Piotr Madura Posted March 16, 2014 Share Posted March 16, 2014 Lipień na spinning z... konieczności. A może z wygodnictwa. Zdarzyło mi się kilkukrotnie błądząc wzdłuż pstrągowych rzeczek, że napotykałem lipienie wychodzące do suchych much bądź nimf unoszonych w toni. O ile miałem do plecaka przytroczoną muchówkę sprawa wyglądała prosto. Ostatnimi czasy jednak z czystego wygodnictwa o raz braku większej ilości czasu zabieram ze sobą tylko jeden zestaw muchowy, albo spinningowy. Próbowałem kusić lipienie obrotówkami, twisterami i woblerkami, ale nie dało to pozytywnego rezultatu. Może ktoś z Was wypracował sobie jakieś w miarę skuteczne sposoby podejścia tych ryb? Na pomorzu spinningiści regularnie łowią lipienie, być może w tamtych rejonach są one bardziej drapieżne? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sasanek Posted March 16, 2014 Share Posted March 16, 2014 Słyszałem że pewien kolega ma efekty na małe koguciki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Madura Posted March 16, 2014 Author Share Posted March 16, 2014 Pamiętam sytuacje kiedy łowiłem lipienie na Sanie, na spore nimfy (haczyk zdaje się nr.8). Równie dobrze te imitacje (w tym wypadku była to brązka z pomarańczowym akcentem) można by zawiązać na niewielkich główkach jigowych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sasanek Posted March 16, 2014 Share Posted March 16, 2014 Jeśli jesteś w stanie coś takiego ukręcić chętnie odkupie kilka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebol S.G Posted March 18, 2014 Share Posted March 18, 2014 Lipienie na spining to nie taka trudna sprawa, nastawiając sie typowo na lipienie z regoly wybieram muchówkę ale są miejsca gdzie celowo na kardynały zbroje sie w spina. Poczatkowo traktowałem lipki jako pstragowe przyłowy ale od dwóch sezonów moge stwierdzic ,że udaje mi sie je łowić celowo i dośc skutecznie Zaczne od tego ,ze moim zdaniem zwłaszcza duzy lipień w niektorych okresach jest rybą wybitnie spiningowa, widziałem lipasy żerujace na narybku. Nastawiajac się na lipienia z spiningiem musimu pamietać ,że tak jak z mucha o roznych porach roku ryby reaguja na rózny rodzaj przynety. Tak wiec na poczatku lipieniowego sezonu stosuję glównie malutkie obrotówki najcześciej z skrzydelkiem przemalowanym na biały mat na przemian z woblerkami, nastepnie sprawdzaja się twisterki 3cm w roznych kolorach na główkach do 3g. a koncówka sezonu nalezy wyłacznie do trzy centymetrowych woblerków i mikro wahadełek (2cm) Moje przykładowe lipieniowe woblerki (3cm) Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Link to comment Share on other sites More sharing options...
art-ski Posted March 19, 2014 Share Posted March 19, 2014 Zdarzyło się i mi kilka razy wyjąć lipienie na spina, ale traktowałem to jako przyłów i nigdy się na nie nie nastawiałem. U mnie skuteczne były błystki obrotowe typu aglia long oraz 4 cm. wahadłówka wykonana ze srebra na wzór szwedzkiej Toby. Ta ostatnia jest skuteczna na praktycznie wszystkie gatunki ryb drapieżnych i nie tylko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wędkarz 17 Posted December 4, 2014 Share Posted December 4, 2014 gdzie można kupić mikro wahadełka ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gabriel Posted December 4, 2014 Share Posted December 4, 2014 Tu Kiełż - Błystki ABC i tu Wahadłowa "0" - lprods.pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts