Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam, kilka dni temu nabyłem nowy kołowrotek - Mitchell Fluid 2000 z przednim hamulcem, dopiero dzisiaj miałem czas by go rozpakować. Chciałem nawinąć na niego żyłke i pod wpływem minimalnego oporu ze strony szpuli z żyłką szpula zaczęła obracać się luźno (nie ma blokady, tylko można nią obracać zarówno w prawo jak i w lewo) i nie pomaga przełączenie guzikiem pod szpulą. Czy muszę oddawać go na gwarancje czy można to jakoś szybko naprawić bez jej utraty. Z góry dzięki za pomoc.

Posted (edited)

tak.. Zaraz.. nie chodziło mi o szpulę tylko o cały rotor. Sory za pomyłkę.

Edited by NorbertJ
błąd w temacie
Posted

W takim razie konieczne będzie rozkręcenie kołowrotka ale w takim wypadku utracisz gwarancję.Najlepiej będzie jak oddasz kołowrotek do sklepu w którym kupiłeś i albo niech sprzedawca wymieni na nowy albo zwróci kasę...I przy tym obstawaj.

• 3 weeks later...
Posted

Witam po raz kolejny, kołowrotek oddałem na gwarancje i dziś dzwonił do mnie sprzedawca, że dostał informacje, iż kołowrotek jest w francji i nie zostanie naprawiony, gdyż nie ma do niego części. Sprzedawca zaproponował mi inny kołowrotek (nie ma nic specjalnego w sklepie...), na zwrot pieniędzy się nie godzi. Czy mam prawo żądać tych pieniędzy skoro nie otrzymam kołowrotka? Z góry dzięki za odp,

Posted
Witam po raz kolejny, kołowrotek...

Oczywiście że tak! Co to za po...any sprzedawca?!?! Jak się z nim nie dogadasz, to wal Stary do UOKiK. Ustal, gdzie u Ciebie w mieście jest i załatw sprawę. W Rzeszowie jest bodajże na Mickiewicza. Wujek gOOgle prawdę Ci powie.

Posted
Witam po raz kolejny, kołowrotek oddałem na gwarancje i dziś dzwonił do mnie sprzedawca, że dostał informacje, iż kołowrotek jest w francji i nie zostanie naprawiony, gdyż nie ma do niego części. Sprzedawca zaproponował mi inny kołowrotek (nie ma nic specjalnego w sklepie...), na zwrot pieniędzy się nie godzi. Czy mam prawo żądać tych pieniędzy skoro nie otrzymam kołowrotka? Z góry dzięki za odp,

Siema myślę że ten sprzedawca robi cię w konia. Po pierwsze kołowrotka to chyba nie wysyłał do Francji tylko do serwisu w Polsce :P po drugie jak nie mogą ci go naprawić to powinni dać nowy, a jeżeli nie mają to robią korektę i dostajesz pieniądze. Zawsze możesz szukać porady u rzecznika praw konsumenta na pewno ci pomoże gdyby nieuczciwy sprzedawca ''stawał okoniem'' oczywiście:D

Posted

Dostałem (za dopłatą 30zł) kołowrotek TeamDragon 1230iST, o zwrocie pieniędzy nawet nie zdążyłem wspomnieć, bo sprzedawca odrazu po moim wejsciu do sklepu zaproponował mi ten model a wiem, że to dosyć dobry kołowrotek i kosztuje okolo 300zł więc mam 60zł zysku i tak... Dzięki za pomoc.

Posted

Albo to ja mam zaje******* pecha albo ten sprzedawca coś kombinuje ale znowu okazało się, że otrzymany dragon jest wadliwy... Przy nawijaniu żyłki łożyska zaczeły niemiłosiernie terkotać i praktycznie wszystko tak terkocze jakby miało się rozlecieć...

Posted

Kolego ten sprzedawca to kawał wała, musisz twardo postawić na swoim oddaj ten kołowrotek i niech wróci ci kasę :eek:

Następnym razem omijaj ten sklep szerokim łukiem.Są inni handlarze i uczciwi do tego :P

Posted

Sklep w krośnie przy ulicy powst. warszawskich. Być może to ja mam takiego pecha, więc nie mówie, ze to na 100% sprzedawca. Ale 2 modele wadliwe pod rząd to rzeczywiscie dziwne.

Posted

Dziś dowiedzialem się, że kołowrotek jest na całkiem innym mechanizmie - na wałku i on ma tak pracować ( co 2 obroty korbka w srodku coś trzeszczy tak jakby wszystko luźno latało). Na razie zostawię ten kołowrotek, najwyżej za jakiś czas pójdzie na gwarancję

Posted

Idź do sklepu ,oddaj ten kołowrotek i zażądaj zwrotu pieniędzy! Sprzedawca ewidentnie robi Cię w bambuko.W kołowrotku nie ma prawa nic trzeszczeć ,świszczeć czy zgrzytać ,mechanizm ma pracować płynnie.W przypadku jakichkolwiek oporów sprzedawcy zgłoś sprawę do UOKiK tak jak wcześniej wspomniał @manek_rz.

P.S Nie daj się wmanewrować w naprawę gwarancyjną ,najpierw skorzystaj z prawa rękojmi http://www.prawakonsumenta.uokik.gov.pl/reklamacje/rekojmia/