Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

szukałem trochę w necie i nic sensownego nie znalazłem na temat obsługi kompasu.

Posiadam takie urządzonko a nie potrafię z niego skorzystać.

Jak ktoś może podzielić się wiedzą na temat obsługi będę wdzięczny.

Posted

Żart ? :) mnie tego w szkole nauczyli ...

Jeżeli nie, to wstaw fotkę – zależnie od modelu są różne sposoby obsługi, no chyba ze to aplikacja na smartfona.

Są takie w których trzeba zwolnić blokadę wskazówki, są takie które wystarczy tylko równo,płasko /równolegle do gruntu/ułożyć i wskazówka wskazuje sama północ.

Może to coś Ci pomoże

Posted

Busola tego typu Muzeum Wojska Polskiego w Warszawie

Tak - ja wiem że to zawsze pokazuje PN/PD, w szkole też było, filmik też widziałem. Jednak chodzi mi miej więcej o sytuacje tego typu:

1. Wyjmuję busolę - kompas (co mam ustawić czym się kierowac?)

2. Wychodzę w las, walę śmiało szukając np. grzybów

3. ERROR nie wiem gdzie jestem wyjmuję kompas ( co zrobić, czym się kierować żeby wrócić w ten sam punkt z którego wychodziłem ? )

Posted

Może to Ci się przyda Terenoznawstwo-mały poradnik oraz tutaj masz podstawy terenoznastwa http://www.pttns.pl/biblioteka/orientacja.pdf.Bardzo dawno temu ,kiedy dwa lata miałem " zaszczyt służyć jeszcze ludowej ojczyźnie" ,wpajali nam tą wiedzę.Niewiele teraz z tego pamiętam,ponieważ jedyną godną do zapamiętania informacją,było : jak wyznaczyć azymut na lokalną,całodobową melinę:D...@kafel zainwestuj w ręczny GPS.

Posted

1. Wyjmuję busolę...

2. Wychodzę w las, walę śmiało ...

3. ERROR nie wiem gdzie jestem

Temat taki trochę miękki,śliski;).Przede wszystkim musisz patrzeć w co wchodzisz bo później właśnie będzie tak jak w punkcie 3;)

Taki off top mały,mam nadzieje że zrozumiesz żart kolego @kafel. Jak nie to Ci wytłumaczę na zlocie:D:beer::beer:.

Posted

Dzieki.

No nic, walczę z tematem dalej, tak samo jak z wiązaniem krawata kiedyś umiałem lecz zapomniałem i trzeba znowu się nauczyć - dam radę.

Posted

No ale samym kompasem to trochę ciężko w lesie operować. Co najwyżej stwierdzisz ze auto masz zaparkowane na wschód czy północ od lasu, i jak będziesz wracał to musisz to robić w kierunku przeciwnym. Ale kompasu to raczej z mapą zawsze używałem albo mniej więcej wizualnie znałem topografie terenu i wiedziałem w którą stronę się kierować / Bieszczadkie alsy/. A nie lepiej używać jakiejś aplikacji na smartfona? Teraz praktycznie w każdym miejscu lasu jest zasięg GPS – nawet jak nie ma zasięgu sieci. Instalujesz aplikacje My Car Locator albo Find my car, Samochód lokator. Wysiadasz z auta. Klikasz info ze właśnie zaparkowałeś i śmiało w las. Po kilku godzinach klikasz „znajdz moje auto” – wyświetla się mapa, odległość itd. I jako czerwona kropka możesz iść w kierunku niebieskiej kropki. Ja poza grzybobraniami często tych aplikacji używam w obcych miastach przy zwiedzaniu – też dobrze się spisują.

Ta albo którakolwiek z wyżej wymienionych

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ape.apps.carfinder

ps. są tez aplikacje pokazujące w sposób obrazkowy, jak wiązać krawat na kilkadziesiąt sposobów:)

https://play.google.com/store/search?q=krawat&c=apps

Posted

Dzięki chłopaki za cenne wskazówki.

-@Gabriel w starym telefonie miałem taką aplikację co do wiązania krawata (trochę wstyd ale korzystałem):)

-@LuJu wszystko wskazuje na to że to ustrojstwo świeci.

Jutro jadę na opieńki to pewnie wezmę kompas i przy okazji poćwiczę.

A co do aplikacji na telefon (mam solida) podpowiedźcie krótko która z tych aplikacji jest najlpsza. Zainstaluję jedną sprawdzoną.

Apropo grzybów, był ktoś w lesie? Jak tak, dajcie info czy można jeszcze coś znaleźć.

Posted

Pytałem bo takie stare kompasy mają różne źródła światła :). Nie wiem jak ten, bo to już powojenny, ale dla pewności lepiej w kieszeni spodni nie nosić.

<br>