Jump to content

Recommended Posts

Posted
Co do długości i ciężarze wyrzutu już wy musicie mi powiedzieć. :)

Ja rozumiem że chcesz żebyśmy ci poradzili w sprawię wędki ,ale zbyt dużo oczekujesz :)

Nie jestem ekspertem ale może powiesz nam coś więcej o kiju który chcesz kupić ?

Na jakie ryby się nastawiasz ,jakie łowisko ,chcesz nęcić kijem czy nie ,wolisz dłuższe patyki czy krótsze ,na ile metrów będziesz rzucał ,mniej więcej ile g chcesz używać ciężarki ...

Posted

Jestem zielony jeśli chodzi o karpiarstwo zawodowe.

Woda PZW,~1,5m wody,ryby:karp max 7kg, dobrze byłoby aby można było rzucić rakietą lub woreczkiem PVA. Długość kija 3,6-3,9m . Rzuty będą tak do 60m. Ciężarki to nie mam pojęcia jak w karpiarstwie się sprawują.

Posted

Daiwa black widow 3,6 3lbs uniwersalny kij dwu- lub trzyskładowy lub poręczniejszy w transporcie teleskop 80-120g wyrzutu. :cool:

Posted
Daiwa black widow 3,6 3lbs uniwersalny kij dwu- lub trzyskładowy lub poręczniejszy w transporcie teleskop 80-120g wyrzutu. :cool:

Lub tańszy odpowiednik na takim samym blanku - Daiwa Phantom ;)

Posted

Jak dołożysz sobie 50zł masz kilka kijów na cienkim blanku które spełnią twoje oczekiwania na początku karpiowania. Kije będą fajnie wykonane i nie zrazisz się, a hol nawet karpia 3kg będzie dawał Ci przyjemność. W okolicach 200zł masz Daiwy Black Widow 2 i 3 składowe, Prologic C1 w 2 i 3 składach, Trabucco Cyclone X, Shimano Alivio. Ogólnie wybór bardzo duży, do tego dochodzą jeszcze Kongery,Jaxony i Yorki.

Idź do wędkarskiego pomacaj sobie kilka różnych kijów, jak któryś będzie Ci leżał w ręce to go kupisz.

Posted

Ja jak i moi znajomi zaczynałem swoją karpiową przygodę od shimano alivio 3lb (koledzy łowią na nie cały czas, ja zmieniłem na mocniejsze) mogę polecić ten kijek w 100%. Jest to typowy parabolik i jeśli chcesz łowić karpiki do 7kg, to przynajmniej frajda z holu będzie :). Na 60m to dorzucisz i methodą i z siateczką, choć komfortu nie będzie, samym ciężarkiem jak dojdziesz do wprawy to 100m też będzie w zasięgu, do rakiety się nie nadaje. Kijek też wybaczy sporo błędów i pozwoli docholować rybki bezpiecznie do brzegu. Musisz się określić jak chcesz łowić i na jakiej wodzie. Jeśli dobrze typuję o jakiej wodzie myślisz, to musisz wziąść pod uwagę, że czasem będziesz musiał gasić zapędy miśków, aby nie zaparkowały dajmy na to w zielsku, także może zastanów się nad czymś mocniejszym?

Posted

Jestem zielony w tym temacie dlatego otwarty na nowe propozycje. Tak to ta woda, karpie waleczne.

A jeśli chodzi o wędkę mocniejszą, jaką masz ma myśli moc lbs?

Posted

Ja na Twoim miejscu celował bym np w 3,25lb Shimano Alivio lub daiwa Black Window. Byłby to kompromis, który pozwoliłby Ci spokojnie rzucić methodą, czy zestawem z siateczką jak również przytrzymać karpiki z zakresu wagowego, który podałeś, a zarazem byłaby jeszcze frajda z holu poprzez to, że kijki mają fajną paraboliczną akcję.

PS: a co do karpików max 7kg, to weź pod uwagę, że apetyt rośnie w miarę jedzenia :D

Posted

Ja mam właśnie daiwę phantom 3,5lbs, ponoć jest to ten sam blank co black widow, jednak jest miękksza. Świetnie pracuje nawet pod mniejszymi karpiami :) Zestawem ~100g też można spokojnie machnąć.

• 3 months later...
Posted

Koledzy potrzebuję opinie na temat kijaszków Daiwa Ryukon Carp 13ft 3,5lb. Głównie chodzi mi o ich pracę i jak się zachowują podczas rzutu i holu, no i oczywiście czy nie są zbytnio sztywne i pałkowate.