Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Jako, że sezon na drapieżniki jak szczupak, sandacz, czy okoń właśnie się rozpoczął przeczytałem przed chwilą (Edit: Pkt 6 Regulaminu) o miejsach przebywania tych ryb w okresie wiosennym. Czy również uważacie jak autor że obieranie strategii tego typu - że szczupak na początku kwietnia jest zmęczony i odpoczywa w zaroślach - i tam można go dopaść sprawdza się w praktyce? Nie chodzi mi konkretnie o ten artykuł, ale o Wasze doświadczenia. Dużo spedzacie na czytaniu takich poradników zanim wybierzecie się nad wodę - to pytanie do początkujących wędkarzy do których ja tez się zaliczam.

Edited by Yahoo88
Posted (edited)

Sezon na szczupaka rozpocznie się za miesiąc, a na sandacza za dwa. Okoń nie ma okresu ochronnego, co nie znaczy, że powinno się go łowić w czasie tarła.

Teraz jest więc dobry moment na czytanie poradników...

Edited by LuJu
Posted

Ja radziłbym tak....:D

Szczupaka w polskich wodach jest naprawdę mało,a połów 30 cm pistoletów mija się z celem.Okonie podobnie,fajna rybka ale tylko przy użyciu UL gdyż rozmiar jego jest mały jak na polskie wody.Sandaczom trzeba dać spokój do lipca.Zostaje wspaniały drapieżnik boleń-łosoś dla ubogich.Bolki już zaraz po tarle są jak na ryby po sexie i wędrówce naprawdę silne i gotowe do walki ,poza tym są waleczne i ich atak podnosi ciśnienie.

Pamietajmy o jednym prawdziwy spinning zaczyna się dopiero w wakacje:D

Posted

Teraz to w sumie zostaje tylko jazio-kleń - chociaż też warto zwrócić uwagę czy aktualnie nie cieknie.

Nawet z pstrągiem należałoby się wstrzymać, żeby nie zadeptać lipienia.

Kwiecień to miesiąc dylematów moralnych...:D

• 1 month later...