Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam.

Mam pytanie czy ktoś ma jakiś sposób i pomysł na opisaną sytuację.

Około tydzień temu przy okazji łowienia wzdręg na pewnym bajorku i zanęceniu go kukurydzą zaczęły brać liny.

Bardzo gwałtowne brania w dodatku grunt ustawiony na 40 cm przy głębokości łowiska 1,5 m.

Po linach brały jeden za drugim nasze rodzime karasie złociste takie po 0,5 kg.

Liny w ilości 7 sztuk od 25 do 35 cm i urwany jeden taki około 2kg prosiak.

W następny dzień tylko dwa liny i każdy kolejny zero brań.

Zmieniłem grunt, intensywne nęcenie i nic, zero brań lina.

Wzdręgi oczywiście biorą cały czas i widać oznaki żerowania linów.

Ma ktoś jakiś pomysł bo nigdy się z czymś takim nie spotkałem i jak zmuścić liny do brania.

• 1 year later...
Posted

Witam, wie ktoś gdzie można połowić złotych karasi na spławik. Woda PZW  lub jakiś dziki staw gdzie można łowić. W obrębie Sędziszowa Małopolskiego w granicach 30 km? Nie wiedziałem gdzie wpisać zapytanie, więc tutaj taki wpis.

Posted
Dnia 6.08.2015 o 21:28, muniek126 napisał:

Witam.

Mam pytanie czy ktoś ma jakiś sposób i pomysł na opisaną sytuację.

Około tydzień temu przy okazji łowienia wzdręg na pewnym bajorku i zanęceniu go kukurydzą zaczęły brać liny.

Bardzo gwałtowne brania w dodatku grunt ustawiony na 40 cm przy głębokości łowiska 1,5 m.

Po linach brały jeden za drugim nasze rodzime karasie złociste takie po 0,5 kg.

Liny w ilości 7 sztuk od 25 do 35 cm i urwany jeden taki około 2kg prosiak.

W następny dzień tylko dwa liny i każdy kolejny zero brań.

Zmieniłem grunt, intensywne nęcenie i nic, zero brań lina.

Wzdręgi oczywiście biorą cały czas i widać oznaki żerowania linów.

Ma ktoś jakiś pomysł bo nigdy się z czymś takim nie spotkałem i jak zmuścić liny do brania.

Lin na splawik? Hmm.. ja czesto lowilem liny na dendrobene , grunt. Mozesz tez sprobowac na feedera, na kukurydze ;) Rzucaj w okolicach trzcin, grążeli itp. Wazna tez jest cierpliwość...Lin moze czasem "Próbować" przynety przez jakis czas, branie jednak powinno byc widoczne :) Dla mnie ta metoda jest skuteczna. A jesli chodzi o zanęte to: Mozesz rzucić kukurydze, badz zrobic swoja wlasna z bulki tartej/Czerwonych robakow itp. Albo kupic gotowa w sklepie Wedkarskim :) U mnie spisywała sie zaneta Tarper Lin-Karas. Polamania! :)

Posted
Godzinę temu, spławik napisał:

Witam, wie ktoś gdzie można połowić złotych karasi na spławik. Woda PZW  lub jakiś dziki staw gdzie można łowić. W obrębie Sędziszowa Małopolskiego w granicach 30 km? Nie wiedziałem gdzie wpisać zapytanie, więc tutaj taki wpis.

Moze Czarna Sedziszowska i na feedera? ( Koszyczek i na hak czerwonego z kuku )? Z tego co wiem, to sa tam jakies karaski.:P  Musisz popróbować :)