DawidĆwikła Posted June 29, 2014 Posted June 29, 2014 Planuję zakupić wędka karpiową,max cena to 150zł,lecz propozycje innych wędek też mile widziane. Co do długości i ciężarze wyrzutu już wy musicie mi powiedzieć.
rapala Posted June 29, 2014 Posted June 29, 2014 Proponuję najpierw prześledzić kilka wątków na temat wędzisk karpiowych w tym dziale np. http://www.fishing.org.pl/f46/wedzisko-karpiowe-1197/ a nie zakładać kolejnego tematu...
VeJeK Posted June 29, 2014 Posted June 29, 2014 Co do długości i ciężarze wyrzutu już wy musicie mi powiedzieć. Ja rozumiem że chcesz żebyśmy ci poradzili w sprawię wędki ,ale zbyt dużo oczekujesz Nie jestem ekspertem ale może powiesz nam coś więcej o kiju który chcesz kupić ? Na jakie ryby się nastawiasz ,jakie łowisko ,chcesz nęcić kijem czy nie ,wolisz dłuższe patyki czy krótsze ,na ile metrów będziesz rzucał ,mniej więcej ile g chcesz używać ciężarki ...
DawidĆwikła Posted June 29, 2014 Author Posted June 29, 2014 Jestem zielony jeśli chodzi o karpiarstwo zawodowe. Woda PZW,~1,5m wody,ryby:karp max 7kg, dobrze byłoby aby można było rzucić rakietą lub woreczkiem PVA. Długość kija 3,6-3,9m . Rzuty będą tak do 60m. Ciężarki to nie mam pojęcia jak w karpiarstwie się sprawują.
robin Posted June 29, 2014 Posted June 29, 2014 Daiwa black widow 3,6 3lbs uniwersalny kij dwu- lub trzyskładowy lub poręczniejszy w transporcie teleskop 80-120g wyrzutu.
adamoon Posted June 30, 2014 Posted June 30, 2014 Daiwa black widow 3,6 3lbs uniwersalny kij dwu- lub trzyskładowy lub poręczniejszy w transporcie teleskop 80-120g wyrzutu. Lub tańszy odpowiednik na takim samym blanku - Daiwa Phantom
Michał82 Posted June 30, 2014 Posted June 30, 2014 Jak dołożysz sobie 50zł masz kilka kijów na cienkim blanku które spełnią twoje oczekiwania na początku karpiowania. Kije będą fajnie wykonane i nie zrazisz się, a hol nawet karpia 3kg będzie dawał Ci przyjemność. W okolicach 200zł masz Daiwy Black Widow 2 i 3 składowe, Prologic C1 w 2 i 3 składach, Trabucco Cyclone X, Shimano Alivio. Ogólnie wybór bardzo duży, do tego dochodzą jeszcze Kongery,Jaxony i Yorki. Idź do wędkarskiego pomacaj sobie kilka różnych kijów, jak któryś będzie Ci leżał w ręce to go kupisz.
zibbi Posted July 3, 2014 Posted July 3, 2014 Ja jak i moi znajomi zaczynałem swoją karpiową przygodę od shimano alivio 3lb (koledzy łowią na nie cały czas, ja zmieniłem na mocniejsze) mogę polecić ten kijek w 100%. Jest to typowy parabolik i jeśli chcesz łowić karpiki do 7kg, to przynajmniej frajda z holu będzie . Na 60m to dorzucisz i methodą i z siateczką, choć komfortu nie będzie, samym ciężarkiem jak dojdziesz do wprawy to 100m też będzie w zasięgu, do rakiety się nie nadaje. Kijek też wybaczy sporo błędów i pozwoli docholować rybki bezpiecznie do brzegu. Musisz się określić jak chcesz łowić i na jakiej wodzie. Jeśli dobrze typuję o jakiej wodzie myślisz, to musisz wziąść pod uwagę, że czasem będziesz musiał gasić zapędy miśków, aby nie zaparkowały dajmy na to w zielsku, także może zastanów się nad czymś mocniejszym?
DawidĆwikła Posted July 3, 2014 Author Posted July 3, 2014 Jestem zielony w tym temacie dlatego otwarty na nowe propozycje. Tak to ta woda, karpie waleczne. A jeśli chodzi o wędkę mocniejszą, jaką masz ma myśli moc lbs?
zibbi Posted July 3, 2014 Posted July 3, 2014 Ja na Twoim miejscu celował bym np w 3,25lb Shimano Alivio lub daiwa Black Window. Byłby to kompromis, który pozwoliłby Ci spokojnie rzucić methodą, czy zestawem z siateczką jak również przytrzymać karpiki z zakresu wagowego, który podałeś, a zarazem byłaby jeszcze frajda z holu poprzez to, że kijki mają fajną paraboliczną akcję. PS: a co do karpików max 7kg, to weź pod uwagę, że apetyt rośnie w miarę jedzenia
adamoon Posted July 3, 2014 Posted July 3, 2014 Ja mam właśnie daiwę phantom 3,5lbs, ponoć jest to ten sam blank co black widow, jednak jest miękksza. Świetnie pracuje nawet pod mniejszymi karpiami Zestawem ~100g też można spokojnie machnąć.
VELTIS Posted October 23, 2014 Posted October 23, 2014 Koledzy potrzebuję opinie na temat kijaszków Daiwa Ryukon Carp 13ft 3,5lb. Głównie chodzi mi o ich pracę i jak się zachowują podczas rzutu i holu, no i oczywiście czy nie są zbytnio sztywne i pałkowate.
Recommended Posts