Jump to content

Recommended Posts

Posted

Wielkimi krokami zbliża się zima - niektórzy chowają się w ciepłych mieszkaniach oczekując wiosny, inni wyjmują podlodówki i ruszają nad zamarznięte wody. A ja? Dla mnie to odpowiednia pora aby odłożyć wędki do szafy i rozpocząć przygotowania do białego szaleństwa na stokach ....

Wyglądam za okno, ale śniegu jakoś nie widzę. W poprzednich latach bywało, że zakładałem narty na bagażnik samochodu a sąsiedzi pukali się w głowę, bo jak tu jeździć gdy wokół nas piękna słoneczna pogoda, temperatura +5 stopni, a śniegu nie widać od zeszłej zimy ;) Choć może wydawać się to nieprawdopodobne - wyciągi w górach pracowały pełną parą.

Z niecierpliwością czekam na uruchomienie stacji narciarskich. Tylko czy warto jechać na wypoczynek w polskie góry? Do tej pory moje eskapady ograniczały się jedynie do wypadów na polskie stoki, których niestety z prawdziwego zdarzenia jest niewiele.

Te, które najbardziej przypadły mi do gustu i mogę Wam polecić:

Kotelnica Białczańska w Białce Tatrzańskiej

Jaworzyna Krynicka w Krynicy-Zdrój

Magura Ski Park w Małastowie

Odwiedziłem również masę innych, bliższych i dalszych wyciągów ale nie zrobiły na mnie specjalnego wrażenia.

W tym roku marzyłem zjechać z Kasprowego Wierchu do Kuźnic, ale niektóre wypowiedzi na forach ostudziły mój zapał :) Do tego jeszcze filmik na YouTube ze schodząca lawiną :eek:

Nigdy jeszcze nie byłem na nartach za granicami kraju, ale planuje to zmienić w nadchodzącym sezonie.

Zakładam ten temat, chcąc wymieniać się informacjami i spostrzeżeniami z innymi narciarzami. Może ktoś z Was był w jakimś ciekawym i godnym polecenia miejscu? A może ktoś się zarazi narciarstwem, tak jak ja powooooli wciągam się w muchowanie za sprawą co niektórych i forum :beer:

Posted

Witam, co do miejsc godnych polecenia to stacje które wymieniłeś należą do czołówki polskich stacji narciarskich, jeżeli je można tak nazwać. Infrastruktura tych stoków jest bardzo dobrze rozwinięta np w BT prosto po nartach można się zrelaksować w basenach termalnych. W ogóle te stacje to całe zaplecze mają na wysokim poziomie, ale ceny należą do wysokich. Osobiście nie lubię tego klimatu, ponieważ w weekendy kolejki do wyciągów są ogromne.

Jeżeli chcę tylko i wyłącznie pojeździć wybieram stacje narciarską Niżna Polianka na Słowacji. Więcej info Makovica -  . W tamtym sezonie karnet 4h kosztował 10E. Kolejek do wyciągów brak, w 4h to można na kolana zejść ze stoku. Zaplecze wyciągu rodem z PRL-u. Brak bramek do kasowania, czasami nikt nie sprawdzi karnetu przez cały dzień, myślę że wierzą w uczciwość ludzi w Polsce nie do pomyślenia. Górka bardzo przyjemna i urozmaicona. Snowpark dla snowboardzistów też jest.

Przez ostatnie 11 lat zwiedziłem trochę stacji w Polsce i na Słowacji. Jeżeli ktoś będzie miał jakieś pytania to chętnie służę pomocą. W tym roku pewnie Włochy pod koniec sezonu:D

Posted

Ja mogę polecić Stację Narciarską w Kluszkowcach. Jest to miejsce do którego jeżdżę wraz z rodziną i nie tylko. Główną zaletą tej miejscówki jest to, że stojąc na samej górze jest piękny widok na Jezioro Czorsztyńskie, a za nim widok na Tatry..po prostu coś pięknego. Poza tym kilka fajnych tras, oraz knajp. Ceny nie odstraszają i prawie nigdy nie ma kolejek jakie spotykam np. w Zakopanym i okolicy. Na tym stoku jest więcej ludzi jeżdżących na nartach i deskach niż tych lansujących się. Polecam!!!!

Posted

Kilka razy tam byłem. Stacja bardzo fajna pod względem różnorodności tras, oraz małych kolejek. No i śnieg prawie zawsze pewny w czasie zimy, oraz w okresie wczesnej wiosny.

Co do widoków, to zgadzam się..czasami ma się wrażenie, że jest się w Alpach.

Posted

Polecam stoki po drugiej stronie naszych Tatr czyli w Słowacji. Fakt, że odkąd weszło euro ceny wzrosły, ale i tak jest taniej niż w Polsce. I co chyba najważniejsze, że są świetnie przygotowane stoki i małe kolejki do wyciągu. Ogólnie jestem bardzo zadowolony z zimowych szaleństw w Słowacji. I herbatka z prądem nie jest oszukana i pomaga porządnie się rozgrzać :D Gdyby ktoś potrzebował namiarów to mam ciekawy pensjonat, który odwiedzamy od kilku lat z rodziną. Ceny przystępne i blisko do stoków. W razie co proszę pisać na pw :)

Posted

Ja od kilku lat jeżdżę ze znajomymi do Wirchomli. Od chyba 2 lat nazywa się to 2 doliny –kiedy to do Stoku od strony Wierchomli – dołączyła druga strona góry - Muszyna. Bardzo dobrze przygotowana infrastruktura, duża przepustowość wyciągów, małe kolejki i nowoczesne wyposażenie. Dla mnie chyba w tej chwili najlepsze miejsce na narty w tej części Polski. Do tego znajomi mający dzieci tez sobie chwalą- ze względu na duża ilość mniejszych wyciągów w cenie karnetu. No i jak się znudzi jedna strona górki –to zawsze można przejechać na druga stronę. Myślę ze warto kiedyś zamiast do Krynicy wybrać się właśnie do Wierchomli.

Z tego co czytałem na stornie – to już 7 grudnia otweraja stok i zaczynają sezon. NA kamerach widać ze już mocno naśnieżana –tak wiec kto wie czy już za 4 dni nie zaliczę pierwszego zjazdu w sezonie 2013/2014.

Stacja narciarska Dwie Doliny Muszyna - Wierchomla - Zapraszamy na wakacje 2013!

Posted

Podpinam się pod temat. Niestety od kilku sezonów byłem wyłączony z nart(więzadła) a i ten niestety spędzę w domu ale potwierdzam opinie kolegów Magura Małastów, Wierchomla Dwie Doliny to najlepszy wybór na chwile obecną w tej okolicy moim zdaniem.Białka z kolei pozostawia za sobą wszystkie stoki mamy do wyboru tyle wyciągów ile chcemy. Chopok Jasna obowiązkowo jeśli chcesz "liznąć alp" najbliżej nas. a co do Kasprowego to polecam, ja zjechałem i nie żałuję. Jestem pełen podziwu dla tych co z Nosala zjeżdżają o 19 wieczorem bez oświetlenia.

Posted

Dziś w interesach odwiedziłem kilkanaście stacji na Podhalu, i co mogę powiedzieć że przygotowania do sezonu idą pełna parą. Wszędzie po kilka, kilkanaście armatek pracuję pełną parą. Za tydzień w Zakopanem jest weekend za pół ceny większość stacji się do tego przyłączyło, noclegi i wyżywienie w poszczególnych lokalach też za pół ceny. Także myślę że będzie to dobra opcja bo większość wyciągów otwierają w ten weekend, a za tydzień warunki powinny być okej, w ogóle to w na Podhalu leży +-10cm śniegu. Panowie a więc przygotowywać sprzęt i jazda :) "Kto nie smaruje nie jedzie"

Posted

Jako zapalony narciarz i wędkarz, mam propozycje odnośnie tego tematu a mianowicie coraz więcej wyciągów rusza i może w tym temacie będziemy zdawali relacje z wyjazdów narciarskich. Z pewnością ułatwi to wybór pozostałym forumowiczom, przede wszystkim pisać o warunkach jakie panują na danej stacji.;)

Z tego co się orientuję to na Podkarpaciu chodzą 2 stoki, Kiczera w Puławach i dziś otwierają Gogołów. Co do warunków to w Puławach już jest dobrze, a w Gogołowie, to wydaję mi się że trochę na siłę otwierają.

• 1 month later...
Posted

Na gruponie pojawiło się coś dla nas, karnet wieczorny (w godz. 16-21) w atrakcyjnej cenie :)

Weźcie pod uwagę, że w soboty i niedziele jest przerwa od godz 16-17 na ratrakowanie trasy.

Nigdy nie korzystałem z ofert grupon wiec nie mam pojęcia co i jak. O szczegóły nie pytajcie.

Białe Szaleństwo w SkiParku

Wczoraj natomiast odwiedziłem Jaworzynę Krynicką. Wyjeżdżając z pod domu temperatura wynosiła -15stopni. Tam na miejscu termometr wskazywał 2stopnie na plusie w dolnej stacji :eek: a na szczycie -2. Warunki super do godziny 11. Na wyjazd gondolą czekałem około 20 minut, ławeczkami szło sprawniej (1-2min) ale strasznie wiało.

Od południa tłok wyraźnie zmalał, wszystko pewnie poszło do hoteli na obiad, albo nie znieśli dłużej trasy pełnej muld. Było tragicznie! Zmyłem się o 15 bo nogi nie wytrzymywały tych metrowych chopek :D

Byłem tam już kilkakrotnie i za każdym razem od południa to samo. Mogliby zamknąć stok robiąc przerwę na wyrównanie trasy i potem śmigać do późna. Dziwi mnie fakt, że tak duży i popularny ośrodek jest czynny tylko do 18, gdzie np Białka Tatrzańska jeździ do 22.

Co do grubości pokrywy śnieżnej... rzekomo wczoraj wynosiła 80-100cm. Były miejsca z widoczną ziemią, trawa wychodziła na wierzch, górny odcinek na szczycie Jaworzyny pokryty kamyczkami :mad: Nie wiem gdzie oni dokonują tego pomiaru, ale według mnie grubość śniegu w porywach wynosiła 10cm.

Ogólnie nie ma co narzekać, bo zima nas nie rozpieszcza ale warunki są co najwyżej dobre, a nie doskonałe jak piszą na stronie www.

Przejechałem 400km w poszukiwaniu śniegu, a najwięcej mam go przed bramą wjazdową do domu :)

post-2245-14545032567743_thumb.jpg

post-2245-14545032565575_thumb.jpg

post-2245-14545032566655_thumb.jpg

Posted

Witam był któryś z kolegów w ostatnich dniach w Puławach na stoku jak warunki i czy jest dużo muld popołudniu na trasach? Bo mam zamiar się jutro wybrać. Pozdrawiam