Rob Posted January 29, 2014 Posted January 29, 2014 Witam wszystkich. Chciałbym zrobić kulki proteinowe na wiosnę samodzielnie, wymyśliłem sobie taki skład miksu: 1. Kasza kukurydziana 5% 2. Mąka kukurydziana 25% 3. Mąka sojowa 15% 5. Mąka pszenna 5% 6. Konopie 10% 6. Pokarm dla psów 20% 7. Pokarm dla rybek akwariowych 5% 8. Suszona krew 5% 9. Mleko w proszku !0% W związku z tym, że nie mam zbyt dużego doświadczenia w produkcji kulek prosiłbym o o wyrażenie opinii na temat wyżej podanego przepisu. Z góry dziękuje.
marcinblond96 Posted January 31, 2014 Posted January 31, 2014 Witam Wiesz ja tez nie mam doświadczenia ale ja zrobiłem w tamtym roku na probe kulki z mojego przepisu tak mnie więcej 60%kasza manna 30% zmielona soja 10% zmielone płatki kukurydziane no i oczywiście atraktory i jaja ale tylko żółtka. Mam zamiar właśnie na ten sezon je zrobić
maciup96 Posted January 31, 2014 Posted January 31, 2014 Każdy robi kulki z innego przepisu i większość coś na nie łowi :] Dopóki nie zrobisz kulek z tego przepisu,nie przekonasz się czy jest dobry. Zacznij sobie może na początku od przepisu: 30% maki kukurydzianej, 30% mąki sojowej,30% mączki (łososiowa, lt94, krylowa) 10% mleka w proszku lub serwatki. Do tego można ulepszyć o oleje rybne i różne stymulatory. Zawsze możesz spróbować dodając do miksu mielone szprotki.
Rob Posted January 31, 2014 Author Posted January 31, 2014 Dzięki za odpowiedzi. Odnośnie szprotek w miksie, to ile procent na kilogram można ich zastosować? z tego co się orientuję są dość tłuste więc może być problem z rolowaniem.
artimo Posted February 2, 2014 Posted February 2, 2014 nie umiem sobie wyobrazić jak zrobisz ciasto do kulasków z 75% mokrych szprotów i 25% suchego miksu, oświeć mnie bo wydaje mi się to niemożliwe.
jogo Posted February 2, 2014 Posted February 2, 2014 (edited) Kolego czytaj ze zrozumieniem. 25% szprotek i 75% miksu. Ja osobiście kulki robię z miksów firmy FishFood, ciasto dobrze sie roluje, polecam. A i jeszcze z czystej ciekawości. Jaki miks stosujecie w połączeniu ze szprotkami: 50/50 czy miks o konkretnej nucie zapachowej? Edited February 2, 2014 by jogo
artimo Posted February 2, 2014 Posted February 2, 2014 Kolego równie dobrze można to zrozumieć i tak właśnie zrozumiałem że szprotki stanowią od 25% do 75% miksu. Pozdrawiam.
Mateusz91 Posted February 3, 2014 Posted February 3, 2014 Tak jak napisał wyżej Maciek, szproty dodaje się do części płynnej mixu i tu procentowanie 25% - 75% raczej nie ma sensu, bo wychodzi na to, że żeby zrobić coś takiego trzeba odsypać te 75% suchego mixu i dodać 25% szprot. Suchy mix, to suchy mix i liczy się to osobno od części płynnej. Czego w ogóle nie widzę jak to się będzie rollowało, a raczej nie będzie, bo mamy już 25% tłustych szprot a gdzie jeszcze: jajka, flavour, amino, konserwant itd.
Mateusz91 Posted February 3, 2014 Posted February 3, 2014 A i jeszcze z czystej ciekawości. Jaki miks stosujecie w połączeniu ze szprotkami: 50/50 czy miks o konkretnej nucie zapachowej? 50/50 to baza do tworzenia mixów i niewiele w tym jest, więc nie bardzo się nadaje do samych szprot. Zamiast tego 50/50 lepiej sobie zrobić jakiś prosty mix i do tego dodać szprotek: 15% squidowej 10% lt94 5% kryllowej 20% mąka kuku 10% sojowa pełnotłusta 10% sojowa odłuszczona 10% białko ziemniaczane 20% CLO/jakiś blend Mix jest sprawdzony, naprawdę OK i wychodzi Ci jakieś 15zł/kg a jest dużo atrakcyjniejszy niż 50/50 + szprotki
Rob Posted February 3, 2014 Author Posted February 3, 2014 Pytanie do Mateusz 91. Jeżeli uznamy szprotki jako element płynny miksu i założymy że nasza sucha baza wynosi 100% i jest zbilansowana to szprotki też wliczamy w bilans kulek czy nie?
Mateusz91 Posted February 3, 2014 Posted February 3, 2014 Liczy się bilans, jako całości. Tak pi razy drzwi:D Bo jeżeli jesteś w stanie jakoś w przybliżeniu obliczyć bilans odżywczy jajek, to już nie będziesz wiedział jakie wartości odżywcze mają szprotki, więc ja szprotek w bilansie nie liczę. Rzadko ogólnie używam szprotek, więc problem mi odpada, lepiej chyba w jakąś intensywną mączkę zainwestować.
maciup96 Posted February 4, 2014 Posted February 4, 2014 Szprotki to jest taka szybka alternatywa na rybne kulki. Ładny daje aromat, i fajnie pracuje w wodzie. Raz na jakis czas zrobię sobie takie kulki i jeszcze mi się nie udało zjechać bez ryby :]
Rob Posted February 4, 2014 Author Posted February 4, 2014 maciup96, dodając szprotki do miksu uwzględniasz ich wartość energetyczną w bilansie? Pytam z ciekawości bo kiedy przeglądam różne fora to opinie użytkowników są podzielone na temat bilansowania kulek. Jedni są zdania że należy bilansować kulki, inni zaś twierdzą że to nie ma znaczenia i wpływu na brania ryb.
DawidĆwikła Posted February 4, 2014 Posted February 4, 2014 Do kulek, jakiej używacie proteiny? I ile ?
maciup96 Posted February 4, 2014 Posted February 4, 2014 Ja osobiście nie zwracam żadnej uwagi na bilans kulek. I nie mam prawa narzekać na swoje kulki;)Także kwestia własna, czy będziesz na to zwracał uwagę czy nie. Lepiej się skupić na doborze odpowiednich komponentów, takie moje zdanie
VELTIS Posted February 5, 2014 Posted February 5, 2014 Ja osobiście staram się przy komponowaniu przeliczyć mniej więcej wartości odżywcze komponentów. Samo to że chce wiedzieć ile moje boilesy mają białka czy węglowodanów. I też nie narzekam na ich jakość i skuteczność. Choć wiadomo nie każda się sprawdzi na każdej wodzie, itp..
artimo Posted February 7, 2014 Posted February 7, 2014 Jeśli chodzi o bilans składników odżywczych w kulkach to przyjmując, że skład szprot w oleju to 15% białko, 33% tłuszcz reszta woda i minimalne ilości innych składników to 250 gram szprotek czyli 25% miksu dostarczy nam 37,5 gr białka i 82,5 gr tłuszczu. Biorąc to wszystko pod uwagę to białko w suchej masie miksu wzrośnie nam o jakieś 38 gram czyli na okrągło o 4% natomiast tłuszczu o 83 gramy czyli około 8% suchej masy miksu. Przyjąłem oczywiście, że dodajemy szprotki razem z olejem.
VELTIS Posted February 7, 2014 Posted February 7, 2014 No dobrze to sumujesz licząc na 100gram szprotek to wychodzi białko jakieś 12,5g, tłuszcz 26g, 27g no i węglowodanów raczej nie ma nic, a jak już coś to znikome ilości. Czyli przeliczając na 25% zawartości w miksie to będzie jakieś 31,3g i 65g. Podaję wartości pierwszej lepszej puszki jaka mam w domu. Ale oczywiście trzeba pamiętać że na koniec po dodaniu jajek wartość białka i tłuszczu wzrośnie nam w wyrabianym cieście o jakieś 4 do 7%
artimo Posted February 8, 2014 Posted February 8, 2014 Ja miałem trochę inne wartości podane przez producenta stąd te rozbieżności, u mnie podawali 15 gr białka 32,8 gr tłuszczu i 49 gr wody. Po zsumowaniu składników okazało się że rzeczywiście wyszło tam 100 gr, więc uznałem ten skład za wiarygodny. U ciebie musiało być po prostu więcej wody. Pozdro.
olaff28 Posted February 9, 2014 Posted February 9, 2014 ABC Młodego Karpiarza Kulki bez Aromatu - YouTube
Rob Posted February 10, 2014 Author Posted February 10, 2014 Będąc jeszcze na wakacjach za granicą zakupiłem dwa opakowania kulek proteinowych (halibutowe i biała czekolada) firmy Kevin Nash o rozmiarze 10 mm, mam zamiar na wiosnę spróbować na nie łowić. Czy mieliście jakieś efekty łowiąc na tak małe kulki?
lenox Posted February 11, 2014 Posted February 11, 2014 Czy mieliście jakieś efekty łowiąc na tak małe kulki? Miałem też truskawkę,halibuta i łowiłem leszcze,brzany,klenie,ale karpia nie udało się złowić.Nie znaczy to,że Tobie się nie uda.
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now