Jump to content

Recommended Posts

Posted

Używał ktoś może decathlonowskich butów do brodzenia ragot lunker city?Czy są coś warte?może ma ktoś propozycje ,,w miarę'' dobrych butów na górski san w niskiej cenie

Posted

Pytałem kolegę który ma te buty. Są to jego pierwsze buty do brodzenia i używa ich na wodach nizinnych do brodzenia. Napisał ze są wygodne, dobrze trzymają kostkę, wkręcił kilka wkrętów żeby lepiej trzymały na glinie i trawiastych brzegach. Gdy są suche są lekkie, gdy sa mokre robią się dość ciężkie, filc długo schnie i z czasem mocno śmierdzi – ale to specyfika bagien na Mazowszu. Ciekawym rozwiązaniem ejst gumowy kawałek podeszwy na czubku buta i pod palcami. Dzięki temu nie wyciera się w tym miejscu filc i lepiej trzymają wkręty. No i tu jest jeszcze dobra gwarancja gdyby się cos działo. Ale buty ponad 200 dni na wodzie i żadnych odklejeń, pęknięć itd. i nie kurcząs/zsychają się z czasem. Tylko ze to w znacznej części 200 dni w błocie, żwirze i otoczakach, a nie kamieniach i skałach.

Z doświadczenia na San bardziej polecam coś na gumowej podeszwie – całej gumowej.

Bardzo dobre opinie maja buty Vision – najtańsze na całej gumowej podeszwie kosztują 328 pln – tylko musiałbyś poszukać więcej opinii.

Vision FlyFishing Polska Keeper Rubber Sole - Buty do brodzenia

Gdybyś miał możliwość to kupna bez dodoatkowych kosztów / np. rodzina lub znajomi w USA/ to poelcam Ci:

Studded Wading Boot / River Guard Clearwater? II Boot -- Orvis

Można je trafić w sklepach internetowych, na ebay itd. Buty rewelacyjne na podeszwie Eco TraX – nie do zajechania, lekkie i w całym okresie użytkowania trzymaj swoje parametry. Do tego od razu podkute. Ja mam identyczną podeszwę w modelu River Guard i jestem mega zadowolony. Znam kilka osób które użytkouja river Guardy na Sanie i złego słowa nigdy o nich od nikogo nie słyszałem.

Są jeszcze podkute Taimen’y – ale o sprzęcie tej marki słyszałem różne opinie. Sa udane modele, są i ciągle reklamowane modele. Te najtańsze wygladaja jak stare Orvisy Clearwatery tylko że z gumowa podeszwą.

Taimen SL Plus Wading Boots Studded Rubber, Buty do brodzenia - Taimen

A że robi je ta sama firma która robi różny sprzęt dla orvisa to raczej nie powinno być problemów z nimi.

Top Quality Fly Fishing Wading Boots Wading Shoes - Buy Wading Shoes,Wading Boots,Fishing Wading Shoes Product on Alibaba.com

No chyba ze coś z używanych butów – musisz poszukać na forach albo napisać ogłoszenie. Czasem trafiają się niezłe okazje.

Posted

Dzięki wielkie za odpowiedź,zastanawiam się tylko czy na san nie były by lepsze buty z kolcami,do tej pory brodziłem w zwykłych spodniobutach na gumowej podeszwie i guma ślizga się na kamieniach niemiłosiernie,kilka kąpieli już zaliczyłem,do tych visionów pewnie można dokupić kolce i przykręcić,i w te buciki trzeba będzie się zaopatrzyć

Posted (edited)

Nie no podkucie to podstawa. Zarówno filcu jak i gumy. Jest mega różnica pomiędzy zwykłą gumą / czasem zdążało mi się biegać w woderach po górnym Sanie/ a dobrze podkutą podeszwą. Wkręty moje pierwsze –były to skracane blachowkręty z jakiegoś sklepu metalowego. Oryginały do wkręcania w buty do brodzenia czasem można kupić w dobrej cenie w różnych sklepach – musisz poszukać – może coś trafisz na jakiejś wyprzedaży, albo coś tanszego alternatywnego

np takie; http://allegro.pl/kolce-do-opon-mistrz-polski-fmx-artur-puzio-poleca-i4338995681.html

Widziałem takie w sklepie wędkarskim chyba po 50 pn za komplet 20 sztuk:)

Edited by Gabriel
Posted

Mam te buty Visiona od maja zeszłego roku. Zaliczyły ok 50 wyjść nad wodę. Trzymają się do tej pory przyzwoicie. W jednym miejscu poszedł szew. Sznurówki są irytujące bo się ciągle rozwiązują, trzeba je upychać do butów. Podstawa to wkręty. Przez rok ganiałem na samej gumie i się ślizgałem, po założeniu kolców na Sanie chodzę jak po Marszałkowskiej:)

Posted
Nie no podkucie to podstawa. ..... Wkręty moje pierwsze –były to skracane blachowkręty z jakiegoś sklepu metalowego....:)

Ja to rozwiazanie z powodzeniem stosuję przy filcu, raz na rok trzeba wymienić wkręty i to wszystko. Kupiłem je w sklepie żelaznym za parę złotych. i jak kolega napisał wyżej kolce to podstawa., dodatkowo zabezpieczają filc przed nadmiernym ścieraniem.

Posted

Filc dobrze trzyma na kamieniach, ale jak się z wody wychodzi to można stracić przyczepność. Dlatego warto coś sobie w podeszwę wkręcić.

Posted

Na Marszałkowskiej to jest taki polerowany granit ułożony, że na kolcach chodzić się nie za bardzo da .. chyba że „na orła”...albo w zimie po lodzie:D

Ale guma +kolce na San to idealne rozwianie. I mogą być te z Allegro stosowane w oponach motocykli – sprawdzone organoleptycznie – identyczne jak te sprzedawane w sklepach wędkarskich po 50 pln chyba za 20 sztuk. A na Allegro za 50 pln to ze 150 sztuk chyba jest:mad:

Ze sznurówkami maiłem podobny problem najpierw w butach trekkingowych później w jakiś Simmsach które przez chwile używałem. Poszedłem to Afmy na Langiewicza / albo każdy inny turystyczny gdzie maja pojęcie/ i kupiłem odpowiednie sznurówki. W obydwu przypadkach trzeba było zamienić okrągłe na płaskie. I od tamtej pory rozwiązały albo poluzowały mi się buty może z 2 razy na jakieś 1000 – 1200 dni użytkowania.

• 2 months later...
Posted

Koledzy mój problem polega na tym że kupiłem śpiochy ale nie mieli butów w sklepie więc pozostaje kupno wirtualne nie wiem jaki rozmiar buta do śpiocha (neopren) nr 42 a znalazłem buty na promocji Patagonia Rock Grip Aluminium Bar Boots może ktoś takie posiada czy są coś warte za wszystkie podpowiedzi z góry wielkie dzięki :beer::)