Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam jak w temacie chodzi mi głównie o muchy na wody stojące na jesien. Będę próbował swoich sił za pstrągiem tęczowym którego jak co roku wpuszczają do Balatonu w turaszowce. Jak ktoś był kiedyś tam za pstragiem i ma pewne doświadczenie prosił bym niezmiernie o rade jakie muchy tam używać lub ogólnie na wody stojące. Z góry bardzo dziękuje :) [emoji481] [emoji481]

Posted

Nie byłem tam za pstrągiem (byłem raz ale to nie moja bajka) ale... świeżo wpuszczone tęczaki biorą na wszystko co wpadnie do wody, sprawdzi się imitacja granulatu :P wszelkie nimfy i streamerki (żołte, fioletowe, białe, czarne z jakimiś fluo wstawkami przy łbie). Jak już ludzie wybiorą połowę albo więcej popróbuj małych streamerków, jęteczek i mokrych w stonowanych kolorach. Wody stojące i dzikie ryby to inna bajka na szczęście ta lepsza :) tutaj lepsze będą imitacje naturalnego pokarmu ryb i dłuugi przypon :) Powodzenia

Posted

Witam,

Na Balatonie łowię te rybki stosunkowo często. Mam blisko i jest fajna zabawa.

Krzyśku nawet świeżo wpuszczone ryby czasami nie biorą na nic więc tutaj bym nie był aż taki odważny pisząc, że żerują na tym co wpadnie do wody ;) Pamiętam GPP kiedy to sektor na Balatonie wygrywało 2-3 ryby. Nie brały na nic. Co do samych much zostaje jeszcze kwestia głębokości na której bd łowić. Najprościej bd dobrać sznur do pogody co często się sprawdza na tym zbiorniku. W dni słonecznie łowimy bliżej powierzchni. Sznury sink tipy, pływające czy intermedium. W dni pochmurne, deszczowe 3 klasa co zdecydowanie wystarczy na gliniance. Muchy? Ja głównie łowię pijawkami we wszystkich kolorach ;)

Pozdrawiam, Paweł.

• 6 months later...
Posted

Witam.

Może ktoś z Was próbował wiosną łowić na Solinie. Jeśli tak proszę o podpowiedź jaką metodą najlepiej spróbować i na jakie muszki?

• 5 years later...
Posted

Może doradzicie mniej oblegane łowiska okręgu rzeszowskiego z wodą stojącą gdzie w miarę komfortowo będzie można spędzić kilka godzin z muchówką i na jakie gatunki można się tam nastawić. Druga kwestia to Karp na muchę, może ktoś opisze swoje doświadczenia, podpowie łowisko, zestaw końcowy tzn. czy przypon koniczny, plus odcinek końcowy z żyłką lub fluo o większej wytrzymałości?, czy może sama grubsza żyłka wiązana do linki,  jakie muchy itd.

Posted

Zalew Chotowski poza sezonem "plażowym", ze środków pływających. Głównie pod kątem kleni, również płoć, karaś, nieco wzdręgi. Okoń głównie malutki, pojedyncze ładne.

• 11 months later...
Posted

Zastanawiam sie czy nie poprobowac swoich sil na zwirowni w Zwieczycy. Tam jest mnostow ploci i wzdregi. Do tej pory lapalem je zwykle z opadu na splawik ale tym razem chcialbym wyskoczyc z muchowka.

Moglibyscie podpowiedziec co ze soba zabrac i jak te rybki lowic?