Mateusz91 Posted July 30, 2010 Posted July 30, 2010 No właśnie... Ilu wędkarzy tyle teorii. Moim zdaniem żyłka na spinning jest korzystniejsza bo: jest elastyczna, nie wyciera przelotek... Jakie jest wasze zdanie? Co lepiej spełnia swoją rolę?
LukaszZ Posted July 30, 2010 Posted July 30, 2010 Tylko pletka. Czasami założę jakąś cienką żyłkę jak jadę na klenie ale tylko dlatego żeby malutkie wobki leciały dalej.
Andre Posted July 31, 2010 Posted July 31, 2010 Z tym wycieraniem przelotek chyba nie jest tak źle. Są sytuacje gdzie lepiej sprawdza się plecionka i odwrotnie. Na okonie plecionki nie założysz, podobnie jak na brzany,sandacz natomiast to tylko plecionka.Na szczupaka też zakładam pletkę. Generalnie jeśli łowię zestawem lekkim to z żyłką , a jeśli ciężej to plecionka. Nie pokuszę się o stwierdzenie tylko żyłka lub tylko plecionka.
rapala Posted July 31, 2010 Posted July 31, 2010 Z tym wycieraniem przelotek chyba nie jest tak źle. Są sytuacje gdzie lepiej sprawdza się plecionka i odwrotnie. Na okonie plecionki nie założysz, podobnie jak na brzany,sandacz natomiast to tylko plecionka.Na szczupaka też zakładam pletkę.Generalnie jeśli łowię zestawem lekkim to z żyłką , a jeśli ciężej to plecionka. Nie pokuszę się o stwierdzenie tylko żyłka lub tylko plecionka. Tak jak napisał Andre,obecnie większość wędzisk spiningowych montowana jest na dobrej klasie przelotkach (Fuji,SIC),które posłużą dobrych parę lat.90% czasu,który poświęcam spiningowaniu przeznaczam na łowienie sandaczy i szczupaków a techniką jaką preferuję jest szybki lub wolny opad i właśnie tutaj całą zaletę swoich właściwości pokazuje plecionka.Dodam jeszcze że staram się przed każdym pierwszym rzutem zmoczyć szpulę wodą aby plecionka nie szła na "sucho" przez przelotki.Kiedy wybieram się za okoniami albo kleniami (choć rzadko) zawsze zmieniam szpulę na tą, na której nawinięta jest żyłka,Również sytuacji późnojesiennego wędkowania,kiedy przymrozki dają się już mocno we znaki-wtedy tylko żyłka.
wróg publiczny Posted August 1, 2010 Posted August 1, 2010 Według mnie przy połowie szczupaków na wahadłówki jesienią gdy blaszkę trzeba prowadzić trochę szybciej lepiej spisuje się żyłka gdyż przynęta na niej lepiej pracuje ( tak przynajmniej wynika z mojego skromnego doświadczenia), ponadto żyłkę polecam do połowu na obrotówki. Sztywność jaką ce****e się plecionka nie jest przy nich tak potrzebna gdyż przynęta stawia stosunkowo duży opór i w związku z tym łatwiej jest wyczuć branie, ponadto wirki mocno skręcają linkę( przynajmniej te tańsze) a żyłka jest tańsza od plecionki i gdy się za bardzo skręci jej wyrzucenie( oby tylko nie w krzaki nad wodą, a do kosza!) jest mniej bolesne dla portfela.
frodarek Posted March 13, 2013 Posted March 13, 2013 Podłączę się do tematu.Do pickera plecionka czy żyłka?
DawidĆwikła Posted March 13, 2013 Posted March 13, 2013 Jak kto woli.Ja lubię gdy łowię,mieć bezpośredni kontakt z przynętą.Na pickerze lubię mieć pletkę napiętą i widzę o wiece wiecej brań niż na żyłce. No ale są też minusy.Takie jak, nierozciągliwość...
frodarek Posted March 13, 2013 Posted March 13, 2013 Berkley nanofil nada się do pickera?Czy to plecionka typowo spiningowa.
DawidĆwikła Posted March 13, 2013 Posted March 13, 2013 Z tego co wiem to @krrs ma wiedzę na temat tej pletki. Moim zdaniem to PP sie nada. Ja mam 0,13 do spina,gruntu i jest dobrze.
krs Posted March 14, 2013 Posted March 14, 2013 Moja przygoda z nanofilem skończyła się na jednym wyjeździe, lepiej sprawdzi się zaproponowana przez Dawida Power Pro, przynajmniej nie będzie niespodzianek i zaoszczędzi Ci czasu na poszukiwanie właściwego węzła Nanofil to linka spinningowa, ale to pewnie nie wyklucza zastosowanie jej do innych metod.
Recommended Posts