Jump to content

Recommended Posts

Posted

Panowie koledzy,bracia wędkarze...

Odwiedzając cmentarz w Sędziszowie młp. w dniu wczorajszym zobaczyłem bardzo moim zdaniem ciekawy zbiornik... co prawda nie wielki na pierwszy rzut oka może 2-3 ha... Po krótkim śledztwie dowiedziałem się ze jest to łowisko specjalne prowadzone wcześniej przez miejscowych zakonników.. Następnie dzierżawione przez PZW. Co do rybostanu słyszałem ze bdb... Lecz są to tylko plotki pewne może na 20% :( . Chciałbym sie coś o nim dowiedzieć więcej jeśli można...

post przeniesiony z wątku Złotka

Posted

kiepskie info masz kolego :P

łowisko nie jest dzierżawione przez PZW. Jest ono "specjalne" w kiosku wędkarskim w Sędziszowie można wykupić dzienny pobyt na nim który kosztuje 7zł lub u kogoś innego (nie wiem u kogo) można wykupić cało roczny pobyt który kosztuje nie wiem dokładnie od 60-80zł (różne źródła). Co do rybostanu to płotki i karasia strasznie dużo, ale są i okazy, czasem jak wyskakują to aż by się chciało z podbierakiem podpłynąć i łapać, rozmawiałem z panem który kosi trawę dookoła zbiornika to mówił że ryba jest i sam tam często wędkuje. Byłem tam raz ale kiepsko przygotowany i siadł tylko karaś 4cm haha :P i płotka 10cm.

Teraz trochę spraw regulaminowych:

Wymiary ochronne są ale nie jakieś zawyżone, podobne do PZW. Z tego co zapamiętałem to karp 35cm, płotka 20cm. Ograniczenia co do ilości zabranych też są.

Kupując "przepustkę" jedno dniową za 7zł nie można spiningować ani chyba żywca zarzucać. Dla jednodniowych wędkarzy sezon otwarty od bodajże marca do końca października. Dla tych co na cały rok wykupią to od stycznia do grudnia z wyjątkiem nocy w obu przypadkach (nad łowiskiem jest regulamin dokładny)

Posted

Przepraszam ale nie miałem czasu więcej napisać.

Dodatkowo zakaz połowu nocą. Problem tego łowiska to przytucha, która niemal każdego roku pustoszy rybostan. Po ostatniej zimie żal było patrzeć na metrowe szczupaki, amury i niewiele mniejsze karpie. Łowiskiem opiekuje się bodajże stowarzyszenie (ale nie jestem pewien) "Skrzęczyna". Trzeba powiedzieć, że dbają o otoczenie łowiska.

Posted
ale są i okazy, czasem jak wyskakują to aż by się chciało z podbierakiem podpłynąć i łapać

:eek:bez jaj!!!! weź sobie jeszcze agregat, lepsza zabawa będzie.