Mateusz91 Posted July 21, 2010 Posted July 21, 2010 (edited) Witam, stworzyłem ten temat z uwagi na to że nie znalazłem podobnego na tym forum. Mianowicie na pewno są tutaj również karpiarze i będziemy mogli tutaj wymieniać swoje spostrzeżenia nt. Tej pięknej metody wędkowania. Być może znacie jakieś ciekawe łowiska gdzie można zasiąść się na kilka dni i poholować duże karpie i amury... Zapraszam do dyskusji fanów flegmatycznych brań amura oraz agresywnych jazd karpia! C&R Edited July 21, 2010 by Mateusz91
Szpilka Posted July 26, 2010 Posted July 26, 2010 Witam jestem jak najbardziej za tym dzialem tylko nie wiem czy to odpowiednie miejsce tak czy inaczej dzial jak najbardziej potrzebny na forum...
rapala Posted July 26, 2010 Posted July 26, 2010 Też popieram a więc jest nas już trzech:D.Temat jak najbardziej na miejscu,często chce się coś ciekawego napisać o tej metodzie połowu ale nie bardzo wiadomo do którego działu to wrzucić.Myślę że będzie to dobre miejsce do opisu całej techniki połowu karpi i amurów,karpiowej "kuchni",klamotów,które używamy,opisu swoich spostrzeżeń i doświadczeń oraz łowisk albo konkretnych "miejscówek" na danym zbiorniku.Choć z drugiej strony,co do tego ostatniego mam pewne wątpliwości ponieważ mało kto dzieli się z innymi namiarami na miejsce,które przyniosło mu ładne okazy ryb.Pamiętam jak kilka lat temu rozpracowywałem pewną małą żwirownie,zajęło mi to prawie rok ale w końcu się udało,wytrwałość się opłaciła dając mi w zamian kilkadziesiąt ładnych karpi i amurów od 9 do 18 kg.Największego karpia,którego miałem na kiju miał na pewno ponad 20kg ale nie dał mi szans pomimo dobrego sprzętu po prostu nawet nie za bardzo byłem w stanie go zatrzymać kiedy "odjechał",coś w końcu musiało puścić - puścił hak,pękł jak zapałka.Ale mam nadzieję że jeszcze będzie okazja do rewanżu i właśnie to jest najlepsze w "karpiowaniu",właśnie ta świadomość że ON tam jeszcze pływa!
MunieK Posted July 26, 2010 Posted July 26, 2010 i ja się przyłącze do tego aby powstał nowy dział o metodzie włosowej. dopiero jestem nowicjuszem w tej metodzie ale powoli zaczynam łapać to i owo i jeśli rzeki nie dopisują to wybieram się nad zbiorniki i próbuje na włos. ps. kiedyś z Rapala na forum rozmawialiśmy o kijach przynętach itp tak jak by wywiad z Rapala ja pytałem on odpowiadał, dużo mi to dało także zachęcam do przeglądnięcia;) http://www.fishing.org.pl/forum/showthread.php?t=403
Mateusz91 Posted July 27, 2010 Author Posted July 27, 2010 Dokładnie tak jak pisze rapala, nie można zdradzić za wiele bo co to za przyjemność przyjechać na 'gotowe'. W rolę karpiarza wpisane jest poznawanie łowiska. Jednak dyskusja na temat nowinek technicznych, nowych przynęt na pewno nam się przyda. Być może będzie nam dane spotkać się nad którymś ze zbiorników i doborowym towarzystwie powymieniać się informacjami Pozdrawiam!
krs Posted July 27, 2010 Posted July 27, 2010 Poważnie zastanawiamy się nad utworzeniem nowego działu. Dajcie propozycję jego nazwy tak aby łatwo się kojżyła grunciażom, spławikowcowm i innym polującym na białoryb
Szpilka Posted July 27, 2010 Posted July 27, 2010 witam... hmm nazwa ? moze lowienie ryb spokojnego zeru ? i tam pod dzialy w postaci gruntu, splawika i wlosa ? pozdrawiam
krs Posted July 27, 2010 Posted July 27, 2010 Jeżeli już będzie to jeden dział dla wszystkich metod połowu ryb spokojnego żeru. Zresztą nazwa mało ważna, coś się wymyśli.
Mateusz91 Posted July 27, 2010 Author Posted July 27, 2010 Biała Ryba i podpis Czyli wędkarstwo gruntowe, włosowe, spławikowe...
rapala Posted July 27, 2010 Posted July 27, 2010 (edited) Jeżeli już będzie to jeden dział dla wszystkich metod połowu ryb spokojnego żeru. Zresztą nazwa mało ważna, coś się wymyśli. Jak najbardziej,niema co rozdrabniać,myślę że z czasem tematy odnośnie łowienia i techniki określonego gatunku ryb same się wyodrębnią.Co do nazwy ,to moja propozycja: RYBY SPOKOJNEGO ŻERU. Być może będzie nam dane spotkać się nad którymś ze zbiorników i doborowym towarzystwie powymieniać się informacjami Pozdrawiam! Też mam taką nadzieję zresztą jestem jak najbardziej ZA takimi spotkaniami integracyjnymi:).Coraz więcej w naszym regionie powstaje łowisk komercyjnych gdzie można się spotkać w miłym gronie,rezerwując wcześniej kilka stanowisk,myślę że wydatek 20-30 zł od osoby jest do przyjęcia a w zamian cisza i spokój gwarantowane. Edited July 27, 2010 by rapala
Mateusz91 Posted July 27, 2010 Author Posted July 27, 2010 Jeśli wyjdzie inicjatywa takiego zlotu karpiarskiego PSW, to oczywiście. Wynajmujemy miejscówki na łowisku C&R i organizujemy dobrą zasiadkę. Myślę że ciekawa relacja ruszy temat i nauczy czegoś każdego z nas
rapala Posted July 28, 2010 Posted July 28, 2010 Jeśli wyjdzie inicjatywa takiego zlotu karpiarskiego PSW, to oczywiście. Wynajmujemy miejscówki na łowisku C&R i organizujemy dobrą zasiadkę. Myślę że ciekawa relacja ruszy temat i nauczy czegoś każdego z nas Tym bardziej gdyż na forum ,ukazała się ostatnio reklam nowego łowiska w Besku,ciekawa oferta,ładny teren, całkiem niezły rybostan i fajna stronka reklamowa.Myślę że z właścicielem odnośnie nocki też da się jakoś dogadać.Myślę że na takiego typu łowiskach ci którzy łowią federkiem z gruntu też mieli by dobrą zabawę z karpiami.
Szpilka Posted July 28, 2010 Posted July 28, 2010 Witam jestem jak najbardziej za takim integracyjnym spotkaniem tylko kiedy i gdzie ? najbliższy wolny termin mam 20-22 sierpien wiec moze wtedy ? pozdrawiam i czekam na inne propozycje
Mateusz91 Posted July 28, 2010 Author Posted July 28, 2010 Mi odpowiada. Trzeba zadzwonić do gospodarza łowiska w Besku i dogadać termin, warunki i cene. Tylko musimy wiedzieć na 100% ilu nas będzie. Pozdrawiam.
Szpilka Posted July 28, 2010 Posted July 28, 2010 no to jest nas minimum dwoch hehe jacys inni chetni..
Miko Posted July 28, 2010 Posted July 28, 2010 Chętnie bym się pojawił na takim zlocie ,ale niestety 21 i 22 sierpnia mam wesele szwagra:mad:Może by tak inny termin:rolleyes:
Szpilka Posted July 28, 2010 Posted July 28, 2010 no niestety jezeli chodzi o mnie to jest to najblizszy wolny termin... :/ od 4 do 8 sierpnia jestem na Wroblowej na zawodach a pozniej nastepny weekend pracuje... dopiero 20-22 mam wolny... a pozniej to juz wrzesien... ale piszcie inne terminy to moze sie jakos zgramy... pozdrawiam
Szpilka Posted July 28, 2010 Posted July 28, 2010 hehe a co Ty sie tak uparles na tego niedzwiadka ? widze ze Ci zdrowo zalazly za skore hehe ja tez mam zamiar sie wybrac na niedzwiadka ale z czasem ciezko :/
Mateusz91 Posted July 28, 2010 Author Posted July 28, 2010 Mam porachunki z paroma karpiami z tamtąd lubie tam jeździć na zasiadki od następnego roku będę Czarną molestował.
Szpilka Posted July 28, 2010 Posted July 28, 2010 A powiedz mi na dlugo jedziesz na niedzwiadka ? moze Cie odwiedze ? hehe
Mateusz91 Posted July 28, 2010 Author Posted July 28, 2010 Od 9-15 najprawdopodobniej pewnie, wpadaj.
rapala Posted July 29, 2010 Posted July 29, 2010 Na dzień dzisiejszy termin mi odpowiada,może na drugi tydzień wyskoczę ,tak na dniówkę na to łowisko,taki mały rekonesansik to napiszę co i jak.
Mateusz91 Posted July 29, 2010 Author Posted July 29, 2010 Popytaj gospodarza jakie kule tam odchodzą przeważnie. Chociaż mam już swojego faworyta
Recommended Posts