Jump to content

Świnki na feeder - jaka żyłka?

Recommended Posts

Witam. Panowie bardzo bym prosił o pomoc, jako że o wędkarstwie gruntowym wiem bardzo niewiele :) W tym tygodniu planuje pierwszy raz wybrać się na Wisłokę na świnki z feederem. Jaką średnicę żyłki głównej oraz przyponowej powinienem wybrać biorąc pod uwagę że widywałem tam również brzany 40-50~ cm?

pozdrawiam

Do łowienia świnek feederem, przypon 0,14 mm to absolutne maksimum - polecam 0,12 mm.

Z przyponem 0,14 mm można wyholować nawet brzanę 60+ (osobiście sprawdzałem - trzeba mieć duuużo cierpliwości), ale pod warunkiem, że w łowisku nie ma zaczepów (akurat w typowo "świnkowych" miejscówkach jest ich raczej mało).

Świnki tak "mają", że czasem biorą tylko i wyłącznie na np. pojedynczego białego (lub barwionego) robaka na małym haczyku (np. nr 16) - musisz to wypraktykować w swoim łowisku.

Co do żyłki głównej, to proponuję średnicę 0,22 mm - nie "odstrzelisz" nią koszyczka, natomiast grubsza będzie stawiała w wodzie większy opór (co wymaga większego obciążenia) - przy rzecznym feederowaniu średnica żyłki głównej nie ma wpływu na ilość/sygnalizację brań.

ostatnio czyli jakieś 2 tyg temu łowiłem na Wisłoku na nocce przypon z plecionki 12 długości 40 cm sprężyna z zanętą leszczowa żyłka główna 22 haczyk 12 na nim do bólu białych i padały świnki 50-55 cm chyba z osiem oczywiście wszystkie mam nadzieję pływają do dzisiaj w Wisłoku ale to nie reguła świnki łowiłem też na kukurydzę na spławik w dzień pod wymytym brzegiem gdzie liczyłem na płocie a brały też świnki.

a odnośnie brzan to przeważnie na przepływankę w rynnie i zestaw przypon 14 żyłka główna 22 haczyk mocny 10 najlepiej karpiowy bo bywało że potrafiła mi rybka haczyk wyprostować a na haku białe lub według mnie najlepsza na przepływankę pszenica i nęcenie też pszeniczką ale to czasy odległe gdy taka pod 90 cm nie robiła wrażenia .