Jump to content

Lipień na spinning

Recommended Posts

Lipień na spinning z... konieczności. A może z wygodnictwa. Zdarzyło mi się kilkukrotnie błądząc wzdłuż pstrągowych rzeczek, że napotykałem lipienie wychodzące do suchych much bądź nimf unoszonych w toni. O ile miałem do plecaka przytroczoną muchówkę sprawa wyglądała prosto. Ostatnimi czasy jednak z czystego wygodnictwa o raz braku większej ilości czasu zabieram ze sobą tylko jeden zestaw muchowy, albo spinningowy. Próbowałem kusić lipienie obrotówkami, twisterami i woblerkami, ale nie dało to pozytywnego rezultatu. Może ktoś z Was wypracował sobie jakieś w miarę skuteczne sposoby podejścia tych ryb? Na pomorzu spinningiści regularnie łowią lipienie, być może w tamtych rejonach są one bardziej drapieżne?

Lipienie na spining to nie taka trudna sprawa, nastawiając sie typowo na lipienie z regoly wybieram muchówkę ale są miejsca gdzie celowo na kardynały zbroje sie w spina. Poczatkowo traktowałem lipki jako pstragowe przyłowy ale od dwóch sezonów moge stwierdzic ,że udaje mi sie je łowić celowo i dośc skutecznie :) Zaczne od tego ,ze moim zdaniem zwłaszcza duzy lipień w niektorych okresach jest rybą wybitnie spiningowa, widziałem lipasy żerujace na narybku. Nastawiajac się na lipienia z spiningiem musimu pamietać ,że tak jak z mucha o roznych porach roku ryby reaguja na rózny rodzaj przynety. Tak wiec na poczatku lipieniowego sezonu stosuję glównie malutkie obrotówki najcześciej z skrzydelkiem przemalowanym na biały mat na przemian z woblerkami, nastepnie sprawdzaja się twisterki 3cm w roznych kolorach na główkach do 3g. a koncówka sezonu nalezy wyłacznie do trzy centymetrowych woblerków i mikro wahadełek (2cm)

Moje przykładowe lipieniowe woblerki (3cm)

Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować

Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować

Zdarzyło się i mi kilka razy wyjąć lipienie na spina, ale traktowałem to jako przyłów i nigdy się na nie nie nastawiałem. U mnie skuteczne były błystki obrotowe typu aglia long oraz 4 cm. wahadłówka wykonana ze srebra na wzór szwedzkiej Toby. Ta ostatnia jest skuteczna na praktycznie wszystkie gatunki ryb drapieżnych i nie tylko. ;)

• 8 months later...