Jump to content

Karta Wędkarska dla cudzoziemca

NUNEK

Recommended Posts

Tak jak w temacie na górze chciałbym się dowiedzieć jak wygląda sprawa z wyrobieniem karty - pozwolenia na wędkowanie dla cudzoziemca a konkretnie dla Francuza który mógłby wędkować na naszych wodach okręg Krosno.

A ja myślę inaczej - ważne jest czy kolega francuz jest na stałe w Polsce, ma meldunek - czy np. przyjechał na 3 miesiące na zaproszenie.

W 1 opcji - pobyt stały musi wyrabiać kartę jak każdy polak , ale ...

w 2 opcji - ma zastosowanie przepis :

Zgodnie z art. 7 ust. 2 u.r.ś. amatorski połów ryb może uprawiać osoba posiadająca dokument uprawniający do takiego połowu, zwany dalej "kartą wędkarską" lub "kartą łowiectwa podwodnego", a jeżeli połów ryb odbywa się w wodach uprawnionego do rybactwa - posiadająca ponadto jego zezwolenie. Z obowiązku posiadania karty są zwolnieni cudzoziemcy czasowo przebywający w Polsce (jeżeli wykupili licencję na wędkowanie) oraz osoby poniżej 14 roku życia.

albo RAPR &1pkt 3mówi :

Z obowiązku posiadania karty wędkarskiej są zwolnione osoby do 14 lat oraz

cudzoziemcy czasowo przebywający w Polsce.

I od tego wszystko zależy. Co nie mniej nie zwalnia go z obowiązku przestrzegania i znajomości przepisów RAPR oraz Regulaminu i Przepisów danego Okręgu PZW gdzie łowi , w przypadku kontroli musi posiadać dokument ze zdjęciem stwierdzający inne obywatelstwo niż polskie.

Edited by Macio33

Kolego @maciek23 mogłeś tego nie wiedzieć a szybko się wychyliłeś przed szereg.Karta Wędkarska o której tu piszemy będzie potrzebna na San w miejscowości ŁĄCZKI.Jak wszystkim wiadoma tam używamy tylko przynęt sztucznych.Więc żeby nie było i nie odpisuj mi że myślałeś o woblerach w postać ŻABY.Zachęcam do przypomnienia sobie regulaminu o amatorskim połowie ryb.Bo z tego co widać to słłłłłaaaaaaaaaaaaaabbbbbbbbbbbbbbbbbbooooooooooooooooooooooo u kolegi:D.

Jednak warto by było aby kolega dobył coś nawet małego do czytania to i błędy w pisowni by się może zmieniły....(cytat).....(.Polacy nie gęsi a język swój mają....)

PS.tak dla zrozumienia tekstu mojego w Polsce słowo już piszemy przez u zwykłe a nie zamknięte,czyli o kreskowane.:D

Nunek zluzuj sobie krawat.

I nie rób spamu w temacie, bo macio33 już Ci odpisał z 2 posty wyżej, jakie obowiązują regulacje w temacie.

Sam więc musisz dużo jeszcze poczytać, bo podstawowe przepisy też Ci są obce.

Tekst ten w całości jest dla @maciek23 i @stig.

Od razu zauważyć się da ,że koledzy po kiju bo nabijają sobie posty.Ale do rzeczy @stig przecież o spamie w temacie.

Jak widzą wszyscy to ja założyłem temat ten a wy wpisujecie swoje głupoty o "żabkach na firanki i o Józku co był w ogródku".

I napiszę dużymi literami,że po to go założyłem ,bo nie miałem takiej wiedzy,ponieważ nie ma mnie na miejscu.

Wpis ten jest ostatnim w tym temacie bo mam już taką wiedzę o Karcie dla cudzoziemca.

Te żabki na firanki i ten Józek to dla mnie głupota całkowicie nie związana z tematem.

PS.

Głupota ludzka nie ma granic i nigdy nie wiadomo kiedy głupi żartuje.

Z wędkarskimi pozdrowieniami NUNEK

I napiszę dużymi literami,że po to go założyłem ,bo nie miałem takiej wiedzy,ponieważ nie ma mnie na miejscu.

Czyli tam gdzie jesteś nie ma internetu? Bo w nim wszystko jest, nawet RAPR, który każdy wędkarz powinien znać.

PS.

Głupota ludzka nie ma granic i nigdy nie wiadomo kiedy głupi żartuje.

Z wędkarskimi pozdrowieniami NUNEK

Szanuję ludzi, którzy mają odwagę do samokrytyki. :D