kurak Posted January 17, 2014 Share Posted January 17, 2014 Witam, przymierzam się do zakupu swoich pierwszych butów do śpiochów i prosiłbym o opinie co wybrać filc czy guma? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gabriel Posted January 17, 2014 Share Posted January 17, 2014 Ja używałem i tego i tego. I naprawdę – tylko guma i to z kolcami. Nigdy więcej niczego innego. Na San, Dunajec, Bośnie, Górny Wisłok –ideał. Nie ślizga się, jest łatwe w utrzymaniu czystości, nie nasiąka, nie śmierdzi jak poleży kilka dni w bagażniku. A do tego ewidentna korzyść dla ekosystemu w którym łowisz. Nie przenosisz żadnych bakterii, wirusów i zarazków pomiędzy różnymi rzekami itd. Co może nie każdy zdaje sobie z tego sprawę ale ma ogromne znaczenie. Np. wjeżdżając do Islandii lub do Nowej Zelandii trzeba mieć zdezynfekowany cały sprzęt żeby im jakiegoś syfa nie przywieźć który później zdziesiątkuje pogłowie ich ryb. Link to comment Share on other sites More sharing options...
LuJu Posted January 17, 2014 Share Posted January 17, 2014 Zdaje się, że w niektórych krajach filc jest wręcz zakazany (Nowa Zelandia?) Ja używam filcu ze śrubami, bo takie były tańsze. Ale następne będą chyba łączone z kaloszami jak za dawnych czasów Link to comment Share on other sites More sharing options...
kurak Posted January 18, 2014 Author Share Posted January 18, 2014 No to nie pozostaje nic innego jak przygotować parę groszy więcej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szerszeń Posted March 8, 2016 Share Posted March 8, 2016 Posiadam buty z filcem osobiście brodzę po Dunajcu -dają radę ale tak jak kolega Gabriel napisał mają wiele wad . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts