ArQ Posted November 25, 2014 Posted November 25, 2014 Nie wiem gdzie dodac temat jeżeli w złym miejscu prosze Administratora o przeniesienie Jak w tytule chodzi mi o tego osobnika czy wogóle jest spotykany w naszym regione?
art-ski Posted November 26, 2014 Posted November 26, 2014 Skoro już to sumik karłowaty albo sumik amerykański występował dawniej zwłaszcza w Polsce zachodniej. Łowiono go bardzo dużo jako przyłów w wodach okolic Wrocławia. Tam znany był pod regionalną nazwą byczek. Podobno smakowo bardzo dobry, tak twierdzili przynajmniej ci co go jadali, mięso białe tłuste. Niestety zbyt szybko rozprzestrzenił się po całej Polsce, a skoro po całej to na naszych zbiornikach też już jest. Piszę niestety, bo to rybka wszystkożerna, a w przypadku wyżerania ikry naszych rodzimych gatunków zajmuje w/g. mnie pierwsze niechlubne miejsce. Dawniej obserwowało się wokół trących się ryb inne rodzime gatunki, obecnie miejsce ich zajął właśnie sumik. Jest nienażarty i przez to stanowi poważne zagrożenie. W Dębicy licznie występuje na stawach Firmy Oponiarskiej przy ulicy JPII, zwłaszcza na dużym zwanym powszechnie Lubelski. Kilkakrotnie obserwowałem jak stadami ugania się za składającymi ikrę płociami, karasiami i leszczami.
damon159 Posted November 26, 2014 Posted November 26, 2014 W Przemyślu jest jedno takie miejsce. Są takie stawiki po żwirowe, przez nikogo nie dzierżawione na których jest ich pełno. Z roku na rok jest ich tam coraz więcej. Na wodzie PZW nie spotkałem się z tą rybą.
ArQ Posted November 26, 2014 Author Posted November 26, 2014 A spotkał go ktoś w okregu krośnienskim?
rafaello Posted November 26, 2014 Posted November 26, 2014 A spotkał go ktoś w okregu krośnienskim? W Kleciach na stawie prywatnym którego część dzierżawi PZW.
Recommended Posts