisał:

Czy macie coś sprawdzonego do przechowywania obiadu typu zupa/bigos itp. (porcja dla dwóch osób)?

Ja w tym roku zaopatrzyłem się w kaliber 800g i albo na mojej kuchni albo w żar ogniska. Nie kombinuje z myciem pucha do siakich w kosz i po problemie :D

Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować

Link to comment
Share on other sites

Dzięki za info. Pojemnik Gabriela wygląda dość sensownie i ma sporą pojemność. Ja znalazłem jeszcze czterokrotnie mniejszy (zdaje się, że ciut za mały) "termos na żywność" Fjord Nansen 

https://www.militaria.pl/fjord_nansen/termos_na_zywnosc_fjord_nansen_vel_0,5_l_fn_p73684.xml

ten droższy, ale wygląda o wiele solidniej:

https://www.militaria.pl/esbit/termos_obiadowy_esbit_food_jug_1_l_159-007_kb_p15767.xml

Sprzęcik zamierzam kupić z myślą o dłuższych, jesiennych i zimowych wypadach. Na zasiadce ognisko obowiązkowe, ale chodząc po lesie nie ma o nim mowy.

 

Edited by Piotr Madura
Link to comment
Share on other sites

Na zasiadki i to z ogniskiem to tylko to:

A co do termosu to musisz zdecydować czy interesują cię tylko dania jednogarnkowe, czy jednak osobno zupka a osobno bigosik. No i w tym z Deca inaczej temperature będzie tryzmał barszczyk czerwony czy żurek z kiełbaska i jajkiem ..a inaczej pojemnik ziemniaków i schabowy z buraczkami na ciepło.To też weź pod uwagę. Bo żurek z kiełbaską to ja w zwykłym Termite warhead trzymałem jak kiedyś na lód chodziłem. Póżniej tylko palstikowa miseczka i plecaczka i litra gorącego żurku z grilowaną kiełbaską jak znalazł.

Bo w tym Esbi raczej nie włożysz pojemników z jedzeniem. Za to ma powłokę ze srebra która działa antybakteryjnie - tez fajna sprawa.

Ja (od kilku lat ) dla siebie jak i na prezenty czy tym podobne okazje użytkuje i stosuje produkty firmy Termite. I jestem mega zadowolony z nich. Bardzo dobrze trzymają temperature, mają normalne korki i są dobrze spasowane.

Może pomyśl nad czymś takim x 2 - http://termite.pl/product/termos-warhead-jar-braun-2/

A w Skalniku maja -20% na termosy. http://www.skalnik.pl/camping-termosy,termos-vacuum-1-5l,145-k-1530-1877-p

Link to comment
Share on other sites

W zasadzie opcja kupienia dwóch osobnych pojemników dla dwóch osób jest zdecydowanie bardziej rozsądna. Nie zawsze będzie się razem nad wodą, a i można dwa różne specjały w razie widzimisię spakować. Pooglądam jeszcze to i owo i za jakiś czas zdecyduję. Jest to też ciekawy pomysł na prezent, zwłaszcza dla kogoś kto nie ma w pracy możności wyskoczenia gdzieś na obiad.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Zima idzie więc odświeżam temat.

 

POLECAM!!!

 

TERMOS ESBIT próżniowy Vacuum Flask +2 kubki + 2 korki /tradycyjny + automat/

 

Służył 7 lat !!! i zostawiłem go na mecie w Norwegii :wub:

Jedyny minus trochę poobdzierany z powłoki antypoślizgowej.

Duży PLUS - ryja można poparzyć nawet po kilkunastu godz.

 

Cechy:

wykonany ze stali nierdzewnej

podwójne ścianki

z zewnątrz pokryty warstwą antypoślizgową

wewnętrzna powłoka podnosząca właściwości termiczne

w komplecie dwa korki (automatyczny i tradycyjny)

w komplecie dwa kubki

produkowany w 3 pojemnościach: 0,5 / 0,75 / 1,0 litr

Dane techniczne:

pojemność 1000ml

temperatura wlanego płynu 98°C

temperatura otoczenia 20 ± 2°C

zdolność do utrzym. temp po 6h > 80°C

zdolność do utrzym. temp po 12h > 65°C

zdolność do utrzym. temp po 24h > 50°C

 

 

LUB

 

Na zimę planuje Vacuum Flask Plus 1L ESBIT - ma 2 kubki jeden stalowy próżniowy !!!! i jeden korek podobno przez automat są straty!  na tradycyjnym korku ma lepsze osiągi !

 

 

TERMOS PRÓŻNIOWY Vacuum Flask Plus 1L ESBIT +KUBEK

 

Temperatura wlanego płynu~ 98 °C

Temperatura otoczenia~ 20 ± 2 °C

Zdolność do utrzym. temp. po 6 h~ 85 °C

Zdolność do utrzym. temp. po 12 h~ 75 °C

Zdolność do utrzym. temp. po 24 h~ 60 °C

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

Privacy Policy