Marko62 Posted June 22, 2015 Posted June 22, 2015 Podczas ostatnich porządków znalazłem swoją pierwszą wędkę muchową,którą dostałem 30 lat temu-pięknie wykonaną klejonkę bambusową. Trudno określić klasę tej wędki,ale jest bardzo miękka i delikatna.Wtedy nie było dzisiejszych linek.Łowiło się na plecionkę impregnowaną w jakimś oleju,lnianym chyba.Postanowiłem ją wypróbować i tu powstaje pytanie jaką linkę wybrać,żeby nie połamać szczytówki.Czy #3 albo #4 byłby dobrym wyborem?Z góry dziękuję za podpowiedzi.
LuJu Posted June 22, 2015 Posted June 22, 2015 Raczej nie sądzę żeby to była #3, ale kto wie. Jesteś z Krakowa, więc proponowałbym udać się z kijkiem np. do Visiona, spróbować kilka linek, a doświadczeni muszkarze określą klasę dość precyzyjnie. Do takiej wędki można kupić plecionkę jedwabną, choć cena jest w euro taka, jak normalnych linek w złotówkach. Można też dostać linki "symulujące" jedwabne, np. Cortland 444 classic sylk.
Marko62 Posted June 24, 2015 Author Posted June 24, 2015 Byłem u fachowców i podobno klasa 5 będzie odpowiednia-no nie wiem,zobaczymy nad wodą I przy okazji jeszcze jedno pytanie-mam węglówkę w klasie 5/6.Przez niedomówienie kupiłem linkę WF5 zamiast WF6,czy będzie to miało wpływ na pracę zestawu?
LuJu Posted June 24, 2015 Posted June 24, 2015 Tak. Co nie znaczy, że nie będzie się łowiło wygodnie i przyjemnie.
Recommended Posts